Neslihan (AKGÜN) ERGÜVEN
Kalite Kontrol, AR-GE ve İSG-Çevre Yönetimi Müdürü
OYAK Aslan Çimento
Yüzyılı aşkın süredir faaliyet gösteren Aslan Çimento, birçok konuda olduğu gibi İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) açısından da sektöre örnek uygulamaları ile ön plana çıkmış bir fabrikadır. Yıllardan beri uygulanan İş Sağlığı ve Güvenliği programları ile çalışanlarımızın katılımını en üst seviyede tutarak sürdürülebilir bir İSG kültürü oluşturma yolunda ilerliyoruz. Şirketimizin sahip olduğu OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgesi, 10 yılı aşkın süredir bu konuyu sistematik olarak yönetmemize imkan vermektedir.
İş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemeyi hedefleyen bir vizyon ile “sıfır iş kazası”na ulaşarak, bu alanda Dünya Standartlarında bir Şirket olma yönünde çalışıyoruz. Çalışanlarımızın ve sistemin gelişim ihtiyacı duyduğu konulara göre yıllık “İSG kampanya programları” düzenleyerek planlı bir faaliyet takvimi ile hareket ediyoruz. 2015 yılında “İSG Liderliği” ana teması ile başladığımız bu yolculuk, Bakım İşlerinde İSG, Kişisel Koruyucu Ekipman Kullanımı ve Yüksekte Çalışma Kampanyaları ile 2016’da devam etti. Kampanya programları, konuya ilişkin risk değerlendirme sürecinden, eğitim ihtiyaçlarına, kullanılan ekipmanların kontrolünden, denetim mekanizmasına konu bazlı detaylı incelemeler ile 3 aylık periyotlarda Şirketimizin büyük sıçramalar kaydettiği aktiviteleri temsil etmektedir. 2017 yılında da devam edecek olan kampanya programlarına seçilen “Kampanya Liderleri” ile mavi yaka dahil tüm çalışanların aktif katılımını sağlamaktadır.
İSG konusunda 2015 sonu itibariyle konsantre olduğumuz konu en önemli konulardan biri ise İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Merkezi’dir. Çalışanlarımızın bu konuda davranış değişimi sağlamaları için mevcut eğitim sisteminin yeterli olmadığını düşünerek, sahadaki tüm riskleri pilot tesisler ile uygulamalı olarak aktarabildiğimiz bir merkez oluşturduk. Çalışanlarımıza, dokunmatik ekranlar ile bireysel öğrenme ve insiyatif alma yeteneklerini de geliştirme imkanı sağlayan bu merkezde;
– Temel İSG Eğitimleri,
– Yöneticiler için İSG Liderliği
– Kilitleme – Etiketleme– Deneme
– Risk Değerlendirme
– Arama Kurtarma
– Yüksekte Çalışma
– Kapalı Alanda Çalışma
– Tehlikeli İşlerin Yönetimi
gibi farklı konularda geniş bir yelpazede uygulamalı eğitim imkanı sağlanmaktadır. Dokunmatik ekranlar aracılığıyla her katılımcı ön test ve son teste tabi tutularak kişilere eğitim sürecinin katkısı ölçülmektedir. Aslan Çimento ile beraber OYAK Çimento bünyesindeki diğer Şirketlerimize de hizmet veren merkezde, Ocak – Ekim 2016 döneminde 45 eğitim programı gerçekleştirilmiş ve 636 kişinin eğitim alması sağlanmıştır.
Şirketimiz, İSG konusunda göstermiş olduğu bu çabalara dair en büyük takdiri Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS)’in British Safety Council (BSC) denetçileri ile üye fabrikaların tümünde yürüttüğü “ÇEİS Üyesi Fabrikaların İSG Yönünden Denetimi Projesi”nde almıştır.
BSC’nin “Beş Yıldız İSG Denetimi (Five Star OHS Au- dit)” metodolojisi kapsamında fabrikamızdaki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının bu alanındaki en iyi uygulamalarla kıyaslanmasıyla yapılan denetim sonucunda hazırlanan ve BSC’nin İngiltere’de bulunan merkez ofisi tarafından onaylanan rapora göre Şirketimizin kümülatif puanı %88,16 olmuştur. Bu sonuçlara göre elde edilen yıldız puanı: 4 Yıldız’dır.
Şirketimiz Dünya standardı kategorisi olan 5 Yıldız’a ulaşma çabasına yönelik çalışmalarını sürdürürken, 40 fabrikaya yapılan denetim sonuçları içerisinde en yüksek puana ve Türkiye’de ilk 4 Yıldız derecesine ulaşmış çimento fabrikası olma sevincini yaşamaktadır.
Üst Yönetiminden en alt kademe çalışanına kadar büyük bir çaba ve inançla elde edilen bu başarı, İSG kültürüne olan aidiyet duygusunun büyüklüğü ve yıllardır süregelen düzenli çalışmaların eseridir. Zira Şirketimiz İSG konusunda yatırım yapmaktan hiçbir zaman kaçınmamış, aksine İSG için oluşturulmuş özel bütçe yaklaşımı ile çalışanlarımıza daha güvenli çalışma ortamları hazırlamayı görev adletmiştir.
Sonsuz bir gelişim potansiyeli içeren İSG yolculuğumuz ile Şirketimiz bünyesinde çalışan müteahhit firmalarımızın da gelişimini destekeleyerek, “kazan – kazan” ilkesi ile daha büyük başarılara da imza atacağımıza gönülden inanıyoruz.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version