Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan çimento sektörünün Türkiye ve dünyadaki önemli temsilcileri Antalya’da bir araya geldi.
Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) tarafından 1987 yılından bu yana iki yılda bir düzenlenen ve çimento teknolojisindeki son gelişmelerin paylaşıldığı TÇMB Uluslararası Teknik Seminer ve Sergisi’nin bu yıl 14.’sü 576 kişilik bir katılımla 10-13 Ekim 2017 tarihleri arasında Antalya’da düzenlendi.
Tutumlu İnovasyon ana teması altında Alternatif Yakıt ve Hammadde Kullanımı, Enerji Optimizasyonu, Yenilenebilir Enerji Kullanımı konuları ile sektörle ilgili güncel konuların ele alındığı organizasyonda Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün, Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği CEO’su İsmail Bulut, Rusya İnşaatçılar Birliği Çimento Komitesi Başkanı Dr. Eduard Bolshakov, Hint Çimento ve Yapı Malzemeleri Ulusal Konseyi Eş Direktörü Dr. Breja ile İtalya Çimento Üreticileri Birliği CEO’su Giuseppe Schlitzer açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.
Açılış konuşmasında TÇMB Yönetim Kurulu Başkanı M. Şefik Tüzün 100 yılı aşkın süredir Türkiye’de kalkınma ve büyümenin baş aktörlerinden olan Türk Çimento sektörünün bugün, üretimde Avrupa 1’incisi, dünyada ise en önemli 4. üreticisi haline geldiğini belirtti.
Tüzün ayrıca; Türk çimento sektörüne yol gösteren ilkenin çevresel, ekonomik ve sosyal anlamda “sürdürülebilirlik” olduğuna dikkat çekti. Türk Çimento Sektörünün çevresel sorumluluklarının bilincinde olarak sürdürülebilir büyümenin yaygınlaştırılmasında öncü sektör olduğunu dile getirdi.
Enerji kaynaklarının etkili kullanılması konusunda ise Tüzün “Üstlenmiş olduğumuz misyonla en yeni teknolojileri kullanarak yenilenebilir enerji kullanımını artırmaktayız. Bugün Fabrikalarımız, teşvik almadan 400.000 hanenin günlük elektrik tüketimine karşılık gelecek elektriği çimento tesislerindeki WHR (Atık Isıdan Elektrik Üretimi) teknolojisiyle üretiyor. Keza sektör olarak atıkları yakıt, hammadde ve katkı olarak kullanma konusunda büyük bir atılım ve işbirliği içindeyiz. Atığın var olmadığı veya minimize edildiği, bir üretim prosesinden çıkan atığın bir başka proseste hammadde veya katkı olarak kullanılacağı bir dünya düzeninin kurulabileceğine inanıyoruz, bu yolda çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Sektörümüzün bu çabaları iklim değişikliği ile mücadele programı çerçevesinde ülke taahhütlerimize de olumlu katkı sağlamaktadır.” dedi.
Rusya, Hindistan ve İtalya Çimento Sektörü Temsilcileri: “Dünyanın en önemli seminerinde bulunmaktan gurur duyuyoruz.”
Rusya ve Türkiye’nin ticari konuda ana partner olduklarını belirten Rusya İnşaatçılar Birliği Çimento Komitesi Başkanı Dr. Eduard Bolshakov, Rusya’da 100’e yakın Türk şirketinin faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek ilişkilerin güçlenerek devam etmesi gerektiğini dile getirdi.
Hindistan ve Türkiye ekonomisinin neredeyse aynı oranda büyüme gösterdiğini belirten Hint Çimento ve Yapı Malzemeleri Ulusal Konseyi Eş Direktörü Dr. Breja çimento sektöründe de aynı paralellikte büyüme yaşadıklarını, tesislerinde 125 milyon ton yıllık üretim gerçekleştirebildiklerini söyledi.
Avrupa’da yaşanan büyük ekonomik krizin etkilerini ülke olarak yaşamaya devam ettiklerini belirten İtalya Çimento Üreticileri Birliği CEO’su Giuseppe Schlitzer ise bu durumun İtalya’daki alt yapı yatırımlarına da olumsuz etkisi olduğunu belirtti.
10 Ekim’de GCP Applied Technologies firması sponsorluğunda gerçekleşen Açılış Kokteyli ile başlayan etkinlikte 11-12 Ekim 2017 tarihleri arasında 22 firma teknik sunumları ile yer aldı.
Davetli konuşmacı olarak Uluslararası Finans Kuruluşu(IFC) Enerji ve Kaynak Verimliliği Müdürü Alexios Pantelias “Global Verimlilik Uygulamaları, Atık Isı Geri Kazanımı (WHR) ve Alternatif Yakıtlar” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Bir diğer davetli konuşmacı olan Avrupa Çimento Birliği (CEMBUREAU) Enerji, Ekonomi Çalışmaları ve İstatistik Müdürü Frank Branvoll “Enerji Pazarı, Katı Yakıt Kömür ve Petrokok Temelinde Bugünkü Durum ve Gelecek Tahminleri” başlıklı sunum gerçekleştirdi.
Çimento Sektörü ile Çimento teknolojisi üreten firmaları bir araya getiren sektörün en seçkin seminerinde 131 firma stantları ile yer alırken toplamda 576 katılımcıya ulaşıldı.
TÇMB Ar-Ge Enstitüsü tarafından Sürdürülebilir Kaynak Yoğun Endüstriler için Genişletilmiş Yapı Değer Zinciri Üzerinden Endüstriyel Simbiyozun Teşvik Edilmesi kısaltmasıyla oluşturulan ve Avrupa Komisyonu tarafından desteklenen “FISSAC Projesi” tanıtımı TÇMB standında gerçekleştirildi; proje hem seminer firmaları hem de sektör katılımcıları tarafından yoğun ilgi gördü.
Ersel Ağır Makina’nın gala sponsoru olduğu etkinliğin diğer ana sponsorları ise Remsan Refrakter, ABB, Aybars Makina, BP Castrol, CHRYSO firmaları ve dijitalizasyon sponsoru olarak SIEMENS oldu.
Uluslararası düzeyde faaliyet gösteren ve sektörün yakından takip ettiği medya kuruluşları olan Alitinform, Cement International, CemenTürk, Global Cement, International Cement Review, Industrial Angles, Intercem, Journal Cement, Tandem, World Cement ve ZKG; seminerin medya sponsorları olarak stantları ve katılımcıları ile yer aldılar.
Arap Çimento Birliği (AUCBM) tarafından desteklenen bu geniş kapsamlı etkinlik başarı ile tamamlandı.
Önceki HaberHAZIR BETON SEKTÖRÜ SON ÇEYREKTEN UMUTLU
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap