Dr. Cengiz Çelik / Arkoz Ağrı Çimento Genel Müdürü
Çimento sektörü yerel, bölgesel ve küresel olarak 2022 yılını nasıl geçirdi?
2022 yılında dünya tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşadık. İlk 3 çeyrekte değerli bayilerimizle beraber mevcut durumumuzu koruyup gelecek için doğru kararları aldık. Aldığımız bu kararlarla beraber son çeyrekte toparlanma eğilimine geçtik. Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle en önemli giderlerimizden olan kömür tedariği tüm zamanların en yüksek değerine çıktı. Bununla beraber elektrik maliyeti de çok arttı. Bütün bu olumsuzluklara rağmen 2022 yılını çok özel dersler alarak bitirdik.
Genel bazda çimento üretimi 2022 yılında ihracatta artış kaydetmesine rağmen iç piyasada bir durgunluk söz konusu oldu. Ekonomideki dalgalanmalardan dolayı bölgesel satışlarda da bir gerileme yaşandı.
2023 yılı için sektör özelinde hangi konuların gündemde olacağını öngörüyorsunuz? Bu yıl için genel öngörüleriniz nelerdir?
2023 yılı tüm sektörlerde ümit yılı olacak. En azından öyle temenni ediyoruz. Devletimizin almış olduğu tedbirler ve projelerin (her ilde sosyal konut projesi vb.) başlaması ile artık krizin izlerini azaltarak 2023 yılının daha da güzel bir yıl olacağı kanısındayım. Bilindiği gibi 2022 yılının ilk 9 ayında iç satışlarda düşüşler yaşandı. Çimento ve klinker ihracatında azalma oldu. Dolayısıyla iç pazarda inşaat sektöründe bir daralma meydana geldi. Rusya-Ukrayna savaşının bitmesi ümidiyle özellikle dış piyasada 2023 yılının ikinci yarısında bir hareketlenme bekliyoruz.
Sizin 2023 yılı ve devamı için genel çalışmalarınız ve stratejileriniz nelerdir?
Bildiğiniz üzere 2022 yılında enerji maliyetleri çok arttı ve bu durum birçok sektör ve firmayı farklı alternatiflere yöneltti. Arkoz Madencilik olarak bu durum karşında bizim de faaliyet planımız hazır. 2023 yılında artan enerji maliyetlerini minimize etmek ve çevreci kimliğimizle çevreci projelerimiz olan 24 mw GES ve 5 mw olan RES proje fizibilitemizi tamamladık. 2023 yılının birinci çeyreğinde uygulama aşamasına geçeceğiz.
Ürün çeşitliliğimiz konusunda da çalışmalarımız mevcut. Yeni çalışmalarımızı ilk çeyrekte tamamlayıp değerli bayilerimizle paylaşacağız.
Şirket politikamızda da belirttiğimiz gibi en düşük çevresel etki ve kaynak israfını hedeflemek, enerji verimliliğini sürdürülebilir bir biçimde geliştirmek önemli faaliyetlerimizdendir. Çevreye saygı en büyük şiarlarımızdandır. Dolayısıyla 2023 yılında Karbon Ayak İzi çalışmaları ile bu konuda ulusal bir vizyon hedeflemekteyiz.