M.Serdar DİNDAROĞLU
Teknik Müdür / Genel Müdür Yardımcısı
EMF Endüstriyel Otomasyon
Çimento ve beton sektörü ekonominin motor endüstrilerinden biri olarak sadece ülkemizde değil dünyada da son derece önemli bir yere sahiptir. Yakıt ve enerji maliyetlerinin hammadde girdilerine oranla yüksek olması bu sektörde otomasyon ve optimizasyon süreçlerini son derece önemli kılar.
Artık klasik otomasyon çözümlerinin yetmediği ve yenilikçi yaklaşımlarla tümleşik otomasyon sistemlerinin kullanılmaya başlandığı bir dönemi yaşıyoruz. Çimento sektöründeki en büyük sıkıntılardan birisinin bu sektördeki bir çok firmanın işlerini konservatif yaklaşımlarla geleneksel yöntemlerle çözme eğiliminde olması ve ne yazık ki bunu yaparken gerçekçi olmayan bir şekilde sanal modernizasyonlara başvurmasıdır.
Görünürde teknolojik olarak en güncel (state of the art) otomasyon sistemleri de kullanılsa bu sizin sisteminizin en iyi şekilde kurgulandığı ve otomasyon yazılımınızın en etkin şekilde çalıştığı anlamına gelmez. Yatırım yaparken en iyi yazılımlar ve cihazlar seçilse bile sisteme akıl katan şey aslında bu altyapıyı kullanarak sistem yazılımını yapan mühendis grubunun yetenek ve bilgisi ile sınırlıdır. Endüstriyel otomasyon söz konusu olduğunda kullanılan sistemlerin uygun bir şekilde seçiminin yanı sıra en önemli konu projelendirmenin doğru yapılmasıdır. Uygulamayı yapacak ekibin bu konuda yeterli tecrübesinin olması ve gerekli firma içi-dışı eğitimleri almış olması gereklidir.
Otomasyon sistemleri geliştikçe kullanıcı ara yüzleri sadeleşmekle birlikte sistemin arkasında yatan mühendislik sanılanın aksine daha kompleks bir hal almaktadır. Kullanıcıya en verimli yapıyı sunabilmek ancak kullanılan otomasyon sisteminin kabiliyetlerinin derinlemesine bilinmesi ile mümkün olmaktadır.
Hepimizin alışık olduğu sahadan toplanan verilerin Scada gösterimi ve basit programlama altyapıdan bağımsız olarak seçilen her platformda gerçekleştirilebilmekle birlikte asıl katma değer, sistemi akıllı ve akılcı bir şekilde kurgulayarak hem operatöre etkin bilgi vererek onun işini kolaylaştırmak hem de operator veya sistem kaynaklı hatalara karşı sistemi (yatırımı) koruyabilmektir.
Burada devreye iyi bir planlama, sistem bilgisi ve tecrübe girer. Çok iyi bilindiği üzere operatörlerin karşılaştığı en önemli problemlerden birisi karşılarında standartlara uygun olmayan renkli ve hareketli bir ekran olması ve sistemin ürettiği alarmların sayısının algı reflekslerinin sınırlarının üzerinde olmasıdır.
Otomasyon sisteminin bir diğer önemi süreç denetimi konusunda kendini göstermektedir. Yapılan bir araştırmaya göre endüstride kullanılan PID kontrol süreçlerinin %80’i otomatik modda devrede iken sistemi manual modda olduğundan daha fazla salınıma sürüklemektedir. Yine yapılan araştırmaya göre sadece PID kontrol sisteminin etkinliğini arttırarak üretim maliyetlerini %0.8 ile %4.3 arasında iyileştirmek mümkündür. Yapılan yatırım maliyetinin görece düşüklüğü dikkate alındığında bu son derece etkin ve faydalı bir çözümdür.
Süreç denetiminin yanı sıra yapılan otomasyon sisteminin önemli özelliklerinde birisi operatörlere ve üretim mühendislerine süreç ile ilgili doğru ve süzülmüş bilgiyi vermektir. Uygun olmayan bir ekran tasarımı sistemde oluşan bir anomaliyi görmeyi geciktirir hatta engeller . Bununla birlikte sistemin verdiği alarmların amacı sanılanın aksine üretimin kesintiye uğrama sebebini hızlıca bildirmekten önce operatörü elindeki opsiyonlarla bu durumu önceden kestirerek engellemeye yönlendirmektir.
Özetle iyi tasarlanmış bir kontrol sistemi optimize süreç denetimi ile minimum enerji ile maksimum verimlilik sağlamakla kalmaz, ürün kalitesinin sürekliliğine ve sistemin kesintisiz çalışmasında da hizmet eder.
Bizler EMF olarak sektörde en küçüğünden en büyüğüne kadar 20 yılı aşkın süredir yaptığımız projelerde sıfır negatif referansa sahip olmanın ayrıcalığını yaşıyoruz. Edindiğimiz bilgi ve tecrübe ile projelerimizde %100 müşteri memnuniyeti sağlayabilen sektörde nadir firmalardan biriyiz.
EMF için yapılan her proje müşterisi ile oluşturduğu süresiz bir çözüm ortaklığıdır. Projenin başlangıcından sonuna kadar sürdürülen proaktif destek proje sonlandıktan sonra da devam ettirilir. Sistemlerin kesintisiz çalışma talebine cevap verebilmek için müşterilerimize 7/24 esasına dayalı teknik destek hizmeti de verdiğimiz hizmetler arasındadır.
Sonraki Haber ETKİLİ FIRIN YANMA KONTROLÜ VE PROSES OPTİMİZASYONU
CemenTürk Dergisi
CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.
Benzer İçerikler
Yorum Yap