Pemra Kartal / Set Teknik Emniyet ve Çevre Teknolojileri A.Ş. – Çevre Teknolojileri ve Proses Gaz Analiz Sistemleri Satış Destek Mühendisi
Sürekli emisyon ölçüm sistemi ve proses gaz analizi söz konusu olduğunda kullanılan birçok farklı gaz ölçüm metodu bulunmaktadır. Bu metotlar arasında en yaygın olanı ve en bilineni kızılötesi (infrared) teknolojisidir. Kızılötesi teknolojisinde her bir ölçüm sensörü tek bir hedef gazı baz almaktadır. Bundan dolayı bazı spesifik parametreler ve çoklu gaz ölçümlerinde kızılötesi (infrared) teknoloji tek başına yeterli değildir. Bu nedenle üst model kızılötesi teknolojisi de diyebileceğimiz FTIR (Fourier Transform Infrared) Teknolojisi geliştirilmiştir.
Aynı anda birden fazla parametrenin ölçümünü gerçekleştirebilen bu teknolojinin en yaygın kullanım alanları, SEÖS (Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri), laboratuvar, ar-ge ve kalite uygulamalarıdır.
FTIR Spektroskopisi; incelenmek istenen örnek makro moleküllerinin fonksiyonel gruplarının titreşimlerinden kaynaklanan yapısal ve fonksiyonel bilgilerin elde edilmesini sağlayan bir tekniktir. Bu metot, normal IR (Kızılötesi) spektrometrenin gelişmiş bir şeklidir. IR spektrometresi çift ışın yollu olarak dizayn edilmiştir. FTIR ‘da ise IR kaynağından gelen ışın, tıpkı güneş ışınlarının kırınıma uğrayarak gökkuşağını oluşturması gibi kırınım prizmaları ile farklı frekansta IR ışınlarına dönüştürülmektedir. Örnek hücresinden geçen her bir frekanstaki IR ışını kaydedilerek analiz edilen örneğe ait IR spektrumu elde edilir.
Bir gazın kızılötesi spektrumu parmak izi gibidir: her bir bileşen benzersiz bir moleküler yapıya ya da benzersiz bir atom kombinasyonuna sahiptir. Kızılötesi ışığa maruz kaldıklarında kızılötesi spektrum üretirler. Oluşturdukları eşsiz yapıya dayanarak, her bir bileşik (iki atomlu moleküller hariç) tanınabilir ve ölçülebilir.
Çoğu gaz, kızılötesi spektrumdaki bazı dalga boylarında kızılötesi ışığı absorbe (soğurma) ederler. Soğurmanın yoğunluğu, gazın moleküler yapısına göre değişir, bu nedenle her bir gazın farklı bir soğurma düzeni mevcuttur.
FTIR (Fourier Transform Infrared) Spektrometre
Bir FTIR analizörü, tüm infrared spektrumunu aynı anda tarayarak numunedeki her bir gazın konsantrasyonlarını hesaplamaktadır. Bütün kızılötesi spektrumun bir kerede taranması, numunedeki tüm gazların aynı anda ölçülebileceği anlamına gelir. FTIR’daki bu özellik ile tüm gazlar aynı kızılötesi spektrumun taranmasıyla ölçüldüğünden, yazılımda herhangi bir değişiklik yapılmadan yeni bileşiklerin kolayca eklenebilmesi mümkündür.
Bileşenlerin Spektrum Alanı Analizlerinin Gösterim Örneği
FTIR teknolojisi çok sayıda gazın, hızlı, doğru ve güvenilir bir şekilde ölçülmesi gereken çeşitli uygulamalar için ideal bir çözümdür.
FTIR Teknolojisi’nin Avantajları Nelerdir?
FTIR Teknolojisi, geleceğe yönelik bir teknolojiye sahip olması ve ölçülebilen gaz sayısının fazla olması sebebiyle diğer ölçüm yöntemlerinden daha avantajlıdır.
1. Geleceğe Yönelik Teknoloji
FTIR’ın en iyi özelliklerinden biri; tüm gazların aynı kızılötesi spektrum taranmasıyla ölçülmesidir. Böylece, donanımda herhangi bir değişiklik yapmadan veya analizörü değiştirmeden kolayca yeni gazlar ve gaz aralıkları eklenebilir. Emisyon ölçüm sistemi ile ilgili mevzuatlarda meydana gelebilecek değişikliklere (Düşük emisyon limit değeri (ELV) gibi) ve sertifika güncellemelerine, kolayca uyum sağlayabilir. Gasmet gaz analizörleri, yalnızca bugünün emisyon limitlerini değil aynı zamanda gelecekte ortaya çıkabilecek düşük limit değerlerini de izleyebilmesi, FTIR’ı geleceğe yönelik bir çözüm haline getirerek, uzun e karlı bir yatırım olmasını sağlamaktadır.
2. Ölçülebilen Gaz Sayısı
FTIR’ın yüksek sayıda gazı ölçebilme özelliği, diğer emisyon ölçüm teknolojileri arasında rakipsiz olduğunu göstermektedir. Tüm bileşenler tek seferde ölçülebilir ve analiz edilebilir.
3. Sertifika
Gasmet’in FTIR emisyon ölçüm sistemleri için TÜV ve MCERTS sertifikaları (KGS1 / QAL1) mevcuttur. Formaldehit, düşük aralıklı HF ve NO gibi birçok bileşen sertifikada yer almaktadır.
*Formaldehit:
CH2O formülüne sahip bir organik bileşiktir. Aldehitlerin en basit üyesidir. Diğer ismi Metanal’dir.
4. Güvenilirlik
Fourier Transform Infrared spektroskopisi, çok düşük gaz konsantrasyonlarını tanıma hassasiyetine sahip olmasından dolayı en güvenilir teknolojilerden biridir. Gasmet FTIR gaz analizörleri, düşük ppm seviyelerinden %vol seviyelerine kadar ölçüm yapabilmektedir.
Sertifikada belirtildiği üzere bakım periyodu 6 aydır. Bu süre ile sistemin güvenilir oluşu bir kez daha kanıtlanmaktadır.
Başta Atık yakma tesisleri olmak üzere; Enerji santralleri, Çimento Üretim Tesisleri, Ham Gaz Ölçümleri, Uygunluk Ölçümleri, Alüminyum Üretim Tesisleri, Gübre ve Nitrik Asit Üretim Tesisleri kullanım alanları için önerebileceğimiz Gasmet Analizörlerini aşağıda bulabilirsiniz:
Gasmet CEMS II e Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemi Özellikleri:
Gasmet CEMS II e Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemini Oluşturan Ekipmanlar:
Gasmet DX4000 Taşınabilir Analizör Özellikleri:
Önceki HaberPatlaç Valf Nedir? Nasıl Çalışır?
Sonraki Haber Çimento Endüstrisinin Karbon-Nötr Geleceği
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap