Martin Burstrom

BROKK AB Bölge Satış Müdürü
Tüm dünyada uzaktan kumandalı robotların üretiminde aktif olarak faaliyet gösteren Brokk’un genel yapılanmasından ve faaliyet alanlarından bahseder misiniz?

Brokk, dünyanın önde gelen uzaktan kumandalı yıkım robotları üreticisidir. İnşaat yıkımı, tünel açma, madencilik, metal işleme endüstrisi, çimento, nükleer, güvenlik ve kurtarma alanlarında faaliyet gösteriyoruz. 60’tan fazla ülkeye satış yapıyoruz ve 1976 yılından beri bu sektördeyiz.
Metal işleme, tünel kazısı, nükleer gibi çeşitli alanlarda
çözüm ve ürünleriniz var. Çimento sektörüne sunduğunuz
ürünler, ürün grupları ve çözümler nelerdir?

Brokk robotları bir çimento fabrikasında çeşitli yerlerde kullanılabilir. Ana görev döner fırında kaplama ve tuğla kaplamaları yıkmaktır. Soğutucunun içini yıkmak için de kullanabilirsiniz.Yeni ürünümüz olan Brokk Descaler, ön ısıtıcı kulelerindeki kalıntıları sökmek için kullanılıyor. Ön ısıtıcının dışından kontrol edilebiliyor ve bu da yöntemi güvenli hale getiriyor. Geleneksel yöntemde genellikle işçiler, el tipi kesicilerle iskelelere gönderilmeden önce manuel ön denetim yapılıyor. Bu da işi hem riskli hem de zaman alıcı bir hale getiriyor. İşçiler sadece moloz düşme riskine değil, aynı zamanda vücuda ve cilde giren silis tozuna da maruz kalıyorlar. Ayrıca, elde tutulan aletlerin titreşimi de bilinen bir sorun ve bu da “beyaz parmak hastalığına” neden oluyor.
Brokk Descaler, Brokk robotundan türetildi ve ön ısıtıcı kulesine herhangi bir işçi girmeden refrakter ve kalıntı temizliğine izin veriyor. Böylelikle bazı riskler ya tamamen ortadan kaldırılıyor ya da önemli ölçüde azaltılıyor.
Üretmiş olduğunuz cihazlar çeşitli teknolojik
özellikler ile ayırt edilir. Güvenlik,
hız, kapasite vb. açısından sizi sektördeki
rakiplerinizden farklı kılan nedir?

Kaplama ve tuğla kaplamaların yıkılması, Brokk yıkım robotu için kolay bir iş. Şu anda daha hızlı veya daha güvenli bir yöntem de yok. Bu robotik beton kırıcının kompakt tasarımı erişimi kolaylaştırırken, uzaktan kumanda da işi güvenli ve hızlı hale getiriyor. Verimlilik; operatörün işi gerçekleştirmek ve izlemek için en iyi konumu seçebilmesi ve titreşim, duman veya malzemenin çökmesi veya sıcak kaplama riski konusunda endişelenmesine gerek kalmaması nedeniyle önemli ölçüde artırılıyor.
Tüm yönlerde mükemmel denge ve kolayca ayarlanabilen kırıcı frekansı ile Brokk, kabuk veya kaplama hasarı olmaksızın hassas çalışma sağlıyor. Üç parçalı kol sistemi, esneklik ve erişim sağlarken, geleneksel ekskavatörlere kıyasla makinenin daha az yer değiştirmesine gerek duyuluyor.
Brokk Yıkım Robotu, iyi korunmuş silindirler ve bileşenlerle ısıya dayanıklı olduğundan, ısı nedeniyle arıza riski olmadan işe daha erken başlanabiliyor. Bu, tesis duruş süresini azaltır ve tesis karını artırır.
Neden bu tür ürünlerin özellikle çimento sektöründe kullanılması gerektiğini düşünüyorsunuz? Özellikle müşteriler için genel avantajları nelerdir?

Yanıt basit, daha hızlı veya daha güvenli bir yöntem şu anda yok.
Türk çimento sektörünün küresel konumunu güçlendirmesi için neler yapılmalıdır?

Türk çimento sektörü, Brokk robotları ve bunların fabrikalara sağladığı faydalar konusunda oldukça

bilgili. Türkiye çimento sektöründe Brokk robot sayısı 35’i aştı ve her grup tesisinde fabrikalara hizmet veren en az bir robot bulunuyor.
Brokk, çimento sektöründen gelen geri bildirimleri ve deneyimleri değerlendirerek ön ısıtıcılar, siklonlar ve benzeri silindirik yapılarda kullanılacak bir robot talebini ortaya çıkardı. Sektördeki bu sorunu çözmek için Brokk Descaler’ımızı piyasaya sürdük. Bu ürünün arkasında yatan uzun araştırma ve geliştirme dönemini de söylemeye gerek yok.
Şu anda tüm potansiyel kullanıcılarımızı bu ürün hakkında bilgilendiriyoruz. Türkiye ve dünyadaki bu salgın ortamında demolar, açık hava etkinlikleri ve tüm canlı aktiviteler sınırlanmış olsa da, Brokk Descaler için farkındalık yaratmak adına diğer tüm pazarlama araçlarını kullanacağız. Çimento gruplarına özel hazırlanmış teknik seminerler önümüzdeki aylarda önemli ve etkili bir faaliyet haline gelecek.
Şirketinizin araştırma ve geliştirme sürecini nasıl tanımlıyorsunuz?
Yüksek teknoloji ürünlerinizi nasıl geliştiriyorsunuz?

Brokk, 40 yılı aşkın süredir yıkım robotları için yeniliğe liderlik ediyor ve bugün de bunu yapmaya devam ediyor. Brokk’un kökeni ve üretilen uzaktan kumandalı yıkım makineleri kavramı, gerçek hayatta iş yerlerinde karşılaştıkları gerçek zorlukları çözmek isteyen iki girişimciden geliyor. Bu zihniyet, bugün Brokk’ta yapılan tüm Ar-Ge ve mühendisliğin merkezinde yer alıyor.
Makinelerdeki yeni konseptler, işlevler, tasarım seçimleri veya iyileştirmeler, her zaman gerçek yaşamda, gerçek çalışma sahalarındaki makinelerle yapılan çalışmalardan geliyor. Ve bunlar genellikle bir yıkım makinesinin doğasına uygun şekilde çok sert ve zorlu koşulları içeriyor. Bu nedenle, ekipmanımızda yaptığımız tüm yeni işlevleri ve değişiklikleri; verimlilik, güvenlik, ergonomi gibi gerçek yaşamda iyileştirilmesi gereken kriterlere göre belirleriz. Ve aynı zamanda, sahadaki makine güvenilirliği ve çalışma süresi de iyileştirilmelidir. Kısacası, Brokk olarak “gerçek yaşam” için makineler tasarlıyor ve üretiyoruz.
Gerçek yaşam yaklaşımımız, makinelerimizde en son teknolojileri geliştirmemizi ve uygulamamızı engellemiyor. Ve 40 yılı aşkın deneyimimiz bize yıkım robotlarını optimize etmek ve bunlara uyum sağlamak için araçlar sağlıyor. Örneğin yıkım robotlarına özgü deneyim tabanlı gelişmiş veri modelleme araçları gibi. Ar-Ge çalışmalarımız, benzersiz yeniliklerimiz için bize, ergonomi, hidrolik verimlilik, elektronik ve daha fazlasına ilişkin kapsamlı bir patent serisi kazandırıyor.
Son yıllarda Brokk’taki en ileri teknoloji geliştirmelerinden bazıları sektöre, son 10 yılda Brokk makinelerinin yıkım gücünü neredeyse iki katına çıkaran benzersiz bir elektrikli güç aktarma organı olan Brokk SmartPowerTM konseptini kazandırdı. Bu da sahada daha az güçle çalışmayı sağlayan, bazı makinelerde sahip olduğumuz “düşük sigorta” ayarını bizlere kazandırdı. “Gerçek yaşam” için mühendislik dediğimiz şey bu.
Gelecek için hedefleriniz ve stratejileriniz nelerdir? Öngörülen
büyüme planınız nedir?

Brokk robotları artık dünya çapında döner fırınlarda kullanılan geleneksel bir yöntem olduğundan, yeni önemli görevimiz, ön ısıtıcı kulelerde refrakter ve kalıntı temizliği söz konusu olduğunda Brokk Descaler’i geleneksel yöntem haline getirmek. Çimento fabrikalarındaki işçiler için riskleri ortadan kaldıracak güvenli bir çözüm sunabildiğimiz için çok gururluyuz.
 

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version