Nevra ÖZHATAY
Genel Müdür
Çimsa
Çimsa, 45 yıldır her alanda olduğu gibi, İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda da hassasiyetle hareket etmektedir. Şirket içerisinde tüm birimlerin iş güvenliği bilincini yükselten eğitim ve uygulama çalışmaları düzenli olarak hayata geçirilmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği açısından öngörülen riskleri kontrol altına almak ve Çimsa çalışanlarının “hiçbir kazaya maruz kalmadan” her gün evlerine sağ salim dönmelerini sağlamak şirketin öncelikli hedefidir.
Çimento ve hazır beton iş kolları çok tehlikeli iş sınıfına girmektedir. Çimsa, Türkiye’de T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işleme konulan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yasal yönetmeliklerinin yanı sıra, uluslararası standartlarda uygulanan yasal yönetmelikleri de yakından takip etmektedir. Bu doğrultuda, çalışma alanlarının güvenliği her geçen gün ileriye taşınmakta ve “Sıfır Kaza” hedefiyle hareket edilmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği konusu sistem, saha ve insan olmak üzere üç boyuta sahiptir. Çimsa’da İSG sistemi bir şirket stratejisi olarak tanımlanmakta ve bu sistem dâhilinde risk tanımı, denetimi ve yönetimi önem taşımaktadır.
Çimsa İSG sistemi kapsamında fabrikaların tümü, OH- SAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği sistem belgesine sahiptir. Proaktif gelişim alanları belirlenerek geliştirilen İSG Yönetim Sistemi; eğitim, bilgilendirme, denetim, iyileştirme çalışmalarıyla sürekli desteklenmektedir. İSG Eğitim Komitesi, her yılın başında toplanarak İş Güvenliği Eğitim Programı hazırlar ve bu program doğrultusunda aylık İSG Kurul toplantıları gerçekleştirir.
Çimento fabrikaları, hazır beton tesisleri ve yollardaki araçlar, İSG konusunun ikinci boyutu olan sahayı oluşturmaktadır. Çimsa sahalarında, hasar ve yaralanma oluşturabilme potansiyeline sahip tehlikeleri bertaraf etmek için düzenli olarak risk analizleri yapılmakta ve denetimler gerçekleştirilmektedir.
İSG’nin üçüncü boyutu ise, üzerinde hassasiyetle durulması gereken ‘insan’dır. Çimento ve hazır beton iş kollarında kazaların %96’sı emniyetsiz davranıştan, %4’ü ise emniyetsiz durumdan kaynaklanmaktadır. Kazalara sebebiyet veren emniyetsiz davranışları sahada tespit ederek, uyarmak ve durdurmak tüm çalışanların ortak sorumluluğudur. Çimsa, sahip olduğu insan odaklı yaklaşım ile çalışanlarını risklere karşı bilinçlendirerek, her daim tedbirli olmalarını amaçlamaktadır. Böylece çalışanlar, aileleri ve tüm toplumda İş Sağlığı ve Güvenliği ile birlikte davranış değişikliği sağlanmaktadır.
Çimsa, uzun yıllardır devam eden, köklü İSG uygulamalarının yanı sıra, 2016 yılında Altın Baret Projesi’ni hayata geçirmiştir. Altın Baret Projesi İş Sağlığı ve Güvenliği süreçlerini revize etmek, mevcut sistemleri güncellemek ve kaza sıklığı ile ağırlık oranlarını azaltmak amacıyla planlanmıştır. Bu proje ile çalışanlarımızın kendi güvenliklerinin yanı sıra çalışma arkadaşlarının iş güvenliği konusunda da hassasiyetleri artırılmaktadır.
Altın Baret Projesi 18 ayı kapsamakta ve Acil Aksiyonlar, Sistem Kurulumu, Uygulamaların Yerleşmesi ve Sürdürülebilir İSG Sistemi olmak üzere 4 aşamadan oluşmaktadır. Sürecin ilk 3 ayında Kişisel Koruyucu Ekipman, Yüksekte çalışma, EKED (etiketle-kilitle-emniyete al-dene) ile Ödül ve Ceza Sistemi başlıkları altında toplanan İSG politika ve kuralları, uluslararası standartlarda revize edilmektedir. Proje kapsamında, Çimsa operasyonlarının tüm kademelerinde yer alan çalışanlara, iş tanımlarına göre özelleştirilen İSG Eğitimleri verilmektedir.
Çimsa, dünya devi çimento şirketlerinin kurduğu ve sürdürülebilirlikte en iyi örnekleri paylaştıkları bir platform olan Çi- mento Sürdürülebilirlik Girişimi (CSI-Cement Sustainability Initiative)’ne katılan ilk ve tek Türk çimento ve yapı malzemeleri şirketidir. Konumu itibariyle Çimsa, bu platformda paylaşılan en iyi İSG uygulamalarını Türkiye’ye getirerek gerek şirketin, gerekse sektörün gelişimine katkı sağlamaktadır.
CSI, 100’den fazla ülkeden dünya devi 25 çimento üreticisinin katıldığı ve dünya çimento üretiminin yaklaşık üçte birini temsil eden, küresel bir girişimdir. CSI, üyelerinden iş stratejileri ve faaliyetlerine, güçlü bir finansal performansın yanında sosyal ve çevresel sorumluluğu da entegre etmelerini beklemektedir.
Çimsa, İSG konusunda Türkiye’de ve sektörde ciddi ve sistematik yaklaşımları ile örnek alınan ve ödül alan öncü bir şirkettir. Şirketimiz, İş Sağlığı ve Güvenliğinin içselleştirilmesi ve şirket kültürü haline gelmesi için yoğun çaba sarf etmektedir ve sarf etmeye de devam edecektir.
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap