Gülant Candaş
Yönetim Kurulu Başkan Vekili / Batı Anadolu Şirketler Topluluğu
Batı Anadolu Şirketler Topluluğu olarak, 2021 yılında yaşanan hissedar ve yönetim değişimi sonrasında, kısa bir sürede başarı hikayesi yazdık. Son üç yılda şirketlerimizin borçluluk oranını düşürerek finansal yapımızı güçlendirdik. 2021 yıl sonunda 217 milyon dolar olan konsolide grup ciromuz, 2023 sonunda 480 milyon dolara ulaştı. Başka bir deyişle iki yılda dolar bazında iki kattan fazla büyüme sağladık. Ciromuzun dağılımına baktığımızda da yüzde 54’lük pay, grubun amiral gemisi iki şirketten Batıçim ve Batısöke Çimento’dan geliyor.
Batıçim ve Batısöke başta olmak üzere grubumuz konsolide bazda kârlı bir yapıya geçti. Batıçim Batı Anadolu 2023 yıl sonunda konsolide bazda 6 yıl sonra ilk kez kâra geçti ve 2 milyar 55 milyon TL net kâr elde etti. Grup şirketlerinden Batısöke Çimento, 2023 yılını 7 yıl sonra ilk kez kârlı kapattı ve 872,5 milyon TL kâr açıkladı. 2024 yılının ilk üç çeyreklik döneminde de Batıçim ve Batısöke’de kâr açıklamaya devam ettik. 2023’ün ilk üç çeyreklik döneminde 200 milyon TL seviyesinde olan konsolide dönem kârımız, 2024’ün aynı döneminde iki kat artarak 400 milyon TL’nin üzerinde gerçekleşti. 2024 yılında önceliğimiz, finansal borçluluğumuzu azaltmak ve nakit akışını daha verimli yönetmekti ve bu hedeflerimizi başarıyla gerçekleştirdik. Beklentilerimiz dahilinde 2024 yılını olumlu bir seyirde kapattık. Özetle bilançomuz ve öz kaynaklarımız güçlendi ve aktif büyüklüğümüz arttı. Gelir tablosu tarafı da dengelendi.
Kârlı ve verimli yapıya geçen şirketlerle 2025 yılında yeni yatırımlarla büyümeye odaklandık. 2025’in gündeminde toplam 40 milyon doların üzerinde yatırım planımız ve Batıliman’da halka arz sürecimiz yer alıyor. Yatırımlar arasında Batısöke Çimento’da atık ısıdan elektrik üretim tesisi, iki fabrikamızda da atıktan türetilmiş yakıt (ATY) hazırlama ve yakma üniteleri yatırımları ve Batıliman’da kapasite artırımına yönelik yatırımlar yer alıyor.
Batı Anadolu Şirketler Topluluğu’muzun önümüzdeki dönem yatırım planları arasında İzmir Aliağa’ya çimento öğütme tesisi projesi yer alıyor. Aliağa Bölgesinde çimento öğütme ve paketleme tesisi yatırımına yönelik ÇED süreci tüm hızıyla devam ediyor. Hâlâ 5 milyon ton kapasitemiz var. Yeni tesisi, Aliağa bölgesinde antrepolarımızın bitişiğindeki araziye kurmayı planlıyoruz. 3,5 milyon ton/yıl kapasiteli bir öğütme ve paketleme tesisi kurmak adına proje çalışmalarına devam ediyoruz. İzin süreçleri tamamlandıktan sonra yatırımı hayata geçirmek istiyoruz. Çünkü ihracat tarafında çimento, klinkere göre daha avantajlı ve katma değeri yüksek. Bu anlamda 2025 yılında çimento bütçemizin ton bazlı satışlarında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 7 ila 10 aralığında büyüme hedefliyoruz.
Topluluğumuzun gelecek planları içinde 2025 yılında halka arzını planladığımız Batıliman’ın önemli bir yeri var. Limanımız, dökme yük ve genel kargo taşımacılığına yönelik faaliyet göstermektedir. Şu an için konteyner taşımacılığı düşüncemiz bulunmamakla birlikte, rüzgâr türbinlerinin taşınması için yatırım yapmayı hedefliyoruz. Ege Bölgesi’nde çok ciddi türbin kule ve kanat üretimi yapılıyor. Batıliman’da mevcut durumda rüzgâr türbin kulelerinin yüklemesini yapabiliyoruz. Kanat boylarının çok uzaması sebebiyle kamyonlar limanımıza giriş yapamıyor. Biz bu yatırımı yaptığımızda rüzgâr türbini kanat ve kule ihracatı yapma imkanına sahip olacağız. Ayrıca, limanda vinç yatırımı ve yeni depo elemanları eklemeyi, rıhtımla iskele arasındaki boşluğu doldurmayı planlıyoruz. Limanda elleçlenen yük miktarını artırmak da hedeflerimiz içinde yer alıyor.
Nemrut Körfezi’ndeki Aliağa’da bulunan Batıliman’ın 2025 yılında halka arz edilmesini değerlendiriyoruz. Ege Bölgesi’nde draft sorunu bulunmayan bir liman olarak, draftımız yaklaşık 40 metre olup, bu yıl iskelemizi 100 metre uzatarak toplamda 390 metre iskele uzunluğuna ulaşmış bulunmaktayız. Limandaki yatırımlar ile çok ciddi maliyet avantajı sağlayacak ve ihracat kabiliyetimizi de yukarı çekeceğiz. Yatırımlarla bölge ve ülke ekonomisine katkımızı ve toplam ciromuzun yaklaşık 90 milyon dolarını oluşturan ihracat gelirimizi daha da artırmak istiyoruz. Halka arz planımız dahilinde, yatırımlarımızın ağırlıklı bir kısmını tamamlamayı ve limanda bu yıl döviz bazlı ciromuzu yüzde 10- 15 aralığında artırmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda limanın halka arz sürecini hızlı bir şekilde ilerletmeyi amaçlıyoruz. Bu bölge çok değerli ve önümüzdeki dönemde daha başka yatırım planlarımız da var.
Yönetime geldiğimizden bu yana gündemimizdeki önemli başlıklardan biri de sürdürülebilirlik. 2022 ve 2023’ü kapsayan performansımızı, yapmaya çalıştıklarımızı ve yaptıklarımızı 2024 yılının Mayıs ayında bir sürdürülebilirlik raporuyla paylaştık. Bu, grubumuzun ilk sürdürülebilirlik raporu oldu. Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standardı doğrultusunda 2025 için de süratle çalışıyoruz. Öte yandan sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında Atık Yönetim Müdürlüğü kurduk ve Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) üyeliğimizi gerçekleştirdik.
2025 yılında 40 milyon doların üzerinde yatırım planımız var.
Emisyon azaltmaya ve klinkerdeki karbonu aşağı çekmeye yönelik alternatif ham madde ve alternatif yakıt konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kullandığımız elektrik enerjisi ve ısı enerjisinde karbonsuzlaşmaya doğru adımlar atıyoruz. Uzun yıllardır katkılı çimento üretimi gerçekleştirmekteyiz. Hedefimiz katkılı çimento üretim kapasitemizi daha da artırmak, klinkerin payını düşürmek. Sürdürülebilirlik faaliyetlerimizin önemli bir diğer ayağını da alternatif yakıt konusu oluşturuyor. Bugüne kadar Batıçim fabrikalarında yüzde 5 dolaylarında alternatif yakıt kullanımı varken, yeni yapılanmayla organize olarak, atıktan türetilmiş alternatif yakıt ikame oranımızı yüzde 5’ten yüzde 15’e çıkardık. Bu oranı önce yüzde 30’a, ardından yüzde 50’ye çıkarmak istiyoruz. Ayrıca güneş enerjisi yatırımları da planlarımız arasında yer alıyor.
Batıliman’da 2025’te halka arz sürecimizi başlatacağız ve rüzgâr türbini kanat ihracatını hedefliyoruz.
Sonuç olarak finansal maliyetlerin gerilemeye başlayacağını öngördüğümüz 2025 yılından umutluyuz. Maliyetlere odaklanacağımız, brüt kârımızı ve EBITDA’mızı artırmaya öncelik vereceğimiz 2025 yılında, nakit akışımıza yine önem vereceğiz. Özellikle yılın ikinci yarısından sonra topluluğumuz adına olumlu gelişmelerin artacağını öngörüyor ve planlarımızı bu yönde oluşturuyoruz.