İsterseniz röportajımıza sizi biraz tanıyarak başlayalım. Martin Engineering’deki görev tanımınız nedir?
Şirkette birden fazla görev üstlenmekteyim. Hava Şokları Ürün Grubu ve Pazarlama Global Direktörüyüm. Buradaki görevim Hava Şoku ürünlerimiz ve hizmetlerimize yönelik stratejik planımızı hazırlamak ve ayrıca, dünya genelindeki şirketlerimizin tamamına destek sağlamak. Son kullanıcıların sürekli değişen gereksinimlerinin karşılanabilmesi için yeni ve yenilikçi ürünlerin geliştirilebilmesi amacıyla onlar ve EPC şirketleri arasında bağlantı sağlıyorum. Ayrıca Pazarlama Direktörlüğü görevini de üstleniyorum. Bu görevde, yalnızca ABD’de değil, dünyanın her yerinde bulunan konumlarımızda şirketin imajını şekillendirmeye yardımcı oluyorum.
Martin’in ürünlerinden laf açıldığında herkes bant sıyırıcıları ve hava şoklarından bahsediyor. Aslında Martin’in ürün yelpazesi bildiğimizden çok daha geniş. Diğer ürünleriniz hakkında da bize bir şeyler söyleyebilir misiniz?
Şirketimiz ilk 1944 yılında kuruldu ve ilk endüstriyel vibratörün patentini aldı. İlk 30 yıl boyunca yalnızca endüstriyel vibratörler sattık. 1970’lerin başlarında vibrasyon ürünlerini tamamlamak için Martin Engineering ilk Hava Şoku patentini aldı. Ve geçtiğimiz son 40 yıl boyunca Dökme Malzeme idaresine yardımcı olan onlarca ürün geliştirdik. Konveyör ya da konveyör bandı tedarik etmemekle birlikte bantlı konveyörlerde kullanılan neredeyse her aksesuarı üretiyoruz. Bant Sıyırıcılar, Bant Desteği, Bant Kılavuzu, Güvenlik Korumaları, bantla aktarım için sızdırmazlık sistemleri ve ayrıca toz toplama ve bastırma sistemleri. Malzemelerin demiryolu sistemleri üzerinde yüklenmesi ve boşaltılması konusunda uzmanlaşmış eksiksiz bir ürün serisi sunmaktayız. Bir malzemenin madenden çıkarıldığı andan varış noktasına ulaştığı ana kadar ürünlerimizden biri o malzemeye muhtemelen temas etmiştir.
Bize hava şoklarının kullanımından bahseder misiniz? Yeni yönetmelikler söz konusu mu?  
Herhangi bir yeni yönetmelik söz konusu olmamakla birlikte Hava Şokları açısından birçok kullanım alanı söz konusu. Hava Şoku “Akış Yardımcısı” bir cihazdır. Dökme malzemelerin depolandığı, işlendiği ya da aktarıldığı her noktada malzemenin akışını kolaylaştırmak için Hava Şoku cihazından yararlanılabilir. Buradaki önemli nokta uygulama açısından en uygun olan Hava Şoku ve Nozul kombinasyonunu seçebilmektir. Malzeme ister bir proses içinde dolaşıyor isterse de bir hazne içinde depolanıyor olsun, Hava Şoku o malzemenin istenilen yere aktarılmasına yardımcı olur.
Ar-Ge çalışmalarınız hakkında bize neler anlatabilirsiniz?
Martin Engineering Ar-Ge’ye büyük ölçüde yatırım yapmaktadır. ABD’deki genel merkezimizin yakınında bu iş için tahsis edilmiş küresel Ar-Ge tesisimiz bulunuyor. Burada 20 çalışan görev almaktadır ve 150 yılı aşkın Martin Engineering deneyimi buranın altyapısını oluşturmaktadır. Tesiste dökme malzeme özelliklerine ve taşımasına yönelik her türlü unsuru ölçmeyi mümkün kılan çok sayıda laboratuvar, makine ve test donanımı bulunmaktadır. Dökme malzeme taşıma donanımı ürünlerin gerçek dünya koşullarında test edildiği sahada bulunmaktadır. Burası ayrıca, üretim proseslerimizi iyileştirmek için Martin Engineering’in makineleri ve prosesleri geliştirdiği tesistir. Örneğin, endüstriyel vibratörler için bir montaj hücresi tasarlayıp inşa ettik ve bunu tesislerimizin ikisinde hayata geçirdik. Hücre, kaliteli bir ürün elde etmek için kritik öneme sahip olan tüm süreç değişkenlerinin en kaliteli ürünlere ulaşacak şekilde ölçülmesini ve kontrol edilmesinin mümkün kıldığı için kalitenin önemli ölçüde geliştirilmesini sağlamaktadır.
Sizi diğer şirketler arasında öne çıkaran şeyler nelerdir?
 
Bunun yenilikçi ürünler ve hizmetler geliştirme konusundaki geçmişimiz olduğunu söyleyebilirim. Martin, artık dünya genelinde rakiplerimiz tarafından da tedarik edilen birçok ürünün asıl geliştiricisidir. Biri ürününüzü taklit ettiğinde bunun size yapılmış bir iltifat olduğu söylenir. Bu durumu daha da iyi şeyler ortaya sürme yolunda bir mücadele olarak görüyoruz.
Satış sonrası hizmetleriniz hakkında bize bilgi verir misiniz? 
Bu işimizin çok kritik bir öğesidir. Mükemmel ürünler üretiyoruz ama bunlar o kadar keyifli ortamlarda kullanılmıyorlar. Servis personelimizi ve kalifiye olmuş yüklenicilerimizi ürünlerimizin rutin servis işlemlerini gerçekleştirmek üzere görevlendiriyoruz. Servis işlemi müşterinin ihtiyaçlarına uyum sağlayacak şekilde özelleştirilebiliyor. Yeni ürün geliştirmedeki hedefimiz daha uzun ömürlü olan, daha iyi bir performans sergileyen güvenli ve bakımı kolay ürünler üretmektir.
Çimento sektöründe hedeflediğiniz çözümleriniz hakkında bize neler söyleyebilirsiniz?                                                                                                                                                                       
Hava Şokunun, çimento endüstrisinde piro-proses sonucu önısıtıcıda ve klinker soğutucuda meydana gelen malzeme birikmesini gidermek için kullanılması bilinen bir gerçektir. Ancak bunlar kırıcılar, malzeme transfer şutları, hammadde siloları, alçıtaşı hunileri vb. sistemlerde de kullanılmaktadır. Çimento endüstrisi Hava Şoku ürünlerinin en büyük kullanıcısı olduğu için yeni geliştirdiğimiz ürünlerin birçoğu endüstrideki zorlu ortamlarda kullanım için tasarlanmıştır. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde daha iyi bir temizleme performansı sağlayan ve bakımı kolay yeni Hava Şokları geliştirdik. Bunlar boyut açısından daha küçüktürler ve bu nedenle daha az basınçlı havaya ihtiyaç duyarlar. Geliştirdiğimiz son ürünler yüksek sıcaklıklı nozullarımızın optimizasyonuna odaklanmıştır. Nozul doğru monte edilmediği sürece ya da tıkandığı takdirde Hava Şokunuzun ne kadar iyi çalıştığının hiçbir önemi bulunmamaktadır. Bu yeni akıllı “Smart” nozullar kuleye ya da soğutucuya girmeye gerek kalmaksızın kurulum, muayene ve değiştirme kolaylığı sağlamaktadır. Ayrıca, refraktere zarar vermeyi göze alarak nozul değişimi yapmak artık geride kalmıştır. Yalnız bir çimento fabrikasında yine çok sayıda bantlı konveyör bulunmaktadır. Fabrikalar bant sıyırıcılarımızı ve ayrıca, ürettiğimiz diğer birçok konveyör ürününü kullanmaktadır.
Sürdürülebilirlik her sektördeki şirketler için önemli bir konu halini aldı. Peki Martin’in sürdürülebilirliğe yönelik planları nelerdir?
Çevre üzerindeki etkiler hakkında gayet bilinçliyiz. Bant sıyırıcılarımızın uçları poliüretandan üretildiği için bunların geri dönüşümü kolay olmuyor. Tasarımlarımızı sıyırıcı uçları yeniden kullanılabilir olacak ve bu sayede atık miktarı azaltılacak şekilde optimize etmeye çalışıyoruz. Hava şoklarımız tesislerde enerji tasarrufu sağlamak üzere daha az basınçlı havaya ihtiyaç duyacak şekilde tasarlandı. Ayrıca, Çin’deki yeni tesisimizde bir yağmur suyu toplama sistemi, çatı bahçesi ve günışığından azami düzeyde faydalanmaya izin veren bir özel pencere düzeni bulunuyor.
Hava şoklarının bakımını düzenli olarak gerçekleştirmek büyük önem taşıyor. Periyodik bakım gerçekleştirilmediği zaman güvenliği ciddi ölçüde tehdit eden kazalara neden olabiliyor. Bu konu hakkında ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz?
Güvenlik, özellikle bir çimento fabrikası gibi yüksek sıcaklık barındıran ortamlar söz konusu olduğunda en büyük öneme sahip olan husustur. Her Hava Şokunun çıkış tarafında ayırıcı geçitlerin kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Herhangi bir bakım işlemi gerçekleştirilmeden önce ayırıcı geçidin kapatılması Hava Şokları üzerinde servis işlemi gerçekleştiren personelin güvenliğinin tehlikeye düşmemesini sağlıyor. Ayrıca, pozitif basınçlı hava darbesi ile çalışan bir Hava Şokunun tercih edilmesini de tavsiye ederiz. Piyasadaki birçok Hava Şoku hava basıncındaki negatif düşüşle çalışmaktadır. Bu Hava Şokları, hava kaynağı biri tarafından kapatıldığı herhangi bir anda kazara tahliye gerçekleştirebilirler. Pozitif patlatmalı Hava Şokları hava kaynağı kapatıldığında tahliye gerçekleştirmedikleri için daha güvenli olurlar.
“Karot Geçidi” sisteminin avantajları ve montajı hakkında bizi bilgilendirir misiniz?
Karot Geçidi yeni bir ürün ve kurulum hizmetiyle beraber sunuluyor. Eskiden, nozullarının piro-prosese takılabildiği tek zaman planlı hizmet kesintilerinin yapıldığı zamanlardı.
Karot Geçidi; Smart Serisi nozullarımızla birlikte kullanıma yönelik bir ayırıcı montajlı flanştır. Bu sistem müşterilerimizin proses devam ederken “güvenli” bir şekilde nozul ve Hava Şoku kurulumu yapmalarına izin veriyor. Yüksek miktarlarda üretim ve alternatif yakıtların kullanımı her zaman malzeme birikmesi sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Ancak, bunun için yeni bir çözüm var!
Martin Engineering tarafından gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projeleri hakkında bizi bilgilendirir misiniz?
Martin Engineering dünya genelindeki çalışanlarımız ve komşularımız için daha kaliteli bir yaşam ve çevre oluşturma yönünde oldukça güçlü bir sorumluluk üstleniyor. Dünya genelindeki yerel hizmet ve gönüllülük programlarına aktif destek ve katılım sağlayarak her bir gülen yüzle dünyanın daha iyi bir yer haline gelmesi için uğraşıyoruz. Birçok projemiz öğrencilere yönelik STEM kursunu ve liderlik eğitimini, hastalıklarla mücadele ve araştırma için bilinç arttırma ve bağış toplama inisiyatiflerini, çevrenin bilinçli şekilde kullanımına yönelik programları, yoksul ailelere ve çevrelere yardım edilmesini ve dünya genelindeki topluluklarımızda gerçekleştirilen çok sayıda etkinlik ve kutlamaya aktif destek ve katılım sağlanmasını içeriyor.
Neredeyse dünyanın her yerinde ve birçok sektörde Martin Engineering hakkındaki tanıtımlar, reklamlar ve makalelerle karşılaşıyoruz. Pazarlama ekibinizin faaliyet ilkeleri hakkında bizi bilgilendirir misiniz? Pazarlama konusunda nelere dikkat ediyorsunuz?
Pazarlama faaliyetlerimizin amacı kitlemizi eğitmeye yardımcı olarak onların kendi çalışanları ve prosesleri için güvenliğe ve üretim verimliliğine öncelik vererek daha bilinçli kararlar almalarını sağlamaktır. Ürünlerimiz ve hizmetlerimizde söz konusu olduğu gibi Martin Engineering müşterilerin en iyi sonuçları elde edebilmesi için onlara yardım sağlamaktan kaçınmıyor. Bu şekilde hareket ettiğimizde başarıya beraberce ulaşmamız mümkün olacak.
Martin çalışanlarına baktığımızda şirketlerinde uzun yıllardır çalışan mutlu insanlar görüyoruz. Bu sadakatin kaynağı nedir? 
Şirketlerimizin tamamı küçük topluluklar halinde faaliyet gösteriyor ve oluşturmuş olduğumuz çok güçlü bir aile atmosferi içinde çalışıyoruz. Eğer bir Martin çalışanına neden her gün işe geliyorsunuz diye sorarsanız size ailelerinin bu sayede refaha kavuştuğunu ve çevrelerinin bu şekilde kalkındığını söyleyeceklerdir. İnsanlara aidiyet hissi yaşatan şey bu aile kültürü.
Okuyucularımızla son olarak neler paylaşmak istersiniz.
Okuyucularınızın birçoğu aslında bizim müşterimiz. Bunun için onların hepsine geçmişteki ve gelecekteki faaliyetleri için ne kadar minnettar olduğumu söylemek isterim.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version