Yavuz IŞIK
Yönetim Kurulu Başkanı
Türkiye Hazır Beton Birliği
Geride bıraktığımız 2021 yılı Türkiye ekonomisi açısından oldukça hareketli geçti. Her sektörde görülen yüksek fiyat hareketliliği inşaat sektöründe de gündemin birinci maddesi oldu. İnşaat maliyet endeksine ilişkin en son veri Kasım ayına ait. Buna göre son bir yılda inşaat sektöründeki maliyetler %49 oranında artış gösterdi. Yalnızca Kasım ayındaki artış oranı, bir önceki aya göre %7,77 olarak öne çıkıyor. Bina ve bina dışı yapılarda yıllık bazda %50’yi bulan bir fiyat artışı görüyoruz. Bu fiyat artışının arkasında talep yönlü bir enflasyondan ziyade maliyet enflasyonunun olduğunu görüyoruz. Malzeme fiyatlarındaki artış oranı, TÜİK rakamlarına göre %60 seviyesinde iken işçilik maliyetlerindeki artış %22 düzeyinde gerçekleşti. Asgari ücretteki artış sonrasında işçilik maliyetleri de yukarı çıkacağı için inşaat maliyetleri olumsuz etkilenmeye devam edecektir. Bu rakamlarda henüz açıklanmayan Aralık ayı verilerinin etkisinin olmadığı da gözden kaçırılmamalıdır. Yılın bütünündeki yükselişin daha fazla olması oldukça yüksek bir olasılık olarak karşımıza çıkıyor.
Özellikle maliyet enflasyonu ile yükselen inşaat maliyetleri yeni üretilen konut talebini ister istemez baskılıyor. Veriler, tüketicilerin konut kredisi kullanmakta istekli olmadıkları dönemde ikinci el konuta ilgi gösterdiklerini bize söylüyor. 2021 yılının son iki ayında banka kredisi ile alınan konut sayıs ıartmasına rağmen yılın tamamında yeni konutlara talebin düşük kalmasının arkasında yatan nedenlerin başında inşaat maliyetlerindeki yükseliş gelmektedir. Aynı zamanda kamu bankaları üzerinden kullandırılan düşük faizli konut kredisi ilgi görmesine rağmen özel bankaların konut kredisinde faiz indiriminde istekli olmamaları, ekonomideki likidite sıkıntısı ve kurdaki dalgalanmalar yeni yapılan konutların satışında düşüş yaşanmasına neden oldu.
Aralık ayında çok ciddi bir daralma yaşandı
Türkiye Hazır Beton Birliği olarak her ay hazırlamakta olduğumuz Hazır Beton Endeksi özellikle Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında inşaat faaliyetlerindeki hızlanmaya işaret etmekle beraber Aralık ayında çok ciddi bir daralmanın yaşandığını bize gösteriyor. 2022 yılında konut kredisi faiz haddi aşağı geldikçe konuta olan talep artacaktır. Yalnızca kamu bankaları ile değil aynı zamanda özel bankaların da bu sürece destek vermesi sonrasında inşaat sektörü yeniden hareketlenecektir diye düşünüyorum. Tüketicinin konut talebi için satın alma gücünü muhafaza etmesi, ekonomik stabilizasyon ve öngörülebilirlik bu anlamda kritik etmenler olarak öne çıkıyor.
Önceki HaberHedefimiz çok net; sektörü geleceğe hazırlamak ve bu doğrultuda yenilikçi projeler hayata geçirmek
Sonraki Haber TÜRKÇİMENTO 64. Genel Kurulu Ankara’da yapıldı
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap