CTP, 50 yıllık geçmişe sahip bir şirket… Bize hizmet ve projelerinizden bahseder misiniz?
CTP, bir mühendislik ve üretim şirketidir. Misyonumuz, çevre sistemleri ve ısı kazanım alanlarında müşterilerimize özel yenilikçi çözümler ve ürünler sunmaktır. CTP knowhow’u toz giderme, gaz arıtma, ısı eşanjörleri ve WHR sistemlerini kapsamaktadır.
CTP olarak güçlü yanımız, emisyona ilişkin yürürlüğe yeni giren yerel mevzuata uygunluğu; sermaye yatırımı, işletme yatırımı giderlerinin yanı sıra mevcut sistemlerin bakım masraflarını azaltacak şekilde sağlamaktır. Atık Isı Kazanım teknolojimiz sayesinde endüstriyel proseslerden, ısı kazanımı yoluyla elektrik üreterek şebekeye olan bağımlılıklarını ve karbon ayak izi emisyonlarını azaltıyoruz. Satış Sonrası Hizmetler Bölümümüz, sistemlerimizin tüm ömrü boyunca güvenilir ve hızlı aksiyon alma konusunda müşterilerimize yardımcı olmaktadır.
İtalyan şirketi CTP, Türk Şirketi CTN ile güçlerini birleştirdi. Bu süreç hakkında bizi bilgilendirebilir misiniz? Bu birleşme sonucunda nasıl bir yapıya kavuştunuz?
Türk ve İtalyan kültürleri arasındaki bu birleşme, her iki kültürün pek çok önemli özelliğini de birleştirmiştir. Bir taraftan Türk esnekliği ve doğrudan konuya girme kabiliyetleri ile çok kısa bir süre içinde hızlı kararların alınması sağlanırken, diğer taraftan İtalyan ekibi olarak çok yetenekli mühendislik becerilerine ve know-how’a sahip bir yapıya kavuştuk. Bu birleşme müşterilerimize Avrupa standartlarında yüksek teknolojiye sahip sistemleri hızlı bir şekilde tedarik etmemizi sağlamıştır. Ayrıca, Adana’da bulunan üretim atölyesi sayesinde, üçüncü tarafları azalttık ve ürün standartlarımızı yükselttik. CTN ile ortaklık, Orta Doğu ve Afrika bölgelerini daha iyi anlamamızı garanti etmektedir.
Pazardaki konumunuz bu birleşme ile nasıl değişti?
Yukarıda belirttiğimiz şeylere ek olarak kilit bir nokta, Atık Isı Kazanım teknolojisiyle ilgili olup, sisteminin en önemli yönlerinden biri olan kendi kazanlarımızı üretebilme imkanlarına sahip olmamızdır. Bununla birlikte türbin üreticileri ve termal yağ devresi tedarikçileriyle gerekli ortaklıklar hariç olmak üzere üçüncü taraf entegratörleri aradan çıkararak Atık Isı Kazanım pazarına doğrudan hizmet sunabiliyoruz.
Hangi CTP ürünleri Türkiye’de üretilmektedir?
Türkiye’deki imalat atölyemiz, ağır çelik üretimi, teknolojik ve mekanik üretim konularında uzmanlaşmıştır. Türkiye’de, sistemlerimizin merkezini oluşturan kazanları ve filtre plenumlerini üretiyoruz. Ayrıca mühendislik, tedarik ve inşaat sözleşmesi yapmak isteyen en talepkar müşterilerimiz için ürünlerimizde uzmanlaşmış saha süpervizörleri ve işçilerden oluşan kalifiye bir ekip, tüm dünyada personelimizi tamamlamaktadır.
Organik Rankin Çevrimi (ORC) Teknolojisi Nedir?
Endüstriyel proseslerinden olan atık ısı kazanımı konusunda piyasada mevcut en iyi teknolojidir. Bu teknoloji geri kazanılan ısı ve elektrik üretimi bakımından en iyi performansları garanti etmektedir. Atık Isı Kurtarma sistemimiz, ORC tabanlı en iyi teknolojiler kullanılarak geliştirilmektedir. Ayrıca, buhara göre daha yüksek performans, su tüketimi sıfır, elektrik kesintisinde ada modu, tam otomatik ve güvenilir bir sistem az bakım gerektirir. (kendini temizleyen ve koruyan akışkanlar, kanat aşınmaları söz konusu değil)
ORC Teknolojisinin işletme maliyetlerini azalttığını söylediniz… Ne türden tasarruflar sağlıyor?
Atık Isı Kazanım sistemi tam otomatik ve güvenilir bir sistemdir. Bu normal çalışma sırasında operatör gözetimine ihtiyaç duymadığı anlamına geliyor. Sistemler, termal yağın anti-oksidan özellikleri sayesinde az bakım gerektiriyor: Kendisini temizler ve dahili metal yapıları korur ve türbin kanatlarını aşınmaya karşı da korur.
Türkiye’de ilk defa Çimko fabrikasında uyguladı. Proje hakkında bizi bilgilendirir misiniz? ORC teknolojisi Çimko’ya hangi avantajları sunuyor?
Türkiye’de daha önceden uygulanan sistemlerin tamamının buhar teknolojisi kullanılmasından dolayı, Çimko Projesi, Türk pazarında bir dönüm noktası olmuştur. Çimko, güç üretim kapasitesinin buhar teknolojisinden daha yüksek olmasından dolayı ORC teknolojimize güvenmiştir. Temellerden başlayarak sistemi 13 ay gibi kısa bir süre içinde kurduk ve sonraki birkaç ay içinde sistemi hizmete aldık. 2018’den itibaren artan elektrik faturası maliyetleri dikkate alındığında, elektrik üretim sistemine yatırım müşterimizin pazardaki konumlarını korumaları konusunda önemli bir yardım sunacaktır.
Türkiye’de başka bir fabrikada uygulandı mı?
Türkiye’de değil fakat ORC teknolojisi 90’lı yıllardan beri sektörde bilinmektedir. Uygulanmaya hazır ve buharlı uygulamaların yerini alabilecek olgun bir teknolojidir.
ORC teknolojisi için ne kadarlık bir yatırım gerekiyor?
Yatırım açısından büyük bir değişkenlik bulunuyor. Her tesis, endüstriyel prosesten gelen ısıyı kullanarak kendi ürünlerini üretmektedir. Ortalama olarak, ORC sistemi, tüketilen enerjinin %15-30’unu üretmekte ve tesis tipine bağlı olarak yatırım 2,5-3,5 yıl içinde kendini karşılamaktadır.
Bu sistem hızlı bir yatırım getirisini ve uygulamadaki En İyi Teknolojiyi garanti etmektedir.
Bu sistem hangi ülkelerde uygulanıyor?
Bu teknoloji 90’lı yıllarda Almanya’da doğmuş olup sonra Japonya, ABD ve Avrupa ülkeleri gibi pek çok ülkede uygulanmaktadır.
CTP Ekibi hangi pazarlarda güçlü?
Başta çimento, elektrik ve çelik olmak üzere cam gibi tüm sanayi alanlarında güçlüyüz.
Mesleki tecrübelerinizden bahsedebilir misiniz?
Çimento, Elektrik ve Demir-Çelik endüstrilerine yönelik Elektrik Üretimi ve filtrasyon konularına ilişkin çevre tesisleri hakkında derin bir teknik ve ticari tecrübeye sahibim. Üç güzel çocuk babasıyım, çevreyi ve geleceklerini ciddiye alıyorum. CTP’de bir uluslararası satış ekibinin Satış ve Ticari Direktörü görevini yürütüyorum ve ekibimle birlikte Orta/Uzak Doğu ve Latin Amerika pazarlarında stratejik büyümeye liderlik ediyoruz.
Önceki HaberÇimento Endüstrisinin Karbon-Nötr Geleceği
Sonraki Haber Hazır Beton Üretiminde Kimyasalların Rolü
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap