Tufan ÜNAL
Yönetim Kurulu Başkanı
ÇEİS / CEMENT INDUSTRY EMPLOYERS’ ASSOCIATION
Çimento sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer almaktadır. Büyüme oranları bakımından tüm sektörlerde olduğu gibi dönemsel etkenlere bağlı olarak dalgalı bir seyir izlese de, genel olarak ekonominin büyüme oranlarının biraz üzerinde seyretmektedir.
Çimento sektörü, inşaat sektörüyle yüksek korelasyon göstermektedir. 2016 yılında, ertelenmiş konut talebi ve kentsel dönüşüm projelerinin etkisiyle inşaat sektöründe önemli bir canlanma yaşandı. Konut talebi ve kentsel dönüşüme ek olarak, Üçüncü Havalimanı, Avrasya Tüneli ve İzmit Körfez Geçişi gibi büyük projelerin yatırımı da çimento talebine önemli katkı sağladı. Çimento sektörü ve inşaat sektörünün entegre işleyişi sebebiyle, toplam çimento satışlarının da 2016 yılında bir büyüme kaydettiğini görüyoruz. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda, çimento sektörünün 2016 yılını %4 büyüme ile tamamlayacağını tahmin ediyorum.
Son dönemde kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 7 milyon konutun, 2023 yılına kadar tekrar inşa edilmesi gündeme geldi. Bu projeler doğrultusunda, 130 – 140 milyon ton civarında çimento kullanımının gerçekleşeceği değerlendirilmektedir. Gürcistan’daki inşaat yatırımlarının yanı sıra, önümüzdeki 5 yıl içerisinde İsrail’e olan ihracatın devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, ABD ile Afrika’ya satılan ürünlerin hacimce artma ihtimali de Türk çimento sektörü için önemli potansiyel oluşturmaktadır. Dolayısıyla, önümüzdeki dönemde hem iç hem de dış pazarda, ihraç fiyatlarındaki aşırı düşüşe rağmen çimento sektörünün canlılığını koruyacağına inanıyorum.
Son olarak, beton yol ve bariyerler, günümüzde önemli gündem konuları arasındadır. İlk yapım ve bakım maliyetleri karşılaştırıldığında, beton yolların asfalt yollara göre daha ekonomik olduğu değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, beton yollar tamamen yerli hammaddeye dayalı, daha dayanıklı, çevre dostu ve daha uzun ömürlüdür. Önümüzdeki dönemde, beton yolların çevresel ve ekonomik etkileri esas alınarak, asfalt yollara önemli bir alternatif olarak değerlendirilmesi, ülkemiz ekonomisinin gelişimi açısından güçlü bir adım olacaktır. Bu kapsamda Beton Yollar Şartnamesinin KGM tarafından yayımlanmış olmasını ayrıca çok önemsediğimizi belirtmek isterim.
Ülkemizde 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren çimento sektörünün, dün ve bugün olduğu gibi özellikle 2023 yılı hedefleri doğrultusunda, gelecek dönemde de ülkemiz ekonomisine katkılarının artarak devam edeceğine olan güvenim ve inancım tamdır.
Sonraki Haber ETKİLİ FIRIN YANMA KONTROLÜ VE PROSES OPTİMİZASYONU
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap