TÜRKÇİMENTO’nun mimarlık öğrencilerine yönelik olarak düzenlediği Betonart Mimarlık Yaz Okulu, bu yıl 21. kez kapılarını açıyor. 30 Haziran–9 Temmuz 2025 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenecek olan program, “Network | Ağ” teması etrafında şekillenecek.
Çimko Çimento’nun ana sponsorluğunda ve Polisan Yapı Kimyasalları’nın malzeme sponsorluğunda gerçekleşecek etkinlikte, 18 öğrenci yaklaşık 40 kişilik uzman bir ekiple birlikte, betonun yalnızca yapısal bir malzeme değil; teknik, dijital ve sosyal boyutlarıyla çok katmanlı bir ağın parçası olduğunu keşfedecek.
Yüksek Mimar Erhan Vural’ın küratörlüğünde, Dr. Öğr. Üyesi Esra Gürbüz Yıldırım’ın akademik danışmanlığında yürütülecek programda; Yüksek Mimar Hande Ciğerli, Yüksek Mimar Eser Ergün ve Mimar/ İç Mimar Gizem Temiz moderatör olarak yer alacak. Yaz okulunun koordinasyonu ise Dr. Mimar Ferhan Yalçın, Yüksek Mimar Ali Fatih Cebeci ve Mimar Mehmet Ali Yiğit tarafından sağlanacak.
TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, “Organizasyonun sahibi TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, 21.si düzenlenen Betonart Mimarlık Yaz Okulu Programı için “Her sene ülkemizin farklı bölgesinde, farklı bir üniversite ve fabrika desteği ile gerçekleştirdiğimiz programımızda bu sene ana sponsorumuz Çimko Çimento bizlere destek verirken malzeme sponsoru olarak Polisan Yapı Kimyasalları firması program boyunca bizlerle olacaklar. TÜRKÇİMENTO olarak 2002’de bu program için yola çıktığımızda gençlerin, teorik eğitimleri uygulamaya taşımasına imkân sunmayı ve sektör öncüleriyle bir araya gelmelerini amaçladık. Her yıl üniversite ve üye fabrika iş birlikleriyle farklı şehirlerde bir araya getirdiğimiz öğrencilerimizin sayısı 500’ü aştı. Bu programlarda öğrenci olarak yer alan mimarlarımız şimdi Türkiye’nin önde gelen, adı herkesçe bilinen mimarları olarak ülkemize katkı sağlıyor. Bu da bizim için çok gurur verici oluyor. TÜRKÇİMENTO olarak, ekonomik rakamların, büyüme oranlarının ötesine bakmaya, topluma katkı sağlamaya; enerjileri ve çalışma azimleriyle fark yaratan gençlerin yanında olmaya, onları desteklemeye devam edeceğiz. Başta ev sahipliği ve iş birliği için Gaziantep Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’ne ve bizlere süreçte küratör ve moderatör olarak destek verecek olan çok sevgili hocalarımıza, ana sponsorumuz olan ve mutlulukla ikinci ev sahibimiz olarak da ifade edebileceğimiz Çimko Çimento’ya ve malzeme sponsorumuz Polisan Yapı Kimyasallarına TÜRKÇİMENTO olarak çok teşekkür ederiz.” dedi.
Çimko Çimento CEO’su Dr. Önder Kırca ise, ““Betonart Mimarlık Yaz Okulu gibi köklü ve vizyoner oluşumun ana destekçisi olmaktan gurur duyuyoruz. Çimko olarak toplumsal faydayı odağına alan, sürdürülebilir geleceği gençlerle birlikte inşa etmeye inanan bir kurumuz. Gaziantep’te genç mimar adaylarının hayal gücüyle buluşmak, yalnızca bugünü değil yarını da şekillendirmek demek. Betonun estetik ve yapısal zenginliğini öğrencilerle tanıştırmak, tanıyan gençlerle kullanım alanlarını genişletmek, gençlerin vizyonu ile betona yeni bir boyut kazandırmak bizim için çok önemli. Mimarlık mesleğinin gelişimine katkıda bulunmak, malzeme bilgisini artırmak ve mimar adaylarını betonla yaratıcı bağlar kurmaya teşvik etmek, bu iş birliğinin en değerli yönlerinden biri. Bu süreçte, betonu sadece tanıtmakla kalmıyor; mimarlara ve mimar adaylarına onu sevdirmeyi, hayal ettikleri yapıları bu güçlü malzemeyle hayata geçirebileceklerini göstermeyi de önemsiyoruz. Geleceğe umutla bakmamızı sağlayan bu genç zihinlerin yanında yer almak; sosyal yatırımlarımızı, onların yaratıcı enerjisini destekleyen projelerle buluşturmak bizim için büyük bir anlam taşıyor.” ifadelerini kullandı.
Etkinliğin Küratörü Yüksek Mimar Erhan Vural, “Beton, sadece yapıda görünen tekil bir malzeme değil, çok yönlü etkileşimlerin, teknik ve hesaplamalı süreçlerin, dijital tasarım pratiklerinin ve sosyal ilişkilerin iç içe geçtiği geniş bir ağın vücut bulan son temsil biçimidir.
“Network” teması, betonun temel bileşenleri ve üretim süreçlerindeki etkileşimlerin birbirine bağlılığını vurgular. Bu tema, çimento, su ve agreganın kimyasal yapılarından başlayarak, üretim, tasarım ve uygulama aşamalarında ortaya çıkan dinamik, çok katmanlı bir ilişki ağına işaret eder. Yani, her bileşenin ve sürecin kendi içinde karmaşık bağlantılar oluşturduğu, bütünsel bir sistemin parçası olduğunu anlatır.” açıklamasını yaptı.
Katılımcı listesi 2 Haziran 2025’te açıklanacak.