Mobil teknolojiler mi dünyayı ve endüstriyi şekillendiriyor, yoksa biz mi mobili kullanarak bu dönüşümü sağlayacağız? Mobil geniş bant bağlantıya geçiş ile birlikte internet hızının ve dolayısı ile data alışverişinin artması, data alışverişinin artması ile birlikte bulut tabanlı yazılımlar ve araçlar endüstride önem kazandı. Gelecek yıllarda internet, özellikle son günlerde konuştuğumuz 5G teknolojisi ile endüstrideki tüm proses ve metotları değiştirecek.
Data alışverişinin artması, endüstriyel tesislerdeki verilerin daha hızlı bir şekilde aktarımına olanak sağlarken, online-gerçek zamanlı veri izleme sistemlerinin de fırsatını bize sunuyor. İlgili dataların bulut sistemlerinde depolanması, bizlere her noktadan online erişim imkanı sunarken, analiz ve raporlama araçlarının öngörülü sistemler ile entegrasyonu sistemlerde ciddi bir verimlilik sağlamaya başladı.
Endüstri 4.0 ve IoT ile akıllı fabrikalar yaratmaya başlıyoruz. Akıllı fabrikalar, akıllı ürünler ve akıllı sistemlerin entegrasyonu ile yaratılıyor. Bunun için bilgiyi, teknoloji ve uzmanlıkla birleştirmemiz gerekiyor. Akıllı üretim sistemlerinin, ticaret ağlarıyla birleşmesi sonucu veriler, hizmetler, nesneler ve bireylerin internet ortamını kullanarak kuracağı ekosistemdeki ağın önümüzdeki çeyrek asırda küresel ticaret hacminin yaklaşık %46’sını etkileyeceği öngörülüyor. İşte ABB bu noktada IoT kavramını daha ileriye götürerek IoTSP (Internet of Things, Services and People) olarak uygulamaya koyuyor.
ABB, bugüne kadar uyguladığı dijital çözümleri ile çimento ve maden endüstrisine değer katmaya devam ediyor. Fabrika üretim birimleri ile yönetim ve satış aktivitelerinin entegrasyonu sağlanırken, hammadde yönetimi ve üretim planlama yapılmasını mümkün kılarak tesislerdeki verimliliği arttırıyoruz.
Akıllı fabrikalar, üretimin esnekleşmesi ve gerçek zamanlı veriler ile verimli hale geliyor. Siparişlerin entegre sistemler ile proses seviyesinde aktarılması, siparişten teslimata kadar geçen sürenin uzaktan online ve izlenebilir olması, gerek fabrika tarafında gerek ise müşteri tarafında oluşabilecek hataları azaltıyor. Duruş yönetimi ile neden/sonuç analizi neticesinde, duruşların analiz edilmesi ve akıllı telefon/tabletlerimizden kaynak sebeplerin çok daha hızlı bir şekilde izlenmesi ve çözümlenmesi ileride ortaya çıkabilecek üretim kayıplarını da engellemiş oluyor. Diğer endüstrilerde olduğu gibi çimento/maden endüstrisine özel tüm dijital uygulamaların ABB AbilityTM başlığı altında toplandığını ve sizlerin dijitalleşme süreçlerine test edilmiş ve çalışan canlı örneklerle katkı sağlayacağımıza eminiz ve bu dijital yolda birlikte yürümeye istekliyiz.
Yukarıdaki örneklere ek olarak, çimento tüketicisinden gelen bir ihtiyacın, otomatik olarak fabrikadaki sistemlerle haberleşmesi, ilgili birimlerin ekranlarına düşmesi ve üretim planlama ile üretime etki etmesi, hammadde yönetiminin yapılarak otomatik analizlerle ürünlerin standartlaştırılması, ABB AbilityTM platformu ile hali hazırda yapmış olduğumuz bazı Endüstri 4.0 uygulamaları diyebiliriz. Bununla birlikte, ABB’nin ürettiği elektriksel ekipmanların da ABB AbilityTM platformu altında dijital uygulamalarının olduğundan bahsetmemiz gerekir.
ABB, Microsoft Azure ile yaptığı bulut ve IBM Watson ile yaptığı yapay zeka ve makine-öğrenme sistemleri işbirlikleri ile Endüstri 4.0 için aldığı aksiyonları ortaya koyarak farkındalığı artırmaktadır.
Endüstri 4.0’ın hayatımıza girmesi ile özellikle veri analizi, yazılım, siber güvenlik, robotik uygulamalar, dijital iş süreçleri gibi alanlarda donanımlı eleman ihtiyacı olacaktır. Bu insan kaynağının yetişmesi için ise değerli sanayi kuruluşlarımıza da çok önemli bir iş düşüyor. Bu değişimi kucaklayabilecek, bu sürecin bizzat bir parçası olarak yönetebilecek, yetenekleri güçlü elemanlar ve yöneticiler, bu dönüşümün olmazsa olmazı olacaktır.
Endüstri 4.0 ile gelen erişim ve entegrasyonda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta siber güvenlik olmalıdır. Sistemlerimizi dijital ve online yapmaya başlarken siber güvenlik önlemlerimizi de ihmal etmememiz gerekiyor. İnternet teknolojisi, endüstrinin her alanına entegre olmaya başladı. Nesnelerin interneti ve bulut teknolojisinin işbirliği, üretimin de temeli haline geldi ve sistemler ile veriler arası artan iletişim gelişti. Bu durumda veri paylaşım sistemlerine dışarıdan erişim ihtimali, endüstriyel tesisler için de en ciddi tehdidi oluşturmaya başladı. Öyle ki firmaların üretim gücünü artırmak ve üretimde sürdürülebilirlik sağlamak için kurgulanan tüm dijitalleşme faaliyetlerinin siber güvenlik açık – ları nedeniyle yıkıma uğraması söz konusu olabilir. ABB, bu noktada da gerekli siber güvenlik yazılım ve uygulamalarını devreye sokmuş durumdadır.
Dijitalleşme sürecinde ABB, gerekli tüm adımları atmış ve uygulamaya almış bir firma olarak endüstri tesislerinin bu alanda çözüm ortağı olmaya devam edecektir: Let’s write the future.
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap