Türkiye’nin en önemli iş insanlarından. Neredeyse bütün Türkiye’de imzası var. Ülkemizin en önemli alt ve üst yapılarından bir çoğunu ya kendi şirketiyle, ya da ortaklarıyla birlikte inşa etti. Aynı zamanda çimento sektörünün de en büyük üreticilerinden biri. Hakkında çok fazla şey söylemeye gerek yok; Nihat Özdemir dememiz yeterli. Birçok görevinin yanında geçtiğimiz aylarda Çimento Müstahsilleri Birliği’nin de başkanlığını üstlendi. Konut sektöründe bir düşüş yaşandığını anlatan, ancak hükümetimizin özellikle altyapı yatırımlarına devam edeceğini açıklamasıyla, sektör adına olumsuz bir gelişme beklemediğini vurgulayan Nihat Özdemir’le çimento sektörünü ve sektör için yapacaklarını konuştuk.
Çimento sektörünü değerlendirir misiniz?
2018 yılı Ocak-Haziran döneminde çimento üretiminde, geçen yıla oranla %4,45’lik bir artış yaşandı. Aynı dönemde üretilen çimentonun yaklaşık %9,9’u ihracata konu oldu. 2018 yılı ilk yarısında iç satışlarda %5,4 artış, çimento ihracatında ise %9,96’lık azalış gerçekleşti. Bu yılın ilk aylarında hava sıcaklıklarının beklenmedik şekilde mevsim normallerinin üstünde seyretmesiyle, üretim ve satışlarda çok yüksek artışlar yaşandı. Bu artış oranları Mart ve Nisan aylarında aylık bazda normale döndü; ancak Mayıs ve Haziran aylarında Ramazan ayının da etkisiyle satışlar aylık bazda azaldı. Çimento kullanımının yoğun olduğu önemli bir kalem olan altyapı projelerinin son yıllarda olduğu gibi devam etmesiyle de 2018 yılında çimento tüketimi ve üretiminin %3 oranında büyümesini bekliyoruz. 2018 yılında çimento ihracatının ise 2017 yılı ihracatıyla yaklaşık aynı seviyede olmasını bekliyoruz.
İnşaat sektörünün yavaşladığından ve piyasanın
doyduğundan söz ediliyor. Bu durum çimento
sektörünü nasıl etkiliyor? Gelecek yıllar
için öngörüleriniz nelerdir?
En son açıklanan büyüme rakamlarına göre inşaat sektörü yılın ikinci çeyreğinde %0,8’lik büyümeyle daralmaya başladı ve yılın geri kalan ayları için sektörde küçülme beklentisi yarattı. 2018 yılı ilk 8 ayında konut satışları %1,7 azalarak 875 bin adet olmuştur. İnşaat sektörü için öncü göstergelerden olan konut ilk satışları yatay bir seyir izledi. İnşaat sektörünün önümüzdeki aylarda yaşaması beklenen düşüş, çimento sektörünü de yakından etkileyecektir. Ancak son yıllarda hükümetin özellikle önem verdiği altyapı yatırımlarına devam etmesi ve ihraç pazarlarında daralma yaşanmamasıyla sektörümüz adına olumsuz bir gelişme beklemiyoruz.
Türk çimento şirketlerimizin yurtdışı yatırımları ile ilgili
detaylı bilgi verir misiniz?
Türk çimento şirketlerinden bazıları özellikle Afrika kıtası olmak üzere yurtdışında da yatırımlarına devam etmektedirler.Yatırımlar Afrika kıtasında öğütme tesisi şeklinde gerçekleşirken, Avrupa’da terminal yatırımı şeklindedir. Keza ABD’de de yatırım yapan firmalarımız var. Önümüzdeki dönemde daha çok şirketin yurtdışı pazarlarda yer alması şaşırtıcı olmayacaktır. Sektörümüzün yurtdışı yatırımlarından bazıları şöyledir: Mozambik ve Kamerun’da öğütme tesisi, Fildişi Sahilleri’nde öğütme paketleme ve Hazır Beton tesisi, Romanya, Almanya, İtalya, İspanya, KKTC ve Rusya’da paketleme terminalleri.
Ülkemiz, Beton yolların ana maddesi olan çimento üretiminde Avrupa’da 1. Dünyada 4.dür. Türk
çimento sektörü yıllık 600 milyon dolarlık ihracat ile cari açığın azaltılmasında önemli bir role sahip
olup, çimento fabrikaları Ülkemizin her bölgesinde bulunmakta ve her an ulaşılabilir durumdadır.
Yabancı ülkelerle olan ilişkilerimiz çimento sektörünü
nasıl etkiledi?
2018 yılı Ocak-Ağustos döneminde çimento ihracatı 5,2 milyon ton ve 274 milyon $ olarak gerçekleşmiştir. En fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler sırasıyla ABD, İsrail, Suriye, Haiti ve Bulgaristan’dır. ABD’ye ihracatımızda % 50 artış yaşanmıştır. İsrail ise geçen sene aynı döneme göre Suriye’nin önüne geçerek 2. sıraya çıkmıştır. Öte yandan Suriye’ye gerçekleşen çimento sektörü ihracatımız da artmakta ve bu artışın sürmesi beklenmektedir. Klinker grubunda ise 3,8 milyon ton ve 140 milyon $ ihracat gerçekleşmiş, başlıca pazarlar Gana, Senegal, Fildişi Sahili, Gine ve Kolombiya olmuştur. Senegal ve Gine’ye dikkat çekici oranda ihracat artışları yaşanmıştır.
TÇMB olarak beton yollarla ilgili yaptığınız çalışmalarla
ilgili bilgi verir misiniz?
TÇMB olarak, ülke çapında beton yol ve beton bariyerlerin tanıtımı ve farkındalık çalışmalarıyla Karayolları Genel Müdürlüğü, Belediyeler, İl Özel İdareleri ve üniversitelerle beton yol ve bariyerlerdeki son teknolojik gelişmelerle ilgili bilgi birikimimizi paylaşıyoruz. Türkiye’nin yeni yolu “Beton Yollar” mevcut yolların aksine petrole bağımlı değil, yapımında yerli kaynaklar kullanılan bir uygulamadır. Diğer bir değişle; Ülkemiz ham petrol rezervleri açısında yoksunken, Çimento ve Beton üretiminde dünyada önemli bir oyuncudur. Ülkemiz, Beton yolların ana maddesi olan çimento üretiminde Avrupa’da 1. Dünyada 4.dür. Türk çimento sektörü yıllık 600 milyon dolarlık ihracat ile cari açığın azaltılmasında önemli bir role sahip olup, çimento fabrikaları Ülkemizin her bölgesinde bulunmakta ve her an ulaşılabilir durumdadır. TÇMB olarak Ülkemiz kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve cari açığın azaltılmasında oldukça önemli olduğunu düşündüğümüz Beton Yolların yaygınlaştırılması amacıyla aktif bir şekilde çalışmaktayız.
Ülkemizde KGM tarafından Aralık 2017’de çıkarılmış olan Beton Yollar Teknik Şartnamesi ve aynı yıl ihalesi tamamlanan Kemaliye-Dutluca Beton Yolu ümit verici gelişmelerdir. Bununla birlikte ülke çapında daha ekonomik, uzun ömürlü, ithal ürüne gereksinimi olmayan beton yolların özellikle ağır taşıt trafiği altındaki güzergahlarda, kavşaklarda ve tünellerde yaygınlaşmasını bekliyoruz.
TÇMB olarak Ülkemize kazandırdığımıza inandığımız bir diğer beton yol teknolojisi ise Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yollardır. Kırsal yollar için daha ekonomik,daha uzun ömürlü ve dayanıklı bir çözüm olan Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) Yollar her geçen gün hızla yaygınlaşmaktadır. Bu konuda en önemli gelişmelerden biri SSB Yollar Teknik Şartnamesi, Birim Fiyat Analiz ve Tarifleri ile Tasarım Rehberinin bu yıl içerisinde Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanmış olmasıdır. Bunlarla birlikte Beton Yollar konusunda kamu kurum ve kuruluşlarını bilgilendirmek amacıyla seminerler ve eğitimler düzenlemekteyiz. Beton Yollar hakkında dünya çapındaki yayınları takip etmekte ve en iyi uygulamaları yol otoriteleri ile birlikte yerinde incelemekteyiz. Beton yol uygulamalarını yerinde takip ederek, her aşamada teknik destek vermekteyiz. Beton Yolların Ülkemizde yaygınlaşması için gerekli olan teknik altyapıyı oluşturabilmek amacıyla teknik dokümanlar hazırlamakta ve akademik çalışmaları desteklemekteyiz.
TÇMB’nin sektör çalışanları için verdiği teknik seminerlerin
sektöre sağladığı faydalar nelerdir?
Bu seminerler bizim için çok büyük önem taşıyor. Sektörde ve uluslararası platformlarda bir marka haline gelen teknik seminerlerimizde dünyanın önde gelen firma ve marka temsilcilerini, uzmanlarını sektörümüzün yön verenleriyle bir araya getiriyoruz. Buradaki amacımız küresel dünyada çimento sektöründe yaşananları sunumlarla buradaki temsilcilerimize aktarmak. Her yıl çevreye duyarlı bir motto ile teknik seminerlerimizi hayata geçiriyoruz. Geçen yıl “Tutumlu İnovasyon” ana temasını taşıyan seminerimiz, 10-13 Ekim 2017 tarihleri arasında Kaya Palazzo Golf Resort, Belek Antalya’da 14. defa düzenlendi. TÇMB Uluslararası Teknik Seminer ve Sergisi’nin 15.si ise 8-11Ekim 2019 tarihleri arasında yine Antalya Belek’te Kaya Palazzo Golf Resort’te düzenlenecek.
Önceki Haber“2019 zorlayacak, 2020’de toparlarız”
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap