Atilla ALTINYALDIZ
Kurucu Altınyaldız
Sonay ERGÜL
Genel Müdür Altınyaldız
40 yılı aşan deneyimi ve edindiği tecrübeleri ile Altınyaldız Uzay Sistemleri A.Ş., 2018 yılının 2. yarısına yepyeni bir yapılanma ile giriş yaptı. 21 yıldır firmada mühendislik pozisyonundan başlayarak bir sürü pozisyonda emek veren Sonay Ergül, Genel Müdür pozisyonuna getirildi. Yeni yapılanması ile sektörde edindiği liderliğe devam eden Altınyaldız, yurtdışında olduğu kadar yurt içi projelerine de hız verdi.
Sonay Ergül firmayı, değişimi ve sektörü şu şekilde anlattı: Firmamız Altınyaldız; mimari ve endüstriyel amaçlı, geniş açıklıklı, kolonsuz ve geniş hacimli mekanlara yönelik çelik Uzay Kafes Sistemlerinin mühendislik, tasarım, üretim ve montajında uzmanlaşmış, Türkiye’de prefabrik çelik kafes Uzay Sistemlerinin çalışmalarını, tanıtımını ve çeşitli uygulamalarını başlatan ve Uzay Sisteminin üniversitelerde okutulmasına liderlik ederek aynı zamanda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından “Uzay Sistem Prefabrike Yapı Elemanları” konusunda aldığı patent ile Türkiye’deki ilk “Uzay Sistem” patent hakkını alan firmadır.
Sistemimizin en çok tercih edildiği ve kullanıldığı alanlar; Mimari olarak: Havaalanları, Alışveriş Merkezleri, Kültür Merkezleri, Konferans Salonları, Spor Salonları, Sundurmalar, Otoyol gişeleri, Köprü ve Yaya Geçitleri, Terminal Binaları
Endüstriyel olarak: Fabrikalar, Depolar, Stokholler, Arıtma Tesisleri, Çimento Fabrikaları, Kimyasal Hammadde Hazırlama Tesisleri’dir.
Altınyaldız Uzay Sistemleri’nin kurucusu, 1945 yılında İzmir’de doğan İbrahim Atilla Altınyaldız’ın bu konuda verdiği emek yadsınamaz. İzmir’de ilk, orta ve lise eğitimi tamamlayan Altınyaldız, İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek Mühendislik Bölümü’ne girdi ve mezuniyetinden 3 yıl sonra 1970 yılında Altınyaldız Ltd. Şti.’nin kuruluşunu yaptı. Takip eden yıllarda yurtdışında Uzay Sistem konusunda yaptığı araştırmalar ve birikim ile Türkiye’ye gelen İbrahim Atilla Altınyaldız, 1981 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Uzay Sistem patenti aldı ve Türkiye’de Uzay Sistem kullanmaya yetkili ilk ve tek firma oldu. Eylül 2017’de aramızdan ayrılana kadar aktif olarak çalışmaya devam ederek hepimize örnek olmuştur.
İlk Uzay Kirişli Sistemi Türkiye’de Altınyaldız A.Ş. uygulamıştır. Mihenk taşı olan bu uygulama, İstanbul Yüzme İhtisas Kulübü kapalı yüzme havuzudur. Kaynaklı boru sistemi ile 30m açıklıklı Uzay Kirişler tasarlanmıştır.
Takip eden senelerde Tekel-Tokat Sigara Fabrikası, Ankara’da Türk Metal Sendikası, Atatürk Havalimanı’ndaki Charter Terminali, İzmit’teki İnterteks Uluslararası Fuar Alanı, Ankara Esenboğa Havaalanı, Antalya Havaalanı Dış Hatlar Terminal 2, İTÜ Kapalı Olimpik Yüzme Havuzu, Çanakkale’de Akçansa-Hammadde Stokholü, Şişecam’ın Türkiye’de bulunan bir çok fabrikasını, Tüyap Fuar ve Sergi Alanı gibi en eski ve bilinen uygulamalara imza atmıştır.
Tüm bu uygulamalar yapılırken yurtdışına da açılmanın önemli olduğunu düşünen firma, 2007’de Kuzey Rusya’da Khanty Mansisk şehrinde 3 adet, olimpik buz hokeyi salonu ve olimpik yüzme havuzunun tasarım ve imalatını başarı ile bitirmiştir. Bu uygulamadan sonra da yurtdışı uygulamalarında da aranan firmalardan biri haline gelmiştir. Örneğin; Tiflis’te imalat ve montajı tamamlanan TAV-Tiflis Uluslararası Havaalanı, Abu Dhabi’de 4 adet stokhol, Mısır – Kahire Havaalanı, Makedonya Havaalanı, Irak Necef Havaalanı gibi projeler zamanında ve hatasız olarak tamamlanmıştır.
Sonay Ergül uzay sistemin, genelde adı daha çok geçen çelik sistemlere nazaran çok daha avantajlı olduğu halde insanların sistemi çok fazla tanımadığını ifade etti ve sistemin avantajları ile ilgili olarak ise şu bilgiyi verdi :
Uzay Sistemin sayısız avantajları vardır ama en önemlilerinden bazıları şu şekildedir:
– Farklı geometrik tasarım ve imalat kolaylığı,
– Daha düşük altyapı maliyeti,
– Etkin maliyet avantajı,
– Sistem hafifliği,
– Nakliye kolaylığı,
– Hatasız imalat ve montaj, demontaj avantajı,
– Her iki yönde geniş açıklıkları karşılayabilme,
– Kısa inşaat süresi,
– Sistemde bırakılan delikler sayesinde alt konstrüksiyonda ilave kaplama ve tesisat gibi sistemlerin kolaylıkla asılmasına olanak sağlar,
– Bağımsız elemanların taşınması ve montajı kolaydır ve bir Uzay Sistem imalatı, gerekli gözetim altında düz işçilerle faal bir tesisin üzerine bile kurulabilir,
– Normalde sahada vinç yardımı ile yapılan montaj, eğer vinç girmesi mümkün olmayan bir şantiyede ise sistemi oluşturan parçalar el ile kaldırılabildiğinden sadece küçük bir montaj iskelesi yardımı ile rahatlıkla monte edilebilmektedir,
– Uzay Sistem çelik konstrüksiyon ve betonarme gibi her türlü taşıyıcı altyapı sistemine kolaylıkla uyum sağlar,
– Galvanizli saç, alüminyum, şeffaf malzeme, branda, sandviç panel, polikarbonat, akrilik levha ve daha değişik kaplama çeşitleriyle kaplanabilen Uzay Sistem yapılar, iç ve dış mekanlarda çok estetik ve modern bir görüntü sağlamaktadır,
– Alt başlık kürelerinde bırakılacak özel delikler yardımıyla asma tavan, havalandırma ve aydınlatma tesisatları gibi statik olarak hesapları yapılan uygulamalara da imkan sağlamaktadır.
10,000m2 ’lik alanda kurulu ve en son teknoloji ile donatılmış olan Şekerpınar’daki fabrikada yıllık 500,000m2 üretim kapasitesi olduğunu belirten Ergül, fabrikada bulunan makine parkı ile de Türkiye’de açık ara önde gittiklerini ekledi. Bunun dışında en önemli farklarını şu şekilde sıraladı:
• 40 yıllık kesintisiz tecrübe, sayısız proje ve bilgi birikimi,
• Projenin her aşamasında verilen mühendislik hizmeti,
• Projeye uygun özel tasarım hizmeti,
• Kendi deneyimli montaj ekibi ile montaj dahil hizmet,
• Denetimli üretimi ve geniş makine parkı ile uzun yıllar dayanacak kaliteli, hatasız sistemlerin imalatı.
Sonraki Haber ABB, ABB Ability™ ile Sektörün Tüm Sorunlarını Çözecek
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap