Jan Kougl
Atlas Copco Kompresör Tekniği Genel Müdürü
Covid-19 salgını tüm dünyayı sağlık ve ekonomik
olarak derinden etkiledi. Salgının etkileri konusundaki
genel görüşleriniz nelerdir?
Sağlığımızı hem fiziksel hem de psikolojik olarak etkileyen, ekonomik etkilerini de gördüğümüz olağanüstü zamanlardan geçiyoruz. Covid-19 salgını, her gün karşılaştığımız zorluklara rağmen belirsizlik üretmeye devam ediyor. Ancak bu durum aynı zamanda birçok insan için en iyiyi de ortaya çıkaran bir süreç. Ön saflarda mücadele eden sağlık personeli ve ilk müdahalecilerden, gıda, ürün ve hizmet sağlayan kişilerde gördüğümüz gibi. Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak, ihtiyaç sahiplerine hizmet eden, ilgilenen ve fayda sunan herkese müteşekkiriz. Endüstrilerle ortaklık kurarak bu mücadelede kritik bir rol oynamanın da gururunu yaşıyoruz.
Bu salgın sürecinde sakin kalmak, paydaşlarla net bir şekilde iletişim kurmak, çalışanlarımızı ve toplumu korumak, gerçek ve doğru bilgilerin ışığında çalışmak ve hızlı hareket etmek gerekiyor. Bu zor ve hepimiz için yeni bir durum. Hem günlük hayatımızı hem de çalışma şeklimizi sürekli olarak değiştiriyor.
Dijitalleşme daha da önem kazanıyor; bu değişime yön veren şirketler bu dönemde daha avantajlı olacak. Bu salgın istisnasız bütün dünyayı etkilediğinden ekonomik sonuçları da olacaktır.
Firma olarak bu salgından nasıl etkilendiniz? Ciro, satış, ihracat vb. hedeflerinizde herhangi bir değişiklik oldu mu?
Bir numaralı önceliğimiz her zaman çalışanlarımızı güvende tutmak ve korumak. Bu süre zarfında, tesislerimize ilave dezenfeksiyon, temizlik ve hijyen protokolleri uyguladık ve çalışanlarımızı korumak için sosyal mesafe, hijyen ve koruyucu ekipmanların kullanımı, günlük tarama ve ateş kontrolleri gibi diğer güvenlik önlemlerini uyguluyoruz.
Müşterilerimizi sahada ya da uzaktan çalışarak destekleyen, bu zor dönemde müşterilerimizi ve toplumu desteklemeye devam etmek için başkalarını kendilerinin önüne koyan çalışanlarımızla gurur duyuyoruz. Her zaman olduğu gibi bu dönemde de müşterilerimize verdiğimiz sözleri tutan, sürdürülebilir verimli çözümlerle onları destekleyen bir marka olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
Şirket olarak müşterilerimize 7/24 hizmet vermekteyiz, bu dönemde uzaktan ve sahada çalışmaya devam ediyoruz. Sağlık, ilaç, yiyecek ve içecek, atık su arıtma veya enerji gibi bazı endüstriler kesintisiz çalışmaya devam ederken, bazı sektörler ise üretim kapasitelerini azalttı.
Bu süreçte çevik, yalın organizasyonlarda, zamanında aksiyonların alındığı, büyümeye devam ettiğimiz, dünyayla güçlenen bazı kısa ve uzun vadeli düzenlemeler olacak. Bu krizin etkilerinin daha uzun sürebileceğini öngörüyoruz. Ancak şirketimiz ve iş düzenimiz, uzun vadeli hedeflerde büyük değişiklikler gerektirmeyecek şekilde düzenlenmiştir. Bu nedenle virüsün neden olduğu gerilemeye rağmen 2020 yılı 1. çeyrekte sağlam sonuçlarla ilerleyebildik. Gelecek günlerde ne olabileceğini tahmin etmek zor. Ancak hepimiz, taleplerin bir süre için kötüleşebileceğini ve bunun kapasite ve maliyetleri etkileyebileceğini bilmeliyiz. Her yerde her açıdan çok büyük gayret gösteriliyor. Covid-19 salgınının etkilerini 2. çeyrek ve ilerleyen zamanlarda deneyimleyeceğiz.
Yılın geri kalanında sizce nasıl bir süreç yaşanacak,
sektör nasıl etkilenecek?
Tüm endüstriyel segmentler gibi, çimento sektörü de Covid-19 salgınından olumsuz olarak etkilendi. Türkiye pazarındakı durgun dönemde, yurt dışına ihracat yaparak rahatlayan çimento üreticileri, pandemi nedeniyle çalışma saat ve koşullarında değişikliğe gitmek zorunda kaldı ve bu nedenle üretim kapasitelerinde düşüşler yaşandı.
Birçok üretici bazı fabrikalarının duruş planlarını erkene aldı ve pandemi kaynaklı yavaşlamayı en azından yıllık bakımlarını tamamlayarak mümkün olduğunca verimli geçirmeye çalıştı. Vardiya sistemlerini değiştiren ve bazı hatlarını durduran çoğu fabrikanın yanında, tam kapasite çalışmaya devam eden az sayıda fabrika olduğunu da gördük.
Yaz döneminin gelişi ve Covid-19 salgınının kontrol altına alınması ile durdurulan projelerin tekrar faaliyete geçeceği ve inşaatın hızlanacağı bir döneme gireceğiz. Bu dönemde genel bakımlarını da tamamlamış olan çimento üreticilerinin önünde yoğun bir yaz dönemi olacağını ve sektörde bir nebze hızlanma olacağını düşünüyoruz.
Günümüzde, çimento fabrikalarının basınçlı hava ihtiyacının büyük bir çoğunluğu blower’lar ile sağlanıyor. Kömür değirmenleri, farin, silo kaynatma vb. proseslerde kullanılan blowerlar’ların çoğu loblu ya da roots tip olarak bilinen, kayış kasnak tahrikli blower’lardan oluşuyor. Çok gürültülü çalışan yüksek enerji tüketimine sebep olan ve bakım periyodları daha sık olan loblu tip blower’ların tercih edilmesinde “ilk yatırım maliyetinin düşük olması” önemli bir rol oynuyor. Ancak sistem tercihlerinde blower’ların tüm çalışma süresi boyunca yarattığı maliyet göz önünde bulundurulduğunda, loblu sistemlerin daha masraflı bir teknoloji olduğu açıkça görülüyor.
Her sektör ve üretim alanını destekleyen Atlas Copco olarak çimento sektörü için de özel çözümler sunuyoruz. Atlas Copco, dünyada tüm blower tiplerinin (roots, vidalı manyetik yataklı turbo, çok kademeli santrifüj) üretimini yapan tek firma. 145 yılı aşkın bilgi ve deneyimimiz, kompresör alanındaki tecrübemiz ile loblu/ roots tipi blower’ların yerini alacak ZS vidalı tip pozitif deplasmanlı blower’ları müşterilerimize sunuyoruz. Ayrıca ilk yatırım maliyetleri daha yüksek olan vidalı tip blowerlar, sunduğu %30’a varan enerji tasarrufu sayesinde, amortisman süresini de 1,5 – 2,5 sene içerisinde karşılıyor. Bu ortalama sürenin bazı durumlarda 1 yıldan daha kısa sürede de yatırım maliyetlerini amorti ettiği de görülüyor.
İhtiyaçlara toplam bir paket çözüm getiren Atlas Copco olarak, yol verici, frekans konvertörü ve ses kabini ile birlikte sunduğumuz ZS vidalı tip blower’ların vida grubuna da 5 yıl garanti sunuyoruz.
Yıllardır performans ve verimlilikten ödün vermeyen, dünya çapında kendini kanıtlamış GA serisindeki yeniliklerimiz de Smart AIR içinde sunulmuş çözümlerden biri. Yeni geliştirilen GA 90+ – 160 ve GA 110-160 VSD+ serilerinin en belirgin özellikleri şöyle:
• Yüksek verimli IE4 sınıfı IP66 koruma standartında yağ soğutmalı motor
• Standard olarak 46°C sıcaklığa kadar çalışma veya opsiyonel olarak 55°C sıcaklığa kadar sabit devirli, 50°C sıcaklığa kadar VSD çözümü (yüksek sıcaklık versiyonu)
• Erişimi kolaylaştırılmış yepyeni dizayn ve servis parçaları ile minimum servis süresi
• Basınçlı havada 2 ppm’den daha az yağ (Çoklu kartuş tipi yeni nesil yağ seperatörleri)
• İsteğe bağlı entegre tipi gazlı kurutucu (FF opsiyonu)
• Yeni nesil renkli ve dokunmatik kullanıcı dostu ekran
• Enerji geri kazanımı opsiyonu (%78’e kadar sıcak su olarak enerji geri kazanımı)
• Tepeden tırnağa 5 yıl garanti bakım anlaşması dahilinde verilmektedir.
Bu özellikleri ile çimento üretiminin zorlu koşullarına en üst seviyede verimlilik sağlayan Atlas Copco olarak, müşterilerimizin ihtiyaçlarını göz önünde tutarak sürdürülebilir verimlilik sözümüzü tutmaya devam ediyoruz.
Firma olarak Covid-19 sonrası için nasıl bir yapılanma ve
süreç öngörüyorsunuz?
Ana odak noktamız, çalışanlarımızın, müşterilerimizin ve toplumun sağlığı ve güvenliği. Bu nedenle, çalışanlarımızı güvende tutmak için hijyen ve kişisel koruma ekipmanları gibi tüm alınması gereken önlemleri aldık. Çevik organizasyon yapımız, kendimizi duruma adapte etme fırsatı verdi. Hem çalışanlarımızla hem de pazar ile açık ve zamanında iletişime önem veriyoruz. Kriz ekibimiz önlemleri beklemeden aldı ve bu alınan önlemleri, en son gelişmeleri çalışanlarımız ve müşterilerimizle vakit kaybetmeden paylaştı.
Bu küresel bir sağlık krizi ve her yeni bilginin ışığında çalışma şeklinin yeniden tanımlanması gerektiğini, şeffaf iletişim ile söylentilerden kaçınmak adına insanlara doğru bilgiye ulaşmaları için gerekli platformun sunulması gerektiğine inanıyoruz ki bu süreçte de iletişimimiz hep bu yönde oldu.
Koronavirüs pandemisi, insanların teknolojiyi yaşama, çalışma ve kullanma şekillerini temelden değiştirebilir. Gelişmiş endüstriler, çalışanların ve liderlerin beklentileri değişmeye başladıkça muhtemelen tercihlerde de bir değişiklik görecektir. Kendilerini yeniden keşfeden kuruluşlar, Covid-19 öncesi konumlarını geri kazanmaya çalışanlardan çok daha güçlü bir şekilde ortaya çıkacaklardır.
Sanayi şirketleri için, bu küresel sağlık krizi piyasaya yaklaşımın yeniden canlandırılmasına yol açabilir. Ayrıca, Covid-19’un yayılması, ekiplerin uzaktan veya sanal çalışma yöntemlerine uyum sağlamasıyla daha fazla iş gücü esnekliğine yol açtı. Buna ek olarak şirketler, çalışanların kriz sırasında çocuklara ve yaşlı aile üyelerine bakabilmeleri için esnek çalışma saatleri eklediler. Yeni normalde, kurumsal çapta esnek istihdam sözleşmeleri ve küresel yetenek havuzunun daha iyi kullanılmasını sağlayacak uzaktan çalışma özelinde daha fazla fırsat göreceğimizi öngörüyoruz.
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap