Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF) ve Mimar Sinan Sektörel Mükemmeliyet Merkezi iş birliğiyle, Ankara Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ev sahipliğinde “Yapılarda Kullanılan Beton ve Harçlar ile Bileşenleri Semineri” düzenlendi. TÜRKÇİMENTO’nun desteğiyle gerçekleştirilen etkinlikte yaklaşık 80 katılımcı yer aldı.
Seminerin açılışında, Mimar Sinan Sektörel Mükemmeliyet Merkezi Genel Koordinatörü Ayşe Şahiner merkezin faaliyetlerine dair bir sunum yaparken, Okul Müdürü Levent Kırcı İl Milli Eğitim Mesleki ve Teknik Eğitim Şube Müdürü Ercan Kocakaya da mesleki eğitimin sektörel gelişimdeki önemine vurgu yaptı.
Oturum başkanlığını TÜRKÇİMENTO Ar-Ge Müdürü Serkan Türk’ün yürüttüğü seminerde, öğretmenler sektör temsilcileriyle doğrudan iletişim kurarak bilgi alışverişinde bulunma imkânı yakaladı. YÜF, 20. kuruluş yılında sosyal sorumluluk perspektifiyle düzenlediği bu seminerde, meslek liseleriyle iş birliğinin güçlenmesine verdiği önemi bir kez daha ortaya koydu.
TÜRKÇİMENTO Teknik Asistanı Barış Akbelen “Çimento ve Beton Teknolojisindeki Gelişmeler” başlıklı sunumuyla katılımcıları bilgilendirdi. Akbelen sunumunda çimento ve betonun, inşaat sektörünün temel yapı taşları olmaya devam ettiğini, artan beklenti ve değişen ihtiyaçlarla birlikte sektörün yenilikçi çözümler üretmek amacıyla Ar-Ge faaliyetlerini hızla sürdürdüğünü belirtti. Akbelen ayrıca, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe giren Yeşil Çimentoların Yaygınlaştırılması Tebliği ile Türk çimento sektörünün 10 yılda 11 milyon ton CO2 emisyon azaltımı yaparak 500 milyon ağaca eş değer çevresel fayda sağlayacağını vurguladı.
Agrega Üreticileri Birliği Teknik Komite Üyesi Bilgihan Avşar ise “Yaşanabilir Kentlerin Ana Ham Maddesi: Agregalar” başlıklı sunumunda agreganın kum, çakıl ve kırmataş gibi malzemelerin genel adı olduğunu belirterek; “Dünya genelinde madencilik faaliyetlerinin en büyük payına sahip agrega üretimi, yapı sektörünün temel ham maddelerinden biridir. Agrega sektörü üretim bazında Dünya da ve ülkemizde en yüksek paya sahip sektördür. Beton üretimi, asfalt üretimi ve diğer tüm inşaat yapılarında ana ham madde olarak kullanılan agregalar insan yaşamının vazgeçilmez bir parçasıdır. Ülkemizin aktif deprem kuşağında yer alması, tarih boyunca yaşanan yıkıcı depremler, inşaat sektöründeki büyüme trendi gibi faktörler düşünüldüğünde; teknik açıdan uygun-kaliteli agrega üretiminin önemi de artmaktadır.” dedi.
Türkiye Prefabrik Birliği’nden Teknik Ofis Sorumlusu, İnşaat Mühendisi Alper Uçar “Beton Prefabrikasyon” başlıklı sunumunda prefabrikasyon yapıyı oluşturan elemanların yapım aşamalarına değinip, kullanım alanlarını yurtiçi ve yurtdışı örnekleriyle gösterdi. Sektörün istatistiki bilgilerinin paylaşmasının ardından, sistemin avantajlarını detaylı olarak anlattı. Devamında prefabrike beton yapı sistemleri ve Türkiye’de kullanım şartlarına kısaca değindi. Daha sonrasında prefabrik birleşim yöntemleri, öngerme, ardgerme teknolojileri hakkında bilgiler verdi.