imsa Genel Müdürü Nevra Özhatay, “Çimsa olarak başarımızın sırrı; kurumsal ilkelerimiz, sorumlu yönetim anlayışımız ve sürdürülebilirlik politikamız kanalıyla elde ettiğimiz öncü ve yenilikçi uygulamalarımızdır. Her zaman dediğimiz gibi, sürdürülebilir bir Çimsa yolundaki en büyük sorumluluğumuz; sosyal, iktisadi ve çevresel boyutta pozitif bir değer yaratmaktır” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin önde gelen çimento ve yapı malzemeleri üreticilerinden Çimsa, 2015 Sürdürülebilirlik Raporunu yayınladı. Sürdürülebilir bir yaklaşımı, yenilikçi ürün ve hizmetler aracılığıyla, gerek ekiplerinin gerekse paydaşlarının karar alma, uygulama ve iş yapış süreçlerine entegre etmeyi hedefleyen Çimsa, 2010 yılından bu yana Sürdürülebilirlik Raporları yayınlamaktadır. Global Raporlama Girişimi G4 Raporlama Kılavuz İlkelerinin esas kriterlerine uygun olarak hazırlanan 2015 Sürdürülebilirlik Raporunda, 2015 yılında meydana gelen çevresel, iktisadi ve sosyal olaylara dair çalışmalar yer aldı.
Çimsa, 2015 Sürdürülebilirlik Raporunu yayınlarken de topluma katkıda bulunmaya devam ediyor.
İdari ofislerde ve tesislerde hayata geçirilen geri dönüşüm projeleriyle büyük başarı yakalayan Çimsa, 2015 Sürdürülebilirlik Raporunun dağıtımı konusunda, insanlığın doğayla uyum içinde yaşayacağı bir gelecek oluşturma amacı doğrultusunda hareket eden dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Dünya Vahşi Yaşam Fonunun Türkiye koluyla (WWF Türkiye) çalıştı. Raporun, WWF Türkiye’den alınan çerçevelerin içerisine yerleştirilen harici belleklerle dağıtılması kâğıttan büyük ölçüde tasarruf edilmesini sağladı. Dağıtılan her bir raporla, WWF Türkiye’ye de bağış yapılmış oldu.
Çimsa Genel Müdürü Nevra Özhatay, “Temel amacımız; saygılı, çevre dostu ve kârlı bir iş modeliyle paydaşlarımız için değer yaratmaktır. Dolayısıyla sosyal, çevresel ve iktisadi performans beklentileri ile finansal performans konusu; yatırım, uygulama, ürün ve hizmet geliştirme faaliyetlerimize ilişkin karar alma süreçlerinde önemli bir yere sahiptir” dedi.
Çimsa, paydaşlarına dokunmayı ve topluma her açıdan katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Çimsa Genel Müdürü Nevra Özhatay liderliğinde faaliyetlerini sürdüren Çimsa Sürdürülebilirlik Komitesi, her operasyon aşamasında ilgili performans göstergelerini uygulayarak elde edilen verileri sürdürülebilir yönetimin bir parçası haline getirmektedir.
2015 yılında sürdürülebilirlik alanında elde edilen başarının ileride yapılacak çalışmalarla daha da geliştirileceğini vurgulayan Özhatay, Çimsa’nın başarısının ardındaki temel motivasyon kaynağının paydaşlardan alınan güç olduğunun altını çizdi.
Çimsa 2015 Sürdürülebilirlik Raporundan Öne Çıkanlar 2015 yılında Çimsa;
• Sürdürülebilirlik, çevre ve iş sağlığı ve güvenliği alanlarına toplam 12 milyon Amerikan Doları tutarında yatırım yapıldı.
• 4.45 milyon ton gri çimento, 1.03 milyon ton beyaz çimento, 0.71 milyon ton klinker ve 2.4 milyon m3 hazır beton satıldı ve net satış gelirleri 2014 yılına kıyasla %7 oranında artarak 1.17 milyar Türk Lirasına ulaştı.
• Çevresel performansın artırılması adına 12,4 milyon Türk Lirası değerinde bir çevresel yatırım yapıldı.
• İhracat, bir önceki yıla kıyasla %42’lik bir artışla 321,93 milyon Türk Lirasına ulaştı.
• Çimsa, Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi (WBSCD) kapsamındaki Çimento Sürdürülebilirlik Girişimine (CSI) dâhil olan ilk ve tek Türk şirketi oldu.
• 2014-2015 döneminde, toplam 4760 saatlik Süreç İyileştirme Mühendisliği Gelişim Programı çerçevesinde 10 yeni mezun Çimento Mühendisi olarak yetiştirildi.
• 23.053 saati beyaz yaka çalışanlara, 42.985 saati mavi yaka çalışanlara yönelik olmak üzere toplam 66.038 saatlik bir eğitim sunuldu.
• Raporlama döneminde 990 çalışanın katılımıyla gerçekleştirilen toplam 495 saatlik bir eğitim kapsamında, çalışanların insan hakları hakkında farkındalık kazanması sağlandı.
• Kadın istihdamını ve kadınların yönetimsel pozisyonlarda rol almalarını destekleyen Çimsa, üst düzey yetkililer arasındaki %37’lik kadın çalışan oranı ve Türk ve Avrupa çimento sektöründeki ilk kadın genel müdüre sahip olmasıyla öne çıktı.
• Afyon ve Niğde tesislerinin İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda 2007 yılından bu yana gösterdikleri başarılı performans, Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) tarafından geleneksel olarak düzenlenen Çimento Sektörü İş Sağlığı ve Güvenliği Performans Ödülleri kapsamında ödüllendirildi.
• Çimsa tesislerinden piyasaya sürülen ambalajlar, 2015 yılında %48 oranında geri kazanıldı.
• Eskişehir Çimsa tesisinin 2. fırınında, 18.2’lik bir futbol sahası hacmine denk gelen 47.600 ton ağırlığında atık yakılarak %30,6 oranında ısıl enerji üretildi.
• Çimsa Eskişehir tesisinde kurulan yemekhane, Amerikan Yeşil Bina Konseyi tarafından gerçekleştirilen denetim sonucunda Leeds Platin Standardıyla belgelendirildi.
• Çimsa Mersin tesisindeki atık ısıdan yararlanılarak geri kazanılan elektrik enerjisi miktarı, 2014 yılına kıyasla %3,3 oranında artarak 173.035 GJ değerine ulaştı. Böylece 22.680 tonluk CO2 sera gazı emisyonu azaltımı da sağlanmış oldu.
• Çimsa Niğde tesisi, 2015 yılında yapılan döner fırın bakımı esnasında sera gazı emisyonunun azaltılması ve sıcak su üretiminden enerji tasarrufu yapılması adına Güneş Enerjisi Projesini hayata geçirdi. Bu proje sayesinde90 tonluk yakıt tasarrufu sağlanmasının yanı sıra 281 tonluk CO2 sera gazı emisyonu azaltımı gerçekleştirildi.
• Çimsa Kayseri tesisinde 3.000 metrekarelik bir yeşil alan oluşturuldu ve ayrıca 8.000 fidan 2016 yılında dikilmek üzere tüplendi. Öğrenen Organizasyon Kayseri Zollu Takımı işbirliğinde düzenlenen bir etkinlik kapsa- mında Ağırnas Osman Yücel İlköğretim Okulu öğrencileriyle beraber 400 fidan dikildi. 2015 yılında Sabancı Ormanına toplam 6.200 fidan dikildi.
• Çimsa, şirketler arası öğrenme süreçleri kullanılarak özel sektör cinsiyet eşitliği girişimlerini desteklemek ve Kadının Güçlenmesi Prensiplerinin (WEPs) ülke genelinde yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak adına Global Compact Türkiye Kadının Güçlenmesi Çalışma Grubuna katıldı.
•Çimsa çalışanları, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından düzenlenen “Steptember” sosyal sorumluluk projesine gönüllü destek verdiler. Adını September (Eylül) ve step (adım) kelimelerinin birleşiminden alan projeye destek veren çalışanlar, serebral palsili çocukların ve yetişkinlerin hayatlarında bir fark oluşturmak ve aynı zamanda toplumda farkındalık yaratmak amacıyla Eylül ayı boyunca düzenlenen çeşitli aktivitelere katıldılar ve günde 10.000 adım attılar. Proje için bağış toplamak üzere çeşitli kampanyalar da düzenlendi.
• Engelliler Haftası’nda Mersin Büyükşehir Kongre Sarayında düzenlenen etkinlik kapsamında, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Çimsa işbirliğinde engellilere toplam 25 adet akülü tekerlekli sandalye hediye edildi.
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap