Sürdürülebilirlik yaklaşımımız kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmayı önceliklendiriyoruz. PwC tarafından hazırlanan Dünyada ve Türkiye’de Çimento Sektörü Raporu verilerine göre Türkiye’de sektörde halka açık şirketleri arasında en yüksek güneş enerjisi ile elektrik üretme kapasitesine sahibiz. Ankara, İzmir ve Manisa’da 750 dönüm alan üzerinde kurulu 49 MW kurulu güce sahip 6 adet güneş enerjisi yatırımlarımızla yıllık yaklaşık 80 milyon KWh’a yakın üretim yapıyoruz. Bu yaklaşık 16.000 hanenin yıllık enerji ihtiyacına karşılık geliyor.
Dr. Önder Kırca
Çimko Çimento ve Beton Sanayi CEO’su
Çimko’nun çimento ve beton sektöründeki konumu hakkında bugün için ne söyleyebilirsiniz? Nasıl bir misyon ve vizyon ile çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz?
Çimko olarak; Türkiye’de 7 farklı bölgeye hizmet sunan, modern tesisleri ve geniş ürün yelpazesiyle sektörde öne çıkan çimento ve hazır beton üreticisiyiz. Kahramanmaraş/Narlı, Adıyaman ve Bartın’da bulunan 3 entegre çimento fabrikamız, 1 öğütme tesisimiz, Gaziantep ve Kilis’teki 2 paketleme tesisimizin yanı sıra 13 ilde 40 hazır beton tesisimizle Türkiye genelinde yaygın bir şekilde faaliyet gösteriyoruz. 1.500’den fazla çalışanımızla müşterilerimize hizmet sunan şirketimiz, PwC tarafından hazırlanan Dünyada ve Türkiye’de Çimento Sektörü Raporu verilerine göre Türkiye’de en büyük üretim kapasitesine sahip ilk 5 şirketinden biriyiz. Halka açık şirketler arasında satış gelirleri açısından en büyük 3 hazır beton üreticisi arasında yer alıyoruz.
Yıllık 9,4 milyon ton çimento ve 5,4 milyon ton klinker kapasitemizle sektördeki güçlü konumumuzu koruyor ve büyümeye devam ediyoruz.
Başarımız güçlü ürün ve hizmet portföyümüzle, müşteri memnuniyetine verdiğimiz önemle ve sürekli yenilikçi odaklı yaklaşımımızla şekilleniyor. Ar-Ge ve inovasyona yaptığımız yatırımlarla müşteri beklentilerini karşılayacak üstün kaliteli ürün ve hizmetler sunuyor; verimli tesislerimiz ve sürdürülebilir büyüme stratejimiz ile değer yaratmayı amaçlıyoruz.
Fabrikalarımızda yağmur ve süzüntü sularını tekrar kullanarak 2023 yılında toplam su tüketimimizin yüzde 17,6’sını geri kazandık.
Sülfata dayanıklı petrol kuyusu çimentosunu üretirken hangi anahtar stratejileri ve teknolojileri kullanıyorsunuz?
Ayrıca, çimentonun laboratuvar testlerinde ve saha deneyimlerinde elde ettiğiniz sonuçlar hakkında bize daha fazla bilgi verebilir misiniz? Petrol kuyusu çimentosunu üretirken ana stratejimiz; petrol kuyusu şartlarını dikkate alarak, yüksek sıcaklık, yüksek basınç ve aşındırıcı etkiler altında ürünün performans özelliklerini korumasını sağlamaktı. Bu amaçla dinamik ve statik hallerde istenen performansı sürekli sağlayarak, aşındırıcı ortamlara ve kuyu içlerinde meydana gelebilecek kimyasal reaksiyonlara dayanıklı olacak petrol kuyusu çimentosu üretimine başladık. G Sınıfı HSR (High Sulfate-Resistant) tipi kuyu çimentosunu, 2018 yılından beri Adıyaman Çimento Fabrikamızda üretiyoruz. Bu çimento tipi, petrol sondaj kuyuları, soda kuyuları ve jeotermal enerji santrallerinde kullanılıyor.
Çimko Çimento ve Beton Sanayi’nin uluslararası pazardaki konumu nedir? Yurt dışındaki genişleme stratejileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şirket gelirlerimizin üçte birini ihracat yoluyla sağlıyoruz. Ancak, 2023 yılında depremin yarattığı iç talebi karşılamaya yöneldiğimiz için ihracatın toplam satışımızdaki payı yüzde 18 olarak gerçekleşmiştir. İhracatın önümüzdeki dönemde de önemli gelir kaynaklarımızdan biri olmaya devam edeceğini öngörüyoruz. İhracat faaliyetlerimiz, ürün çeşitliliği, ihracat yapılan ülke sayısı ve çalışılan müşterilerin nitelikleri açısından zengin bir yelpazeye sahiptir. Denizyolu ile ihracat yükleme operasyonlarımızı, İskenderun Limanlarından ve Grubumuza ait Yumurtalık’taki Sanko Limanı’ndan gerçekleştiriyoruz. Sanko limanımızda depolama ve sahil vinçleri imkanları, yüksek draftlı gemileri yanaştırabilme kabiliyeti ve hızlı yükleme operasyonları ile Çimko’ya ve dolayısıyla müşterilerimize üstün lojistik kabiliyetleri sağlamaktadır. Türkiye’nin en etkin ve önde gelen limanlarına ulaşabilirliği büyük bir avantaja dönüştürerek 5 kıtada 20’den fazla ülkeye klinker ve çimento ihracatı gerçekleştirmekteyiz.
Yakın zamanda planlanan bir yatırım planı var mı?
Çimko olarak pazarda oluşan talebe karşılık vermemizi sağlayacak, sürdürülebilir odaklı ve geleceğe yönelik yatırımlarımızı kararlılıkla sürdürmekteyiz. Şirketimizin başlattığı ve devam etmekte olan çeşitli projelerle çimento sektöründe yenilikçi bir rol üstleniyoruz. Bu projeler arasında; dijital dönüşüm yatırımları, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım, atık ısıdan enerji üretimi ve Ar-Ge çalışmaları bulunmaktadır.
Öncelikle beyaz çimento üretmek amacıyla Adıyaman Fabrikamızda başlatılan dönüşüm yatırımı halen devam ediyor. Mevcut gri klinker hattını ikili sisteme dönüştürerek, değişen piyasa şartları doğrultusunda hem gri klinker hem de beyaz klinker üretme esnekliğine sahip olacağız. Yatırımı 2025 yılında devreye almayı planlıyoruz.
Hazır beton üretiminde ürettiğimiz yüksek kalitede çimentomuzu kullanırken en önemli ikinci girdi olan agregayı da kendi kaynaklarımızdan temin etmek için ikinci agrega tesisimizi açtık. Böylece agrega tedariğinde hem maliyet avantajı yakalıyor hem de tedariğin sürekliliğini ve kalitesini güvence altına alıyoruz. Ayrıca tesislerimizden müşterilerimize satış da yaparak bu iş kolunu geliştirmekteyiz.
Sürdürülebilirlik yaklaşımımız kapsamında yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmayı önceliklendiriyoruz. PwC tarafından hazırlanan Dünyada ve Türkiye’de Çimento Sektörü Raporu verilerine göre sektörde halka açık şirketler arasında en yüksek güneş enerjisi ile elektrik üretme kapasitesine sahibiz. Ankara, İzmir ve Manisa’da 750 dönüm alan üzerinde kurulu 49 MW kurulu güce sahip 6 adet güneş enerjisi yatırımlarımızla yıllık yaklaşık 80 milyon KWh’a yakın üretim yapıyoruz. Bu yaklaşık 16.000 hanenin yıllık enerji ihtiyacına karşılık geliyor.
Ayrıca, Kahramanmaraş Pazarcık’ta ve İzmir Dikili’de toplamda yaklaşık 55 MW kurulu güce sahip 4 adet güneş santrali kurulumu için çağrı mektuplarını aldık. Bunun yanında, 65 MW kurulu güce sahip güneş santrali kurulumu için çağrı mektubu başvuruları yaparak toplamda 49 MW olan mevcut kurulu gücümüzü toplamda 170 MW’lık güneş enerjisi portföyüne ulaştırmayı planlıyoruz. Tüm bu yaptığımız ve yapacağımız yatırımlar ile hedefimiz, 10 yıl içinde enerji ihtiyacımızın yüzde 100’ünü yenilenebilir enerjiden karşılar konuma gelmektir. Bu yatırımlar hem şirketimizin elektrik maliyetinin düşürülmesini sağlayacak hem de de-karbonizasyon ve sürdürülebilirlik hedeflerimize önemli katkıda bulunacaktır.
Güneş enerjisi ile elektrik üretimine ek olarak atık ısıdan enerji üretimi ve atık ısı geri kazanımı projeleri ile fabrikalarımızın enerji verimliliğini artırıyoruz. Bu sayede enerji maliyetimizi düşürmekle kalmayıp, çevreye olan etkimizi de azaltıyoruz. Narlı Fabrikası için yapmış olduğumuz Atık Isıdan Enerji Üretimi (ORC) sistemi ve Bartın Fabrikamız için hayata geçirdiğimiz Atık Isı Geri Kazanımı (WHR) sistemiyle tüm elektrik tüketimimizin yüzde 10’unu atık ısıdan karşılıyoruz. Narlı’da 2025 yılı içerisinde tamamlanması planlanan ORC tesisi iyileştirme yatırımıyla, bu oranı yüzde 12,5 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz.
Son olarak yeni ürün araştırma ve geliştirmelerine yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Kompozit teknolojiler çimento sektöründe inovasyon ve sürdürülebilirlik açısından büyük öneme sahip. Biz de Çimko olarak bu alana önem vermekteyiz. Çimento üretiminde geleneksel malzemelerin yanı sıra alternatif hammadde ve katkı maddelerinin kullanılmasıyla daha dayanıklı, çevre dostu ve maliyet avantajı sağlayacak ürünler elde etmeye odaklanıyoruz. Rekabet avantajı elde ederken çevreye olan sorumluluğumuzu da yerine getiriyoruz.
Çimko Çimento ve Beton Sanayi’nin sürdürülebilirlik politikaları ve uygulamaları hakkında bilgi verebilir misiniz? Şirketiniz, çevresel etkiyi azaltmak için hangi adımları atmaktadır?
Gezegenimizin geleceğine yönelik sorumluluklarımızın en üst seviyede bilincindeyiz. Ürünlerimizin ve faaliyetlerimizin gezegenimiz üzerindeki etkilerini yöneterek, olumlu bir değişim yaratmayı hedefliyoruz. Doğal kaynakları etkili bir şekilde kullanarak, enerji tüketimimizi minimize ediyoruz ve karbon ayak izimizi en aza indiriyoruz.
2018 yılında belgelendirme çalışmaları tamamlanan ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi kapsamında üretimde enerji yoğunluğunun azaltılması için, üretimin her aşamasında enerji verimliliği yüksek ekipman seçimi, süreç iyileştirme çalışmaları, kayıp ve kaçakların önlenmesi, fosil yakıt kullanımının azaltılması gibi uygulamalara yöneldik. Narlı Fabrikamızda mevcutta yer alan 154 kv şalt tesisinin benzerini 2023 yılında Bartın’da, 2024’te ise Adıyaman’da kurduk. Böylece sürekli ve güvenli bir şekilde çalışırken; enerji kaynaklarımızı daha verimli kullanıyor, işletme maliyetimizi de düşürüyoruz.
Bununla birlikte su tüketimini azaltmaya odaklanan uzun vadeli stratejiler geliştiriyor, tasarruf ve maliyet optimizasyonu sağlamak için tüketim miktarlarını izliyor, elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucunda da gerekli aksiyonları alıyoruz. Her yıl su ayak izimizi hesaplıyor, su yönetimini etkin bir şekilde takip ederek oluşabilecek kayıp ve kaçaklara karşı önlem alıyoruz. Fabrikalarımızda yağmur ve süzüntü sularını tekrar kullanıyoruz. 2023 yılında fabrikalarımızda 171.071 m³/yıl su geri kazanılarak tasarruf sağlandı. Bir başka deyişle toplam su tüketimimizin yüzde 17,6’sını geri kazandık. Hazır betonda ise kullandığımız suyun yüzde 45’ini tesislerde geri dönüştürerek tekrar kullanıyoruz. 2026 ve 2034 yılları için belirlediğimiz hedefler doğrultusunda su tüketimini azaltmak için çalışıyoruz.
Doğal kaynak ve fosil yakıt kullanımını azaltmak ve zararlı atıkların çevreye verdiği olumsuz etkilerinin en aza indirilmesini sağlamak amacıyla, Narlı Fabrikası 2016 yılında, Bartın Fabrikası 2017 yılında Adıyaman Fabrikası ise 2022 yılında, Atık Yakma Çevre İzin ve Lisans Belgesi aldı. Üretim süreçleri sonucunda oluşan arıtma çamuru, geri dönüştürülemeyen ambalaj atıkları, tekstil, ömrünü tamamlamış lastik ve biyokütle atıklarının bertaraf edilmeden önce en aza indirgenmesini, kaynağında ayrıştırılarak maksimum düzeyde geri kazanılmasını hedefliyoruz. Tüm atıkların yönetim hiyerarşisine uygun şekilde azaltılması, enerji geri kazanımı, geri dönüşümü ve bertarafı için çeşitli metotlar çerçevesinde çalışmalar yapıyoruz. Şu an tüm fabrikalarımızda yakıt ihtiyacımızın yüzde 18,5’ini alternatif yakıtlardan sağlıyoruz. Fabrikalarımızda yapacağımız yatırımlarla 2034 yılında yakıt tüketimimizin yüzde 60’ını alternatif yakıtlardan karşılamayı hedefliyoruz.
İş Sağlığı ve Güvenliği, şirketimizin sürdürülebilirlik yaklaşımında temel öncelik olup, yapay zeka destekli yazılımlarla iş sağlığı ve güvenliği ihlallerini anında tespit ediyoruz.
Kahramanmaraş depremlerinin ardından yaraların sarılmasına destek verdik. Kahramanmaraş-Narlı ve Adıyaman bölgelerinde öncelikli kadınlar ve çocuklar olmak üzere temel ihtiyaçların karşılanmasını, sosyal etkinliklerle hayata katılımlarını sağlamayı amaçladık. Narlı Fabrikamızda 105 ailenin konaklayabileceği, Adıyaman Fabrikamızda ise 128 ailenin konaklayabileceği prefabrik binalar ve konteyner kentler inşa ettik. Çocuklar için her iki lokasyonumuzda da internet erişimi olan kütüphane, park ve oyun salonları oluşturulurken, kadınlar için de ahşap boyama ve dikiş atölyeleri kuruldu.
Son olarak da deprem bölgesindeki çocuklara, uzman psikologlarca hazırlanan SosyalBen Vakfı atölyelerini ulaştırarak psikososyal destek sağlamayı ve çocuklardaki fiziksel ve sosyal beceri kaybını önlemeyi hedefleyen Beceri Geliştirme Merkezi’nin (BEGEM) kurulmasına destek verdik. Hatay ve Çimko Adıyaman konteyner kentte kurulan Çimko İcat Atölyelerinde 7-13 yaş aralığındaki çocukların problem çözmelerine, kendilerini ifade etmelerine, özgüven gelişimlerine ve birbirlerinden öğrenmelerine fırsat tanıyacak.
Her yıl su ve karbon ayak izimizi hesaplayarak azaltım planlaması yapıyor ve fabrikalarımızda Atık Isı Geri Kazanımı (WHR) kullanarak elektrik tüketimimizi karşılıyoruz.
İş Sağlığı ve Güvenliği, şirketimizin sürdürülebilirlik yaklaşımında temel öncelik. Bu anlayışla fabrikalarımızdaki güvenlik standardını en üst seviyeye çıkarmak için en gelişmiş teknolojiyi kullanıyoruz. Yüksek teknolojiye sahip yapay zeka destekli yazılımlar, proses kameralarımıza entegre edilerek iş sağlığı ve güvenliği ihlallerini anında tespit edip müdahale etmemizi sağlıyor. Bu sayede herhangi bir risk ve tehlike durumunda hızlı bir şekilde müdahale edebiliyoruz. Ziyaretçi ve alt yüklenici yazılımımızla tüm paydaşlarımızın fabrikalarımıza girmeden önce potansiyel tehlike ve risklerden haberdar olmasını acil durumlarda fabrikamızdaki kişi sayısını anında görüntüleyebiliyoruz.
Ayrıca kağıt kullanımını sıfıra indirerek gelecek kuşaklar için daha sürdürülebilir yaşamı destekliyoruz. Hazır betonda süreçlerin daha verimli ve etkin şekilde planlanması için dijitalleşme yatırımları yapıyoruz. Hazır beton siparişlerinin üretimden başlayarak müşteri teslimine kadar olan tüm süreçlerinin yönetilmesi ve optimize edilmesi için “Akıllı Planlama” uygulamamız ile yazılımdan gelen büyük veri setlerini tek bir platformda işleyerek üretim süreçlerini optimize ediyoruz. Seyir Mobil (Araç Takip Sistemi) üzerinde oluşan verilerin web servis aracılığıyla alınması ve işlenmesi, üretim otomasyonunda oluşan verilerin ve ekipman bilgilerinin birleştirilmesiyle, sipariş girdilerinin otomatik olarak oluşturulmasını sağlıyoruz. Yapay zeka destekli malzeme tanıma sistemi ile sürecin mal kabul süreçlerinin hızlı ve hatasız bir şekilde yönetilmesini sağlıyoruz.
Sürdürülebilirlik taahhütlerimizi ve ilerlememizi düzenli olarak raporlamak amacıyla yıllık olarak sürdürülebilirlik raporlarını yayınlıyoruz. 2020 yılı çevresel, sosyal ve yönetişim performansımızı anlattığımız Sürdürülebilirlik Raporumuzu 2021 yılında paydaşlarımızın bilgisine sunduk. Sürdürülebilirlik yolculuğumuzdaki adımları, başarıları ve hedeflerimizi Küresel Raporlama Girişimi Standartları’na (GRI Standartları) uygun olarak şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine dayanarak geliştiriyoruz.
Net-Zero Sanayi Yasası’nın şirketinizin rekabet gücü üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz ve şirketinizin Net-Zero hedeflerine ulaşması için hangi stratejileri benimsiyorsunuz?
Her yıl su ve karbon ayak izimizi hesaplayarak azaltım planlaması yapıyoruz. Elektrik enerjisi tüketimini azaltma ve sürdürülebilir üretim uygulamalarını yaygınlaştırma konusundaki taahhüdümüzü kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu kapsamda, fabrikalarımızda Atık Isı Geri Kazanımı (WHR) kullanarak elektrik tüketimimizi kendi atık ısımızdan karşılıyoruz. 2023 yılında Bartın Fabrikamızda yaklaşık yüzde 29’a, Narlı Fabrikamızda ise yüzde 10’a varan oranlarda elektrik tüketimimizi karşılıyoruz. Ayrıca enerji verimliliği yatırımları ve teknolojik iyileştirmelerle enerji tüketim değerlerinin düşürülmesini sağladık.
Üç fabrikamızda fosil yakıt tüketimimizi azaltmak amacıyla alternatif yakıt kullanım oranlarımızı artırarak karbon ayak izimizi düşürüyoruz. Alternatif yakıtlarla yıllık enerji ihtiyacımızın yüzde 60’ını karşılamayı hedefliyoruz.
Net-Zero Sanayi Yasası gibi çevresel düzenlemelerin getirdiği zorunluluklara ve fırsatlara hazırlıklı olmak için çeşitli stratejiler benimsiyoruz. Çevre dostu ürünler ve çözümler geliştirmek için Ar-Ge’ye yatırım yaparak yeşil çimentoya geçiş sürecinde önemli adımlar atıyoruz.
Sürdürülebilir kalkınmanın gerçekleştirilmesi ve sosyal çeşitliliğin teşvik edilmesi adına önemli adımlar attığınızı biliyoruz. Özellikle kadınların iş hayatına katılımını artırmaya odaklanan bu çabalarınızı daha yakından anlamak istiyoruz. Kadın çalışan oranınızı artırmak için hangi stratejileri benimsediniz ve bu hedefe ulaşmak için hangi adımları attınız?
Kadınların iş hayatındaki varlığını önemsiyoruz, toplumun yarısını oluşturan kadınları göz ardı eden hiçbir stratejinin sürdürülebilir başarı getiremeyeceğine inanıyoruz. Büyük önem verdiğimiz sosyal çeşitlilik ve eşitlik ilkemiz paralelinde, erkek egemen bir sektör olan çimento sektöründe kadın istihdamını destekliyoruz. Bu konuda attığımız adımlar sayesinde 2021’de yüzde 12 olan üst düzey kadın yönetici oranımızı 2023’de yüzde 22’ye çıkardık. 2022 yılında kadın çalışan sayımız bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında arttı. Tüm kategorilerde kadın çalışan sayımızı artırmak, öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu doğrultuda hazır beton başta olmak üzere kadın çalışanların daha az görev aldığı pozisyonlara odaklanıyoruz. Kadın çalışan sayısını artırmak amacıyla fiziksel koşulları iyileştirerek sahaları kadın mühendislere uygun hale getiriyoruz.
İnşaat sektöründe son yıllarda yaşanan gelişmeleri göz önünde bulundurarak, Çimko Çimento ve Beton Sanayi’nin stratejik büyüme hedefleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?
İnşaat sektörünün büyüdüğü her dönem, paralelinde çimento sektörü açısından da büyüme getiriyor. 2023 yılındaki büyük depremin ardından bölgenin yeniden inşaası için harekete geçildi. Deprem bölgesinin 2024 yılındaki büyüme hızı Türkiye büyüme hızının önüne geçti. İlk etapta yıkılan ve ağır hasarlı binaların yeniden inşasına yönelik kamu destekli inşaat projeleri ve altyapı yatırımları, daha sonra deprem öncesinde planlanan kentsel dönüşüm projeleri ve orta hasarlı binaların yenilenmesine yönelik adımlar, deprem bölgesindeki talebin önümüzdeki 5 yıl boyunca Türkiye çimento talebinin üzerinde kalacağını işaret ediyor. Deprem bölgesinde faaliyet gösteren bir şirket olarak bu ihtiyacı karşılamaya yönelik üretimimize devam edeceğiz.
Hazır betonda önemli bir girdi olan agrega temini için yatırımlar yaparak hammadde tedarikinde ve üretim maliyetlerinde kontrol sahibi olmayı hedefliyoruz. Bu yatırımlar, hazır beton sektöründeki liderliğimizi pekiştirerek uzun vadeli büyümesini sağlayacaktır.
Dijital dönüşümü önümüzdeki dönem için önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Akıllı üretim süreçleri, veri analitiği, yapay zeka destekli operasyonlar ve lojistik optimizasyonu gibi dijital teknolojilerin benimsenmesi ile iş süreçlerimizde verimliliği artıracağız. İnşaat sektöründeki teknolojik ve malzeme gelişmelerini takip ederek, sürekli olarak Ar-Ge ve inovasyon yatırımları yapmaya yeni ürünler ve çözümler geliştirmeye devam edeceğiz.
Bunun yanı sıra önümüzde, şirketimiz için büyük önem taşıyan halka arz gündemi var. Hem yurt içi hem de yurt dışında iddialı hedeflerimizi gerçekleştirmek için halka açılıyoruz. Çimento sektöründe köklü geçmişimizden aldığımız değeri, yatırımcılarla paylaşmayı amaçlıyoruz.
Halka arzdan elde edeceğimiz gelirin yüzde 40-60’ını, üretim tesislerinin modernizasyonu, sürdürülebilirlik yatırımları, deprem bölgesindeki talebe karşılık vermek amacı ile hazır beton iş segmentindeki mobil ekipmanı için yapılacak yatırımlar, yurt içi ve yurt dışında çimento, hazır beton, agrega ve diğer yapı malzemeleri üreten şirket ile varlık, yenilenebilir enerji, alternatif yakıt kullanımının artırılması, üretim tesislerinin faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli olan idame yatırımlar, araştırma-geliştirme yatırımları ve Adıyaman Fabrikamıza özel ürün üretim yatırımına yönlendireceğiz. Böylece gerek ulusal gerekse uluslararası alanda sektördeki konumumuzu daha da pekiştireceğiz.