Tarık Ömer GEDİK / Belgelendirme Müdürü
CPC Belgelendirme
Avrupa Birliği (AB) Teknik Mevzuat uyumu çerçevesinde, Yapı Malzemeleri ürünlerinin belgelendirme çalışmaları küresel ölçekte ve özellikle ülkemizde önem arz etmektedir.
Ülkemizde, T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) kapsamında yer alan ürünlerin, AB ülkelerinde serbest dolaşımının tam anlamıyla sağlanması ve tüketicinin sağlık, güvenlik ve çevrenin korunması gerekliliklerine uygunluğunun gösterilmesi amacıyla Avrupa Ekonomik Alanı genelinde CE İşaretinin kullanılması sağlanmaktadır.
Yapı malzemelerinin temel karakteristikleri ile ilgili performans beyanlarının ve malzemelere CE işaretinin iliştirilmesinin kurallarını oluşturarak, yapı malzemelerinin piyasaya arz edilmesi ve piyasada bulundurulması için gerekli olan, fabrikadaki üretim sisteminin uyumlaştırılmış teknik şartnamelere uygun olarak yazılı hale getirilmesi, kalıcı iç kontrolünün sağlanması gereklidir.
Yapıya dönüşen ve insan sağlığına doğrudan etki eden ve başlıca ürünlerden olan Çimento ürünü, Uygunluk Teyit Sistemi Sistem 1+ kapsamında belgelendirme çalışması olarak adlandırdığımız sürecin tamamını kapsayan ve sürekli olarak ürünün denetim altında tutulması ve uygunluk değerlendirmesinin yapılması ile birlikte kalıcı iç kontrol sağlanmakta olup bu sayede ürünün ülkemizde kullanımı ve AB ülkelerine ihracı güvenle teşkil edilmektedir.
Sadece TS EN 197-1 Standardı ile kalmamakla beraber, bu standarttan sapan ve yenilikçi ürünlerin de piyasa içerisinde güvenle dolaşımını sağlamak amacıyla gerek ülkemizde gerekse AB ülkelerinde rahatça piyasaya arz edilebilmesi için yapmış olduğumuz çalışmalar sayesinde hazırlamış olduğumuz rehber dokümanlar ve EAD’ler (European Assessment Document) ile birlikte TÜRKAK tarafından akredite olarak farklı çimento ürünlerine belgelendirme çalışması yapmaktayız.
Yenilikçi ve doğrudan alternatif hammaddelerin, çeşitli yan ürünlerin kullanımı, atıkların değerlendirilmesi ve sürdürülebilir yakıt kullanımı konusunda yeni çimento tipleri ile CEN (AB Standardizasyon Komitesi) tarafından TS EN 197-5 Standardı yayımlanmıştır. Bu standart Avrupa Birliği Komisyonu tarafından uyumlaştırılmış bir standart olmadığı için ülkemizde piyasa arz edilmesi G işareti ile mümkündür. Bu sayede düşük karbon salınımlı, daha çevreci çimentonun piyasada daha güvenli bir şekilde kullanılmasına imkân sağlanmaktadır.
23 Haziran 2017 Tarihli ve 30105 sayı ile yayınlanan kim[1]yasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlaması hakkında yönetmelik çerçevesinde ise çimento ve çimento içeren ürünlerin muhteva ettiği Krom VI (Cr +6 ) miktarı 2 ppm (%0,0002 mg/kg) ile sınırlandırılmakta olup 01.01.2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Yönetmeliğin ilgili paragrafında belirtildiği üzere bu kural sadece paketli (Kraft Torba) olarak satılan çimentolar için geçerli olmaktadır. Tobalı çimento satışlarında indirgen madde kullanılması durumunda ambalaj tarihi, raf ömrü ve saklama koşulları ile ilgili bilgiler torba üzerinde belirtilmelidir.
TS EN 196-10 standardının Ek A’sında Krom VI ölçümlerinin yetkilendirilmiş üçüncü taraf bir kuruluş vasıtasıyla değerlendirilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Hazır beton, yapı malzemelerinin tabii olacağı kriterler hakkında yönetmelik ve TS EN 206 + A2 ve TS 13515 Standardının gerekliliklerini sağlamasıyla birlikte ülkemizde G işareti ile piyasaya arz edilmesi ve depreme karşı güvenli yapılar oluşturabilmesi gerekmektedir.
Beton üreticisinin hammadde girdisinden doğru organizasyon yapısına kadar uygun bir üretim kontrol sistemi oluşturması ve bunun Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu tarafından üretim yerinde sürekli olarak denetlenmesi gerekmektedir.
CPC Belgelendirme olarak Yapı Malzemeleri Yönetmeliği (305/2011/AB) kapsamında AB Komisyonu tarafından verilen 2404 kimlik numarasıyla ve yapı malzemelerinin tabii ola[1]cağı kriterler hakkında yönetmelik çerçevesinde T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 008 kimlik numarası ile alınan yetkiyle ve TÜRKAK tarafından akredite bir şekilde faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.
Önceki HaberHer alanda eşit günler #BenimleGelecek
Sonraki Haber Konveyör Yangın Tehlikelerinin Belirlenmesi ve Önlenmesi
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap