Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İnşaat Sektörüne olası Etkileri” webinarında konuşan Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında öngörülen gerek Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) gerek Döngüsel Ekonomiye odaklanan düzenlemelerin inşaat sektörünü doğrudan ilgilendirdiğine dikkat çekti.
Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve İnşaat Sektörüne olası Etkileri” webinarı, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü’nün katılımıyla gerçekleşti. YÜF Genel Sekreteri ve TÜRKÇİMENTO CEO’su
Volkan Bozay
moderatörlüğünde yapılan webinarda iklim değişikliğinin dünya ve Türkiye’nin ticaretine olan etkileri ele alındı.
Webinarın açılışında konuşan YÜF Genel Sekreteri ve TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, pandemi nedeniyle biraz geri plana düşmüş gibi görünse de Avrupa’nın iklim krizi konusunda liderliği ele aldığını ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ile iklim kriziyle mücadele planlarına hız kazandırıldığını söyledi. Bozay, özellikle son yapılan COP 26 İklim Zirvesi’nin ardından bu çalışmaların tüm ülkelere yayıldığını belirterek, Türkiye’nin de geçtiğimiz kasım ayında Paris Anlaşması’nı onayladığını hatırlattı. Bozay, 32 hedef ve 81 eylemden oluşan Türkiye’nin de Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nın Ticaret Bakanlığı tarafından açıklandığını ifade etti.
Bozay, “Bence Gümrük Birliği’nde olduğu gibi bu değişimden yine güçlü çıkacağız. Ancak hepimiz ev ödevimizi iyi yapmamız gerekiyor. Döngüsel ekonomiye geçişi tamamlayabilmek çok önemli. Yaşam döngüsü çok önemli. AB’deki sistem bunun üzerine kuruluyor. Altyapının oluşması için önemli bir finansman sağlanıyor. Ülkemizde bu kaynakların fazla olmadığı aşikâr. Önümüzdeki dönemde bunların da ön plana çıkacağını düşünüyorum.” dedi.
AB, inşaat sektörünü kaynakları tüketen sektör olarak görüyor
Webinarın konuk konuşmacısı Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve AB Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü, Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı Yeşil Mutabakat Eylem Planı’nın detaylarını katılımcılarla paylaştı.
İklim değişikliğiyle mücadelenin uluslararası ticaretin merkezine yerleştiği bir dönemden geçildiğine dikkat çeken Güçlü, AB’nin yeni bir büyüme stratejisi benimsediğini vurguladı. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında hayata geçirilmesi hedeflenen hem enerji yoğun, hem kaynak yoğun sektörlere odaklanan birçok düzenlemenin inşaat sektörünü doğrudan ilgilendirdiğine dikkat çeken Güçlü, “AB’nin bakış açısıyla inşaat sektörü doğadan çıkarılan malzemelerin %50’sini kullanıyor. AB’deki toplam atıkların da %35’inden sorumlu ve kaynakları tüketen bir sektör olarak görülüyor. Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ile hedeflenen sektörler inşaat sektörünü yakından ilgilendiriyor. Demir çelik, alüminyum, gübre, elektrik ve çimento ilk hedeflenen sektörler. Bu kapsamın, önümüzdeki dönemde, cam, seramik ve kimyasallar gibi enerji-yoğun sektörlere genişletilmesi söz konusu olabilecektir.” dedi.
Komisyon tarafından 14 Temmuz 2021 tarihinde açıklanan SKDM’ye ilişkin Taslak Tüzük kapsamında öngörülen mekanizmanın işleyişi hakkında bilgi veren Güçlü, bu doğrultuda, ülkemiz açısından önem arz eden ve Yeşil Mutabakat Eylem Planı kapsamında yer alan eylemleri de şöyle sıraladı:
Güçlü, Yeni AB Sanayi Stratejisi’ne ilişkin şu bilgileri verdi:
Güçlü
,
Döngüsel Ekonomi Eylem Planı & Sürdürülebilir Ürün Politika çerçevesini ise şöyle özetledi: AB’nin doğrusal ekonomi modelinden döngüsel ekonomi modeline geçişini hedefleyen Döngüsel Ekonomi Eylem Planı kapsamında, kaynak yoğun sektörlere yoğunlaşan sürdürülebilir ürün insiyatifi ile, üretim aşamasında kaynak kullanımının sınırlandırılması ve yeniden kullanımın teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.
Bu kapsamda, üzerinde çalışılan ve aralarında Yapı Malzemelerinin de bulunduğu sektörlere uygulanması öngörülen araçlar arasında
Sürdürülebilir ürün inisiyatifinin 2022 yılı mart ayında açıklanması öngörülmekte ve ardından öncelikli olarak tekstil ve plastik, sektörlerine uygulanması hedeflenmektedir.
Sektörü etkileyecek diğer düzenlemeler arasında AB’nin Renovasyon Dalgası ve Bauhaus Girişimi ile ulaştırma ve enerji sektörleri kapsamındaki hedeflerine dair bilgi aktaran Güçlü, bu sürecin getirdiği zorluklar kadar uyum sağlayan sektörler ve özellikle yeni teknolojiler üreten ve inovasyon odaklı firmalar için çok önemli fırsatlar sunduğunu vurguladı. Sürecin, ülkemizin ve ilgili sektörlerimizin dünyadaki yeşil dönüşüm sürecine uyum sağlamaları için önemine değinen Güçlü, webinarda ayrıca İklim Değişikliği ile Mücadele, Yeşil ve döngüsel ekonomi ile yeşil finansman başlığı altında yapılması planlanan eylemler hakkında da katılımcılara bilgi aktardı ve soruları yanıtladı.
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap