Röportajımıza kendinizden, profesyonel özgeçmişinizden bahsederek başlayabilir miyiz?
Lisans eğitimimi Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde tamamladıktan sonra, İngiltere Exeter Üniversitesi’nde MBA programını tamamladım. Sabancı Holding bünyesine 1994 yılında katıldım.
• 1994 yılında Sabancı Holding Çimento Grubu’nda Finans Uzmanı olarak çalışmaya başladım.
• 1996 yılında Akçansa’da Yönetim Destek Müdürü pozisyonunda görevlendirildim.
• 1998 yılında Strateji ve İş Geliştirme Uzmanlığı’na,
• 2000 yılında Planlama ve Kontrol Müdürlüğü’ne,
• 2004 yılında Strateji ve İş Geliştirme Müdürlüğü’ne,
• 2008 yılında Lojistik, Strateji ve İş Geliştirme Direktörlüğü’ne atandım.
• 2009 yılından itibaren Çimsa’da Mali İşler Genel Müdür Yardımcılığı görevini üstlendim.
• 2013 yılı Haziran ayında, Çimsa Beyaz Çimento ve Özel Ürünler Genel Müdür Yardımcılığı’na atandım.
• 2014 yılı Eylül ayında Çimsa Genel Müdürü görevine geldim. Bu görevimi halen sürdürüyorum.
2012 yılında Afyon Fabrikası Çimsa bünyesine katıldı. Çimsa bünyesinde olmanın Afyon Fabrikası’na getirdiği avantajlar nelerdir?
Afyonkarahisar, ülkemiz ekonomisi açısından lokomotif şehirlerinden biridir. Şehir, yatırımcılar açısından değerlendirilebilecek birçok zengin kaynağa sahiptir. Şehirde yer alan Organize Sanayi Bölgeleri’nin oldukça iyi altyapılara sahip olmalarının yanı sıra, Afyonkarahisar şehir yönetimi de yatırımcıya yakın ilgi göstermekte ve karşılaşılan herhangi bir sorunu hızla çözüme kavuşturmaktadır. Tüm bu özellikler, şehri ekonomik açıdan değerli kılmakta ve Çimsa için önemini artırmaktadır.
Çimsa olarak hem Türkiye ekonomisi hem de Afyonkarahisar ve çevresi için katma değer sağlamak adına çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. 2012 yılında bünyemize kattığımız Afyon Çimento Fabrikası’nı modern teknolojilerle donatılmış yeni bir üretim tesisine taşıyoruz.
Afyon Çimento olarak modern teknolojilerle donatılarak yeniden kurulan fabrikanızdan bahseder misiniz?Üretim kapasitenizde ve üretim çeşitliliğinde ne tür değişiklikler meydana gelmiştir?
Afyon Çimento Fabrikası 1957 tarihinde işletmeye açılmış; 2012 yılında Çimsa bünyesine katılmıştır. Zaman içinde gerçekleştirilen kapasite artırımı ve modernizasyon yatırımlarıyla yıllık 450.000 ton klinker, 550.000 ton’luk öğütme kapasitesine ulaşan Afyon Çimento Fabrikası, 165 milyon dolarlık bir yatırımla yeni üretim tesisine taşınmaktadır. Halımoru Köyü’nde yer alan, modern teknolojilerle donatılmış yeni fabrikamızda üretimimiz daha verimli hale gelerek, müşterilerimizin artan ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir kapasiteye ulaşacaktır.
Afyon Çimento Fabrikamızın taşınma ve modernizasyon sürecinin tamamlanmasının ardından yıllık üretim kapasitesini ilk etapta 3 katına çıkarmayı ve yılda 1,5 milyon ton klinker kapasitesine ulaşmasını hedefliyoruz. Yeni fabrikayı, yıllarca işlettiğimiz hammadde ocağının üzerine kuruyoruz. Fabrika, 400 dönümün üzerindeki arazimizin yaklaşık yarısını kaplayacaktır. Kalan kısımlarda ağaçlandırma ve peyzaj çalışması yapmaktayız. Fabrikamız tamamlandığında bölgeye geniş bir orman da kazandırmış olacağız.
Afyon Çimento fabrikamız, diğer 4 fabrikamızda olduğu gibi uluslararası standartlara uygun, kaliteli ve güvenilir ürünler üretme hedefi doğrultusunda faaliyetlerine devam etmektedir.
Birçok fabrikada Alternatif Yakıtlar konusunda yatırımlar yapılmakta. Afyon Çimento olarak bu konudaki yatırımlarınızı ya da gelecek planlamalarınızı bizimle paylaşır mısınız?
Çimsa, sürdürülebilirlik anlayışı doğrultusunda enerji ve hammadde tüketimi yoğun bir sektörde faaliyet göstermesi sebebi ile doğal kaynakları koruma, karbon salınımını düşürme ve atıkların yok edilmesine katkıda bulunmaktadır. Bu konuda Eskişehir Fabrika’mız, alternatif yakıt oranı ile çimento sektörüne öncülük etmektedir. 2015 yılında gri çimento hattı alternatif yakıt kullanım oranında geçmiş yıllara göre artarak devam ederek 47.600 ton’a ulaşmıştır. Alternatif yakıtların sisteme güvenli olarak katılabilmesi ve proses verimliliğinin korunması için atık ön işlem ve atık besleme yatırımları hızla yapılmakta ve alternatif yakıt kullanım oranı arttırılmaya devam edilmektedir.
Çevreye ve toplumsal sorumluluk bilinciyle öncelikle Çimsa çimento fabrikalarının bulunduğu bölgelerdeki endüstriyel ve belediye katı atıklarının yok edilmesi için çözümler oluşturulmaktadır. Bu amaçla Eskişehir Fabrikası, atık endüstriyel malzemeler kullanılarak çevreci yaklaşımını artırarak sürdürmektedir. 2015 yılında Atık Besleme ve Atık Enerjisi Geri Kazanım Tesisi aracılığıyla Çimsa Eskişehir Fabrikası’nın 2. fırınında toplam 47.600 ton atık yakılarak, bir başka deyişle tam 18 futbol sahası hacminde atıkla ısıl enerjinin yüzde 30,6’sı karşılanmıştır.
Afyon Çimento Fabrikamız da aynı doğrultuda, atıklardan alternatif yakıt üretebilecek şekilde tasarlanmıştır. Ancak şu an için, bölgeden elde edilen alternatif yakıtlar Eskişehir Fabrikası’nca değerlendirilmektedir. Bu yakıt miktarının Eskişehir fabrikamızın üretim kapasitesini aşması durumunda ise Afyon Fabrikamızda da alternatif yakıt kullanımına başlanacaktır.
Çimsa için Ar-Ge ve İnovasyon’nun önemi nedir?
Çimsa’yı rakiplerinden farklı kılan araştırmaya, sorgulamaya, gelişmeye, yenilenmeye ve değişmeye ayırdığımız kaynak, yaptığımız yatırımlardır. 2000 yılında Mersin’de faaliyete geçirdiğimiz Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde, katma değeri yüksek ve özel ihtiyaçlara yönelik özel ürünler ve farklı uygulamalar geliştiriyoruz. Merkezimizde yürüttüğümüz çalışmalarla yapı sektörünün beklenti ve ihtiyaçlarını öngörerek, pazar trendlerine ve dinamiklerine yön vermeyi hedefliyoruz. Türkiye’de bir ilk olan Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi’miz, 1 Mart 2017 tarihinde T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından denetlenerek tescillendi. İnovasyon alanında devamlı yatırım yapan 45 yıllık genç bir şirket olarak, sektörümüzde kazandığımız ayrıcalıklı konumu her geçen gün taçlandırmaya devam ediyoruz.
Çimsa, geliştirdiği ürün ve hizmetlerle yaşam kalitesinin ve çevrenin iyileştirilmesine katkıda bulunurken, inovasyonu rekabet üstünlüğümüzü oluşturmaya yönelik stratejik bir araç olarak benimsiyoruz. Çimsa olarak Türkiye’de ilk Beyaz Çimento üretiminin yanı sıra Kalsiyum Aluminat Çimentosu, Kendini Temizleyen Çimento, Anti Bakteriyel Çimento gibi özel ürünleri de geliştiren ve üreten bir şirketiz. Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezimizde geliştirdiğimiz özel ürünler portföyümüzü, yenilikçi bir yaklaşımla pazara sunuyoruz.
Çimsa’nın önde gelen politikası ‘’İş Sağlığı ve Güvenliği’’ konusunda temel aldığınız ilkeler nelerdir?
İş Sağlığı ve Güvenliği konusu her zaman önceliğimizdir. Şirket içerisinde tüm birimlerin iş güvenliği bilincini yükselten eğitim ve uygulama çalışmaları düzenli olarak hayata geçirilmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği açısından öngörülen riskleri kontrol altına almak ve Çimsa çalışanlarının “hiçbir kazaya maruz kalmadan” her gün evlerine sağ salim dönmelerini sağlamak şirketin öncelikli hedefidir.
Şirketimiz, Türkiye’de T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işleme konulan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yasal yönetmeliklerinin yanı sıra, uluslararası standartlarda uygulanan yasal yönetmelikleri de yakından takip etmektedir. Bu doğrultuda, çalışma alanlarının güvenliği her geçen gün ileriye taşınmakta ve “Sıfır Kaza” hedefiyle hareket edilmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği konusu sistem, saha ve insan olmak üzere üç boyuta sahiptir. Çimsa’da İSG sistemi bir şirket stratejisi olarak tanımlanmakta ve bu sistem dâhilinde risk tanımı, denetimi ve yönetimi önem taşımaktadır.
İSG sistemi kapsamında fabrikalarımızın tümü, OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği sistem belgesine sahiptir. Proaktif gelişim alanları belirlenerek geliştirilen İSG Yönetim Sistemi; eğitim, bilgilendirme, denetim, iyileştirme çalışmalarıyla sürekli desteklenmektedir. İSG Eğitim Komitesi, her yılın başında toplanarak İş Güvenliği Eğitim Programı hazırlar ve bu program doğrultusunda aylık İSG Kurul toplantıları gerçekleştirir.
Çimento fabrikaları, hazır beton tesisleri ve yollardaki araçlar, İSG konusunun ikinci boyutu olan sahayı oluşturmaktadır. Çimsa sahalarında, hasar ve yaralanma oluşturabilme potansiyeline sahip tehlikeleri bertaraf etmek için düzenli olarak risk analizleri yapılmakta ve denetimler gerçekleştirilmektedir.
İSG’nin üçüncü boyutu ise, üzerinde hassasiyetle durulması gereken ‘insan’dır. Çimento ve hazır beton iş kollarında kazaların %96’sı emniyetsiz davranıştan, %4’ü ise emniyetsiz durumdan kaynaklanmaktadır. Kazalara sebebiyet veren em- niyetsiz davranışları sahada tespit ederek, uyarmak ve durdurmak tüm çalışanların ortak sorumluluğudur. Çimsa, sahip olduğu insan odaklı yaklaşım ile çalışanlarını risklere karşı bilinçlendirerek, her daim tedbirli olmalarını amaçlamakta- dır. Böylece çalışanlar, aileleri ve tüm toplumda İş Sağlığı ve Güvenliği ile birlikte davranış değişikliği sağlanmaktadır.
Çimsa, dünya devi çimento şirketlerinin kurduğu ve sürdürülebilirlikte en iyi örnekleri paylaştıkları bir platform olan Çimento Sürdürülebilirlik Girişimi (CSI-Cement Sustainability Initiative)’ne katılan ilk ve tek Türk çimento ve yapı malzemeleri şirketidir. Konumu itibariyle şirketimiz, bu platformda paylaşılan en iyi İSG uygulamalarını Türkiye’ye getirerek gerek şirketin, gerekse sektörün gelişimine katkı sağlamaktadır.
Şirketimiz, İSG konusunda Türkiye’de ve sektörde ciddi ve sistematik yaklaşımları ile örnek alınan ve ödül alan öncü bir şirkettir. Çimsa bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliğinin içselleştirilmesi ve şirket kültürü haline gelmesi için yoğun çaba sarf edilmektedir ve sarf etmeye de devam edilecektir.
Türk Sanayisinin önde gelen kuruluşları arasında yer alan bir şirket olarak 2016 yılı değerlendirmenizi öğrenebilir miyiz?
2016 yılında Türkiye’de inşaat sektörü yatırımlarına hız kesmeden devam etmiştir. 2016 yılında çimento üretimi 2015’e oranla yüzde 5 oranında artış yaşamıştır. 2016’da yurt içi çimento satışlarında yüzde 5’lik artış yaşanmasının yanı sıra ihracatta yaklaşık yüzde 7’lik artış yaşanmıştır.
Bu şartlar altında, Çimsa olarak 2016 yılında 2500 çalışanımızla karlı bir büyüme ivmesi yakaladık. Yılsonu net dönem karımız 246 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Net satış gelirimiz ise 1 Milyar 170 Milyon TL olmuştur.
Sizden genel bir Türkiye inşaat sektörü değerlendirilmesi alabilir miyiz? 2017 yılı için öngörüleriniz nelerdir?
Türkiye gelişen ve buna bağlı olarak altyapı ve konut ihtiyaçları artan bir ülkedir. Diğer gelişmekte olan ülkelerde olduğu üzere, inşaat sektörü gelişimin merkezinde yer almaktadır. Barajlar, üretim tesisleri, kamusal mekânlar, fabrikalar ve tüm altyapı ve üstyapıların temelinde inşaat çalışmaları bulunmaktadır.
Türkiye inşaat sektörü 2016 yılının ilk 9 ayında toplam %7,4 büyümüştür. Faaliyette bulunan sektörlerle birlikte bakıldığında ise, Gayri Safi Milli Hasıla içerisinde inşaat sektörünün payı yaklaşık %30 seviyesindedir. Ekonomi ve inşaatta önemli payı olan çimento ve yapı malzemeleri sektörü ise en büyük ihracatçılar arasında yer almaktadır. Türkiye Çimento sektörü ihracat hacmi ve doğrudan istihdam olanakları ile Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundadır.
Türkiye’de kentsel dönüşüm projeleri, alınan göç ve yabancıların konut talebi dikkate alındığında, 2017-2021 yılları arasında konut inşaatlarında ve ilgili altyapı yatırımlarında belirgin bir büyüme yaşanacağı öngörülmektedir. Bu büyüme, inşaat ve yapı malzemeleri pazarını da hareketlendirecektir.
Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan yükselişle beraber, çimento sektörü de kapasite ve satışlarını artırmaktadır. Kentsel dönüşüm, altyapı yatırımları ve büyük konut projeleri sayesinde inşaat sektörü canlı kalmakta ve böylece çimento sektörü büyümesini sürdürmektedir. Yakalanan bu ivmenin, devam eden ve başlayacak yeni yatırımlar ile 2017 yılında da devam edeceği öngörülmektedir.
Son yıllarda gelişmekte olan ülkelerde artış eğilimini koruyan çimento üretimi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Gelişmekte olan ekonomiler, çimento tüketiminin en yoğun olduğu bölgelerin başında gelmektedir. Ülkelerin ge- lişimine paralel artan inşaatlar, kişi başına düşen çimen- to tüketimini ve dolayısıyla üretimi de artırmaktadır.
Dünyada Çin, Hindistan, ABD ve İran ile birlikte Türkiye lider çimento üreticisi konumundadır. Dünya çimento tüketiminin yarısından fazlasını tek başına gerçekleştiren Çin ekonomisi sektörü doğrudan etkilemektedir. Avrupa pazarına baktığımızda ise Türkiye’nin öne çıktığını, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerin ekonomik gelişmelerin etkisiyle zorluk yaşadığını görmek mümkündür.
Son olarak okuyucularımız ile paylaşmak istediğiniz bir konu var mıdır?
Çimsa olarak tüm iş süreçlerimizde, elde edilecek başarının sadece maddi kaynaklı olmadığı; sosyal ve çevresel kaynakların doğru ve verimli kullanımının son derece önem taşıdığı bilinciyle hareket ediyoruz. Entegre düşünme, planlama ve faaliyet gösterme becerimizle gerek ekonomik gerekse sosyal ve çevresel değer üretiyor; sürdürülebilirlik yaklaşımımızı entegre düşünce ışığında şekillendiriyoruz. Bu bakış açısıyla 2016 yılında, yıllardır gerçekleştirdiğimiz finansal raporlama faaliyetlerimizi bir adım öteye taşıyarak entegre rapor yayınlamaya karar verdik. Faaliyetlerimizin güncel çıktılarını, geleceğe dair hedef ve planlarımızı ve bir kurum kültürü haline getirdiğimiz sürdürülebilirliği üç senedir üyesi olduğumuz Uluslararası Entegre Raporlama Konseyi (IIRC) tarafından önerilen sermaye kategorizasyonu kapsamında, entegre bir bakış açısı ile ele alarak analiz ettik ve Mart ayında paydaşlarımıza raporladık.
Yoğun çalışmalarımızın ardından, Türkiye’de entegre raporlama yapan ilk halka açık sanayi şirketi olduk. Sektörümüzde ilk olan Entegre Faaliyet Raporu’muzu tüm paydaşlar tarafından erişilebilir ve aynı zamanda çevre dostu olması adına elektronik ortamlarda paylaşıyoruz. Böylece bir yanda paydaşlarımıza sunduğumuz bilginin kalitesini artırırken bir yandan Türkiye’de raporlama alanında örnek bir şirket ve sektörümüzde öncü olmayı da hedefliyoruz.
Sonraki Haber TÜRK ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE ALTERNATİF YAKIT KULLANIMI
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap