Kadınların iş ve özel yaşam içerisindeki varlığı son yıllarda en çok tartışılan konular arasında.
Kanuni ve etik olarak erkeklerle aynı haklara sahip olmalarına rağmen toplumsal ve bireysel
şiddet başta olmak üzere hemen her türlü ayrımcılığa maruz kalan kadınlar, kendi varlıklarını
her geçen gün daha yüksek sesle ifade etmeye çalışıyorlar. Bu varlık alanlarının başında da
iş dünyası geliyor. Erkek egemen olarak kabul edilen birçok alanda kadınlar kendilerine çok
daha fazla alan yaratıyorlar. Bu alanda etkin, eşitlikçi, kurumsal ve yapısal çalışmalardan
birine imza atan firmalardan biri de Limak Çimento Grubu. Şirket, kadın-erkek ayrımı
yapmadan uyguladığı eşitlikçi yaklaşım ve uygulamalarla fark yaratıyor. Limak Çimento
Grubu’nun kadınlara yönelik proje ve yaklaşımını yine kadın yöneticiler anlatıyor.
Ebru Sipahioğlu
CTO
Kadın mühendisler kadın doğasından gücünü alan bireysel özellikleriyle etkin ve başarı odaklı çalışıyorlar
İnönü Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, iş hayatıma 1995 yılında Çimento Sektöründe Laboratuvar Mühendisi olarak başladım. Laboratuvar mühendisi
olarak başlayan iş hayatım, teknik ekibin tamamının erkek oluğu bir ortamda kadın mühendis olarak işletme koşullarında var olmak, kendini ve işini kabul ettirme mücadelesi ile yapılan iş tanımının Kalite Kontrol Mühendisi olarak evrilmesi sektör ve şahsım için bir mihenk taşıdır.
İşletmenin sahasında var olmadan sadece laboratuvarda bulunarak bu işin yönetilmeyeceğinin
farkındalığını ortaya koyarak, sürecin her aşamasını yaşayarak gördüm.
Limak Çimento Grubu’na, 2006 yılında Limak Gaziantep Çimento Fabrikası Kalite Kontrol Şefi olarak dahil oldum. 2008 yılına kadar laboratuvar ve kalite kontrol sisteminin kurulumu başta olmak üzere, kalite yönetim sistemi çalışmalarında yer aldım. Aynı fabrikada 2008-2011 yılları arasında ise Kalite Kontrol Müdürü, 2011-2020 yılları arasında Grup Kalite Kontrol Direktörü, 2021 yılının başında Ar&Ge ve Teknik Merkez Direktörü olarak yer aldığım Limak Çimento Grubunda, 2021 yılı Kasım ayından itibaren CTO olarak devam etmekteyim.
26 yıllık çimento sektörü hayatımda, ikiz çocuk annesi bir kadın mühendis ve yönetici olarak söylemek isterim ki; kadın mühendisler, sektörün vizyonu ve dinamizminde farkındalık yaratmakta ve kadın doğasından gücünü alan bireysel özellikleriyle etkin ve başarı odaklı çalışma performansları sergilemektedirler.
Grubumuzun Ar&Ge ve İnovasyon çalışmaları kapsamında; inovatif ve çevreci ürünlerin sektörde gelişmesi, yaygınlaştırılması ve bu ürünlerin belgelendirilmesi çalışmalarında yer aldığım süreçlerde, yenilikçi ürünlerin pazara dahil edilmesi, alternatif hammaddelerin çimento üretiminde kullanılması ve karbon ayak izi düşük çimento, endüstriyel simbiyoz çalışma konularım arasında yer almaktadır. Bu çalışmalar ile; Türkiye’de ilk kez dip küllerinin çimento üretiminde kullanılmasına olanak sağlayan Cement with Coal Bottom Ash –CCBA (Dip Külü Katkılı Çimento)” adı ile EOTA (European Organization For Technical Assessment) kuruluşundan, ETA (European Assessment Documentation) belgesi alınmıştır. Ülkemizin sahip olduğu mineral katkı ve yakıt alternatiflerinin, kaynak verimliliği ile çimento sektörüne kazandırılması çalışmalarımız devam etmektedir.
Şule Öztürk
Kurumsal Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Müdürü
Cinsiyet dengeli kalkınma ancak kapsayıcılık ve çeşitlilik ile mümkün olabilir
2014 yılında Çevre Mühendisi olarak Limak Çimento Grubu’nda iş hayatına başlarken Türkiye’de ve sektörde çevre mühendisliğinin görev ve sorumlulukları hala tartışılırken istihdamı konusunda da benzer olumsuzluklar yaşanmaktaydı.
Grubumuz, sürdürülebilir iş anlayışını benimsemiş şirketlerden biri olarak değişen ve gelişen dünyada uzun vadede var olabilmenin sadece yasal yükümlülüklerin takibi ve kontrolü ile sağlanamayacağının bilinciyle hareket ederken, gelinen noktada şirketlerin, yatırımcıların ve hükümetlerin iklim değişikliği tehdidine karşı önlem almaları gerektiğini yaşanan doğal afetlerin yol açtığı kayıplarla ve acı tecrübelerle anladık.
İş dünyası açısından sürdürülebilirlik kalkınma hedeflerinin uluslararası, ulusal ve bölgesel düzeyde gelecekteki politika yönünü belirleyeceğini, şirketlerin iş stratejilerini SKT’lerle uyumlu hale getirmedikleri ve bunu kurumsal yönetim diline çevirmedikleri takdirde fırsatları yakalayamayacaklarını ve geliştirilen yeni iş modellerinde oyun dışında kalabileceklerinin farkındayız.
Trakya, Kilis, Fildişi Sahilleri ve Mozambik de yatırımlarını tamamladığımız fabrikaların uluslararası
finansman süreçlerinin IFC, World Bankası ve Ekvator Prensipleri’ne uyum kriterlerinin takibi ve kontrolü görevini üstlendim. Faaliyet gösterilen alanlarda yasal süreçlerin yanında sosyal onay mekanizmasının da eş zamanlı yürütülmesi gerekliliği konusundaki kazanımlarımız ile grubumuzun paydaş yönetim süreçlerini geliştirme konusunda da ciddi adımlar attık.
2021 yılında liderliğini üstlendiğim Kurumsal Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Departmanı ile Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından İklim Değişikliği ve Etkileri ile Mücadele İçin Acilen Eyleme Geçmek (SKA-13) ilkesi doğrultusunda grubumuz adına Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın gereklilikleri, risk ve fırsatların belirlenmesi konusunda çalışmalar yürütmekte, şirketin yatırım stratejilerinin belirlenmesinde söz sahibi konumunda olmanın bilinciyle hareket etmekteyiz.
Kadınların siyasi, ekonomik ve sosyal hayatın karar verme süreçlerine tam ve etkin bir biçimde katılımlarının ve kadınlara karar verme mekanizmalarında, her düzeyde lider olabilmeleri için eşit fırsatlar tanınmasının güvence altına alınmasını ifade eden toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesini benimsemiş CEO’muzun vizyonu ile şirkette cinsiyet dengeli kalkınmanın ancak kapsayıcılık ve çeşitlilik ile mümkün olabileceğini inanıyor ve bunun için mücadele ediyoruz.
Nihal Çatık
Limak Cement Academy Koordinasyon Sorumlusu
Lider, vizyoner ve yenilikçi yöneticiler yetiştirmek en önemli hedeflerimiz arasında
2014 yılından bu yana Limak Çimento ailesindeyim. Limak Cement Academy Koordinasyon Sorumlusu olarak çalışıyorum ve iş hayatımda 26. yılımı tamamladım. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum, Eğitim Yönetimi ve Denetimi programında Yüksek Lisans yapıyorum.
CEO’muz Erkam Kocakerim’in, kadın çalışanlarımızın birikimlerini, yeteneklerini kullanacakları projelerde liderlik yapmasını destekleyen vizyonu, eğitim-gelişim konularına verdiği özel önem ve sağladığı destekle, Limak Cement Academy’yi kurduk. Bugüne kadar devam eden eğitim faaliyetlerimizin, dijital dönüşüm süreçlerimize dahil edilmesiyle, tüm çalışanlarımızın bilgiye ve eğitime adil ve eşit olarak erişebilmesi, yeni nesil öğrenme deneyimlerini edinmeleri çok daha kolay olacaktır.
Limak Cement Academy’nin online ve yüz yüze eğitim programlarıyla, yurt içi ve yurt dışındaki tüm grup çalışanlarımızın duygusal ve bilişsel becerilerini artırmayı, yeni yeteneklerin ortaya çıkmasına fırsat sunarak, yaratıcılığı ve katılımcı yaklaşımı teşvik etmeyi planlıyoruz. Grubumuz bünyesinde yeni tecrübeler kazanmaya istekli, kendi tecrübelerini paylaşma kültürü olan lider, vizyoner ve yenilikçi yöneticiler yetiştirmek en önemli hedeflerimiz arasındadır.
Yeni Nesil Teknisyen Projemiz ile Grubumuzda Mentor ve Uzman Teknisyen yapısının oluşturulması, belirlenen ‘Uzman Teknisyenler’ tarafından ‘Yeni Nesil Teknisyen’lerin yetiştirilmesinin ve geliştirilmesinin sağlanması, şirketin ara kademe teknik yöneticilerinin eğitim destekli yetiştirilmesi için gerekli altyapının oluşturulmasını planlamaktayız.
Ayrıca, bulunduğumuz coğrafyalarda yerel istihdamı artırmak ve “Kazandığını Ülkene Geri Ver” mottosuyla yürüteceğimiz eğitim gelişim çalışmaları kapsamında özellikle Mozambik ve Fildişi Sahili’ndeki öğrenciler ve çalışanlar için nitelikli mesleki eğitim programları akademideki önemli projelerimiz arasında yer almaktadır.
Pınar Özdeş
Mükemmeliyet Merkezi Müdürü
“Erkek egemen” bir sektörde kadınların kök salması sürecinin bir parçası olmak tarif edilemeyecek bir his
80’lerde doğmuş biri olarak, rakam, analiz ve para kavramlarını birbirleri ile eşleştirdiğim ilk yerin ailemin KDV zarflarını doldurduğu masa olduğunu söyleyebilirim. Eğitim hayatımın paralel şekilde devam etmesi sonucu, 2000’li yılların başında İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun oldum ve iş hayatına ilk adımımı attım. Gözümü açtığım yer finans sektörüydü. Finans sektöründe kadının rolü nereden bakmak istediğinize göre değişir. Veri analizi her alanda olduğu gibi burada da akışkandır. İş gücünde temsil tarafından bakarsanız kadınların oranı %50’nin üzerindedir, ancak liderlik seviyesinde bakılırsa finans dünyası kadınlara kapılarını çok daha az açmıştır. Ben de yöneticilik yeteneklerimi geliştirmek için Sabancı Üniversitesi MBA programına katıldım ve 2008 yılında mezun oldum. Ardı sıra kurumsal finansman, proje finansmanı, satın alma ve birleşme projelerinde rol alma imkanım oldu; takribi 15 yıl boyunca finans sektöründe çalıştım. Finansal modelleme ve analizin uzmanlık alanlarım olduğunu söyleyebilirim.
Limak Holding ailesine katılmam ve Limak Çimento Grubu ile tanışmam ise 2013 yılına dayanmakta. Bu yılın başında, Grubun dijital dönüşüm projesinde yer almak ve Türkiye çimento sektöründe bir ilk olan Mükemmeliyet Merkezi (COE) Birimi’ni yönetmek amacı ile CEO’muz Erkam Bey’in daveti ile Limak Çimento Grubu’na katıldım. Amacımız grubumuza ait finansal, operasyonel ve diğer verileri erişilebilir, aynı zamanda kullanıcı dostu merkezi bir çatı altında birleştirmek, birimlerimizin verimliliğini arttırmak amaçlı analiz çalışmaları yapmak ve deneyimle kazanılmış bilgilerin grup bünyesine daha etkin şekilde yayılmasını sağlamak. Sayıların hayatıma KDV zarfları ve dev tuşlu hesap makinaları ile girdiğini düşününce, bu birimin başında olmak ve yeşerdiğini göreceğimi bilmek bana daha da büyük heyecan veriyor.
Toplumsal cinsiyet eşitliğine inanan bir birey olarak, öncü olacak bu projede yer almamı sağlayan faktörün bilgi birikimimim olduğunu bilmek; kullanmaktan hoşlanmadığım bir tabir olsa bile “erkek egemen” bir diğer sektörde kadınların kök salması sürecinin bir parçası olmak ise tarif edilemeyecek bir his. En güzeli de, Limak Çimento Grubu’nda, yere düştüğüm ya da elimi zirveye uzattığım zamanlarda sırt sırta durabileceğimi bildiğim başka kadın yöneticilerin olduğunu bilmek.
Huriye Tekerlek
Grup İş Gel. Kontrat ve Yurt Dışı Varlıkları Kamu ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Direktörü
İş yapma modellerimizi çağa taşımak için çalışmalarımızı var gücümüzle sürdürüyoruz
Fransa’da doğdum ve büyüdüm. Université Louis Pasteur Üniversitesi’nde Ekonomi Lisansı ve Master eğitimi aldım. 2007 yılından beri Türkiye’de çeşitli yabancı firmalarda ve bir devlet bankasında çalıştım. Limak Çimento ailesine 2015 yılında katıldım. Türk Çimento sektörünün en önemli oyuncularından biri olan şirketimizi çok uluslu bir şirket formuna dönüştürme yolunda önemli mesafeler kat ettik. Bugün inşaat sektörünün gelecek vadeden en önemli merkezlerinden biri olan Afrika kıtasının doğusunda ve batısında fabrika yatırımlarımızı tamamladık ve operasyonel hale getirdik. Anahtar teslimi iş geliştirme faaliyetleri yürüttük. Yine dış ticaret şirketimizi bu süre içinde önemli noktalara taşıdık ve şirketimiz ülkemizin en büyük 1000 ihracatçı listesinde 356 basamak birden ilerleyerek 296. sıraya ulaştı. Ölçek ekonomili bu sektörde kurulan stratejilerin hayata geçme vadesi en kısa 3 ila 5 yıl arası süre alıyor. Dolayısı ile 2023, 2025 ve 2030 planlamalarımızı sürekli güncellemek üzere oluşturma çabasındayız. Bu gerçekle şirketimizin dünya genelinde emin adımlarla ayak izini artırması için başta uzak coğrafyalarda çalışmaya hevesli ve dinamik yeni insan kaynağı oluşturmak ve diğer yandan sürekli gelişim yaklaşımında iş yapma modellerimizi çağa taşımak için çalışmalarımızı var gücümüzle sürdürmekteyiz.
Özge Hanecioğlu
Avukat
Çalışan/çalışan adayı kadınlara daha çok destek ve ilham sağlamak en temel hedefim
TED Ankara Koleji Lisesi, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İsviçre’nin Fribourg Üniversitesi Uluslararası Sözleşmeler ve Tahkim Yüksek Lisansı mezunuyum. 7 yıldır avukatlık yapıyorum. 2021 Ağustos ayında kadın istihdamına Türkiye’de en çok önem veren şirketlerden biri olan Limak Grup’a katıldım. Limak Çimento’nun kadın ve tek inhouse avukatı olarak: sözleşmeler, danışmanlık ve KVKK süreçleri üzerine çalışıyorum.
1990 yılında Medeni Kanun’da yapılan değişiklikle birlikte kadınlar eşlerinden izin almaksızın çalışabilmekte ve o zamandan bu yana kanuni olarak erkeklerle “eşit” haklara sahiptirler. Henüz genç bir özgürlük kazanımı olmasına rağmen, Limak Çimento çatısı altında bir kadın çalışan olarak kadınerkek herkesten saygı ve destek görmek, bireye bağlı varoluşun artık ikinci plana atılarak kurumsallık temeline oturur bir pozisyonda ilerlenmesi umut verici. Bu düşünce biçiminin herkese ulaşması için çalışan/çalışan adayı kadınlara daha çok destek ve ilham sağlamak en temel hedefim.
Tuğçe Demircioğlu
Grup İK ve Dijital Teknolojiler Uzmanı
Limak Çimento kendi yapı ve kültürüne uyarlanabilmiş güçlü bir İK yapısına sahip
Aralık 2020’den bu yana Limak Çimento Grubu’nda İnsan Kaynakları ve Dijital Teknolojiler Uzmanı olarak çalışmaktayım. ODTÜ İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü’nde Yüksek Lisans eğitimimi tamamladım. Lisans eğitimim esnasında aldığım dersler ile birlikte İnsan Kaynakları alanında deneyim kazanmaya karar vererek Avrupa Birliği projeleri yürütmekte olan bir firmanın İnsan Kaynakları bölümünde iki yıl staj yaptım. Profesyonel iş hayatıma da İK alanında başladım ve çeşitli sektörlerde 5 yıllık iş tecrübesine sahibim.
Günümüzde küreselleşme ile hızlı bir değişim içerisinde olan ekonomik koşullar, yeni teknolojiler, artan rekabet ortamı ve bireylerin isteklerinde meydana gelen değişimler, firma yapılarının da değişmesini kaçınılmaz hale getirmektedir. Gelişen ve değişen dünyada firmaların adapte olabilme yetenekleri sürdürülebilirliğin temel koşulunu oluşturmaktadır. Bu noktada firmanın yapı ve kültürüne uyarlanabilmiş güçlü bir İK yapısı ön plana çıkmaktadır.
Bu farkındalık ile Limak Çimento Grubu olarak Kasım ayında yaptığımız işbirlikleri ile “Organizasyonel Dönüşüm ve Ücret Yönetimi Projesi’ni yürütmeye başlamış bulunmaktayız. Proje, İK Olgunluk Düzeyinin Ölçülmesi Ve Yol Haritası Oluşturulması, Çalışan Bağlılığı Ve Memnuniyet Araştırması, Kurumsal Değerlerin Belirlenmesi, Pozisyon Değerlendirme ve Kademelendirme, Unvan Yapısı Çalışması, Yetkinliklerin Belirlenmesi, Baz Ücret Sistemi ve Yan Hak Tasarımı, Kısa Dönem Teşvik Planları (Değişken Ücret/Prim Sistemi), Performans Yönetimi Kariyer Yolları Tasarımı ve Terfi Kriterleri, İyi Yönetişim Ve Mobilite Yönetimi süreçlerinin tasarlanması ve yeni İK çalışma modelinin oluşturmasını içermektedir.
Kurulduğundan bu yana Limak Çimento Grubu günümüz dinamiklerini göz önüne alan, değişim ve dönüşümün gerekliliğini önemseyen bir firma olmuş, aynı anlayış ile bugün de devam etmektedir. “Organizasyonel Dönüşüm ve Ücret Yönetimi Projesi” ile hedeflerimize bir adım daha yaklaşacağımıza inancımız tamdır.
Sonraki Haber Çimento sektörünün eşitlik hayali: #BenimleGelecek
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap