52 milyon TL yatırım ile 9 ayda tamamlanan ve ülkemizdeki atık sorununa çözüm için katkı sağlayacak tesis sayesinde Çimsa’nın Afyon Fabrikası’nda kullanılan fosil yakıtlar, ilk fazda %35 oranında azalacak. Böylece atıklar ısı enerjisine dönüştürülerek enerji geri kazanımı kanalıyla çevresel etkileri minimum seviyeye düşecek.
Gerçekleştirilen yatırım ile yılda 46.200 ton karbondioksitin havaya salınmasının önlenmesi hedefleniyor. Bu miktar 23.000 hektarlık orman alanının senelik karbon yakalama kapasitesine eş değer.
Küresel çimento sektörünün önümüzdeki yıllarda sürdürülebilirlik ajandasına daha fazla yoğunlaşacağını belirten Sabancı Holding Yapı Malzemeleri Grup Başkanı Burak Orhun şunları söyledi: “Topluluk vaadimiz olan ‘Sürdürülebilir bir yaşam için, öncü girişimlerle Türkiye ile dünyayı birleştiririz’ kapsamında amacımız, 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarında ‘Net Sıfır’ seviyesine ulaşabilmek. Ayrıca ‘Sıfır Atık’ hedefi ile çalışmaya devam ederek, döngüsel iş modeli uygulamalarımızı artırıyoruz. Üyesi olduğumuz ve yönetim kurulunda yer aldığımız GCCA (Global Cement and Concrete Association) tarafından yayınlanan ‘2050 Cement and Concrete Industry Roadmap for Net Zero Concrete’ raporunda da sektörümüzün 2050’de net sıfır karbona uzanacak yolculuğunun önemi vurgulanıyor. Rapora göre, 2020-2030 yılları küresel çimento sektörü, insanlığın ve gezegenin geleceğini sürdürülebilir kılmak adına sürdürülebilirlik ajandasını hayata geçirmeye odaklanacak. Küresel çimento sektöründe inovasyon ve enerji başta olmak üzere her türlü kaynakta verimlilik çalışmaları, dijital dönüşüm, alternatif yakıt ve hammadde kullanımı net sıfıra ulaşılmasını destekleyecek başlıca faktörler olarak görülüyor. Çimsa olarak, sürdürülebilir bir yaşam için özellikle fosil yakıtları ikame eden alternatif yakıtların yanı sıra yeni ve düşük karbon emisyonunu destekleyen teknolojik değişimler üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda açılışını yaptığımız Çimsa Afyon Atıktan Türetilmiş Yakıt Besleme Tesisimiz ile de sürdürülebilirlik ajandamızda çok önemli bir adım daha atmış olduk.”
Çimsa’da yeşil dönüşümün gerekliliklerini yerine getirmek için çalıştıklarını belirten Çimsa Genel Müdürü Umut Zenar ise, şunları söyledi: “Türkiye, Paris Anlaşması ile 2053 yılında net sıfır karbon salınımı taahhüdü verip COP26’da alınan kararları desteklediğini açıklayarak iklim krizi ile mücadelede yerini net bir şekilde aldı. Bu gelişmeler doğrultusunda, önümüzdeki süreçte döngüsel ekonominin bir parçası olmaya devam etme hedefiyle, yeşil dönüşümün gerekliliklerini yerine getirmek ve sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmak için çok çalışıyoruz. Sürdürülebilirlik stratejimiz kapsamında, karbon ayak izinin azaltılması, enerji verimliliği, çevre dostu ürünler gibi konular üzerinde epeyce yol kat ettik. Çimsa Afyon Atıktan Türetilmiş Yakıt Besleme Tesisi ile alternatif yakıt kullanarak daha sürdürülebilir ve rekabetçi bir çimento üretimi yapmayı hedefliyoruz. Tesisimizde atıkları alternatif yakıt olarak kullanarak çevreye olan sorumluğumuzu yerine getirmek ve farklı sektörlerdeki atıkları döngüsel ekonomiye geri kazandırmak istiyoruz.”
Sonraki Haber “SIFIR” HEDEFİ İÇİN YOL HARİTASI İSTANBUL’DA ÇİZİLECEK
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap