Doğu Akbaba
Yapaş Zincir ve Döğme Sanayi Makine Mühendisi, M.B.A.

Sektörünüz ve Türkiye özelinde değerlendirdiğinizde
2019 yılı şirketiniz
açısından nasıl geçti?
2019 yılında dünya genelinde olduğu gibi ülkemiz özelinde de daralmanın yaşandığını hissetmemek elde değil. Son iki yıldır devam edem çimento üretimindeki düşüş yedek parça ihtiyacını da azaltmış, yatırımlara daha temkinli yaklaşılır hale getirmiştir. Düşen yurt içi talebi dengelemek için ihracat pazarlarındaki payımızı artırdık ve 30 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. Ülkemizde yerli üretime duyulan güvenin artması sonucu, yatırım projelerinde yer almamızı sağlayan anahtar teslim ekipman (Zincirli Elevatörler, Çelik Bant ve Zincirli Konveyörler) üretiminde son 5 yılın en yüksek rakamına ulaşmamız da şirketimiz adına mutluluk verici bir gelişmedir.
Sektörümüz açısında 2 değerli duayenin kaybı da maalesef bizleri derinden üzmüştür. Kurucumuz Yaşar Özgüleç’i bu vesile ile saygı ile anıyorum.
Bu yıl içerisinde şirketiniz bünyesinde
yaptığınız yatırımlar, yeni ürünler,
lansmanlar vb. gelişmeler nelerdir?
Üretimde kullanılan ekipmanları sürekli iyileştirme yönündeki bakış açımızı 2019 yılında da sürdürdük ve düşme çekiç dövme makinesinden abkant büküm tezgahına, rulman presinden lama bükmeye, yeni plazma kesim makinesinden NDT cihazlarına kadar yatırımlarımızı sürdürdük.
Sonuç aşamasına getirdiğimiz kendinden soğutmalı zincirli götürücü ve soğutma bunkerli zincirli götürücü Ar-Ge projelerini ticari teklife dönüştürerek 2 çimento fabrikasına sunduk. Bu yeni çalışmaların ekonomimize katkı sağlamasını bekliyoruz.
Dijitalleşme kapsamında, büyüyen kapasite ve üretim miktarını daha sağlıklı ve zamanında takip edebilmek; stok, satış ve satın alma süreçlerinin organizasyonu için “SAP” ERP projesine başladık.
Genel olarak 2020 yılından beklentiniz
nasıl? Bu yıl için hedefleriniz ve
genel stratejileriniz neler olacak?
2020 yılını umutla karşılıyoruz. Ülkemize olan inancımız ve desteğimizin yanı sıra ithalatı azaltacak üretim kalemlerimizi çeşitlendirmeye devam edeceğiz.
Genel olarak yığın malzeme taşıma ekipmanlarının yerlileşmesinde uzun süredir devam eden çabalarımızın, markalaşma yönünde meyvelerini verdiği bir dönemi yaşıyoruz. YAPAŞ markasının hem Türkiye, hem de dünyada bilinirliğinin artırılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Dünyanın önde gelen çimento gruplarının tedarikçi listelerinde bulunmamız, bu referanslar ile girdiğimiz pazarlarda bizi öne çıkarmaktadır. Bu sebeple 2020 yılında büyüme beklentisindeyiz.
Sektörel olarak baktığınızda bu yıl
bizi nasıl gelişmeler bekliyor?
Sektör temsilcileri ile yaptığımız görüşmelerde durağan bir üretim ve satış beklentisi ile beraber yerini koruyabilen firmaların önümüzdeki yıllarda büyüme hedeflerine ulaşabileceğinizi düşünüyoruz.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version