CTN Group Fabrika Direktörü Gökhan Akkaya ile CTN Makine’nin faaliyetleri, yeni dönemdeki hedefleri ve sektördeki gelişmeler hakkında bir röportaj gerçekleştirdik.
CTN Makine olarak kuruluş hikayenizden ve çalışma alanlarından biraz bahsedebilir misiniz?

2010 yılında Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan CTN ağır çelik, mekanik, teknolojik imalat ve montaj konusunda Çimento, Enerji Santralleri, Demir-Çelik, Cam, Kimya, vb. sanayilerde hizmet vermektedir.
Fabrikamız, 11.500 m2 alan üzerinde, 8.800 m2 kapalı alana sahip olup, bölgede en yüksek imalat hacmine ve geniş makine parkuruna sahiptir. Yüksek imalat kapasitemizin yanı sıra, firmamız kalite sistemine verdiği önemi Avrupa standartlarına taşıyarak daha önce portföyümüzde yer alan ISO 9001:2008, OHSAS 18001, ISO 14001, EN ISO 3834-2 sertifikalarımıza ek olarak TÜV’den EN 1090- 2 exc.3 sertifikasını 2018 yılı içerisinde bünyesine katmış ve bu sayede bölgedeki bu sertifikaya sahip tek marka olma ünvanına sahip olmuştur. Bu bağlamda CTN olarak müşteri portföyümüzün Avrupa ve Amerika’lı mühendislik şirketleri (OEM-Original Equipment Manufacturer) ve Dünya üzerinde anahtar teslim proje yapan lider müteahhitler (EPC-Engineering-Procurement-Comissioning) olduğu görülmektedir. Belirtmek isterim ki, bugün üretimin yaklaşık %60’ını Dünya’da 30’un üzerinde ülkeye sevk ediyoruz.
Bizi Dünya liderleri tarafından Türkiye’de tercih edilen bir partner yapan ürün gruplarımızdan, kısaca anahtar iş kollarımızdan bahsedersek;
• Baca Gazı Arıtma Sistemleri (Tozsuzlaştırma ve İndirgeme Sistemleri)

• Malzeme Transfer Sistemleri (Konveyörler, Borubantlar, Kapalı Kömür Stokholleri, Kazıyıcı Sistemleri Reclaimer-Stacker, vb.)

• Hammadde Kırıcılar, Eşanjörler

• Atık Isıdan Enerji Elde Etme Projelerinde Kullanılan ORC ve Buhar Kullanımlı Kazan İmalatı

• Gemi Yükleme Sistemleri (Shiploader)

• Demontaj-Montaj Hizmetleri

• Yedek Parça İmalatı

• Fabrikalar için koruyucu ve önleyici bakım planlanması ve hizmetleri
Ana iş kollarımızdan bahsetmişken, şirketimiz için önemli bir kilometre taşından bahsetmek isterim. 2017 yılının son çeyreğinde Baca Gazı Arıtma Sistemleri ve Atık Isıdan Enerji elde Projeleri üzerinde bir Dünya markası olan İtalyan CTP Team şirketinin %60 hissesini bünyemize katmış bulunmaktayız. CTP şirketi bugün Milano’da 35 kişilik çekirdek kadrosu ile faaliyetlerini sürdürmektedir. İtalyan iştirakımız ile ana hedefimiz, yeni coğrafyalar keşfetmek ve mühendislik, proses ve tasarım bilgimizi genişleterek Avrupa, Amerika kıtalarının yanı sıra, Asya ve Rusya pazarlarında büyümektir. Bu bağlamda, CTN olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının vermiş olduğu Türkiye’deki 34. TASARIM MERKEZİ belgesine sahibiz.
Faaliyetlerinizde dikkat çeken referans projeler nelerdir?

Bugüne kadar şirket stratejimizi belirlerken 3 ana temel konunun üzerinde durduk.

• Birincisi, bir endüstriyel tesisin kurulumunda çalıştırılacak, direkt üretim ekipmanları

• İkincisi, Dünya’nın en büyük sorunlarından biri olan hava kirliliğinin çözümüne endüstriyel tesislerde odaklanmak

• Üçüncüsü ise tesislerin bugün en büyük maliyet kalemlerinden biri olan enerji tüketimini azaltacak projeler üzerinde çalışmak.
Bu bağlamda, referans projelerimiz, ana stratejimiz doğrultusunda ilerlediğimizin göstergesidir.
I. 2018 yılında başlayıp 2019 yılında tamamlanan SANKO HOLDİNG’e ait ÇİMKO Narlı Çimento Fabrikası’nda gerçekleştirilen Atık Isıdan Elektrik Enerjisi Üretimi Kojenerasyon Tesisi projesinde (WHR – ORC) CTP & CTN Konsorsiyumun yerli ortağı olarak mühendislik, imalat hızı ve kalitesinde, montajında ve devreye alma aşamalarındaki aksiyonları CTN‘nin tarihindeki en önemli başarı hikayesinin başlangıç projesidir. II. İlgili Çimko Narlı Projesinin WHR–ORC sisteminin AQC Boiler imalatlarının tamamı %100 yerli olarak, CTN fabrikamızda gerçekleştirilmiştir.
III. CTP firmasına; Tozsuzlaştırma projeleri kapsamında tek seferde yapılan en büyük kapasiteli (2.500.000 N3/h’lik ) 12 metrelik torbalara sahip torbalı filtrenin imalat ve montajını başarı ile tamamlamak CTN olarak tüm ekibimizin motivasyon ve heyecan kaynağı olmuştur.
IV. 2016 yılında BEUMER & CTN Konrosiyumunun yerli ortağı olarak OYAK Denizli Çimentoya yapılan RDF sistemi en gurur duyduğumuz özel bir projedir.
Az önce de bahsettiğimiz üzere, biz CTN olarak üretimin %60’ını yurt dışına ihraç eden bir şirketiz. Bu vesile ile bize güvenen alanında Dünya lideri mühendislik şirketlerine de teşekkürü bir borç bilirim.
Uluslararası pazar sizin için ne ifade ediyor?

Uluslararası pazarda olmayan şirketlerin Dünyanın içinde bulunduğu ekonomik daralmayı hasarsız atlatması mümkün olmayacaktır. 2017 yılında geliştirdiğimiz stratejik planlamalar, bugün CTN‘yi Uluslararası pazarda Tasarım, Mühendislik, İmalat ve Montaj projeleri uygulayan şirketlerden biri haline gelmiştir.
Global pazarda marka olmak için hedefleriniz nedir?

Biz CTN ekibi olarak Pazar anlamında organik büyümemizi belirli aşamaya getirdik. 2015 -2016 periyodunda kendi alanımızda hizmet verebileceğimiz Dünya’nın birçok lider markası ile sürekli çalışma fırsatımız oldu. 2017 yılında ise teknoloji gelişimi ve Pazar bilgimizi geliştirmek adına inorganik büyüme kararı aldık ve bahsettiğim üzere bugün Dünya markası İtalyan bir firma ile ortaklığımız var. Bu ortaklık her iki şirketin de iş hacmini genişletti, Ar-Ge çalışmalarını hızlandırdı. Kısacası arkamızda güçlü bir marka var ve emin adımlarla inorganic büyüme hedefimiz var.
Sürdürülebilir büyüme için planlarınız ve hedefleriniz nedir?

Bir Tasarım Stratejisi olarak belirlediğimiz hedeflerimiz; kısa vade tasarım merkezimiz ile başlayarak CTN’ye maliyet indirimi sağlayacak özgün teknolojik tasarımların geliştirilmesi, orta vadede, tasarım merkezi bünyesinde üretilecek olan tasarımlarla CTN’ye özgün tasarım tescilleri olan ürünler elde ederek iç ve dış piyasada rekabet gücünün artırılması. Şirketin ihracat payının genişletilmesi ile devletin ihracat açığına destek sağlayan bir birim oluşturulması. Uzun vadede ise, CTN ‘nin sadece imalat değil, Dünya pazarına hizmet eden mühendislik üreten bir birim haline gelmesi ve gelişmesi en büyük hedeflerimizdendir.
Yeni ürün çalışmalarınız var mı?

Elbette var. Çalışmalarımızı şu şekilde sınıflandırmak daha doğru olacaktır; her yıl Pazar stratejileri doğrultusunda Ar-Ge ve Tasarım departmanımızın projelerini çıkartıyoruz. Ar-Ge departmanımız, öncelikle mevcut ürünlerimizde sahadan, üretimden, müşteriden gelen bildirimlere göre iyileştirme, maliyet düşürme, farklı malzeme denemeleri vb. birçok proje üzerine çalışıyor. Bunun yanı sıra, Pazar talebi ve büyüme hedefimiz doğrultusunda yeni ürün çalışmalarımız da oluyor. Sadece küçük iki örnek vermek gerekirse; tozsuzlaştırma sistemlerinde maliyet düşücürü çalışmalar ve 12/14/16 metre boyunda torbaların Ar-Ge laboratuarımızda düşük basınç altında verimlerinin artırılması. Bir diğer örnek, ORC Kazan teknoljisinde yüksek verim artırıcı prototip üretimidir.
Dizaynlarınızda müşteriye anahtar teslimi hizmet sunarken
hangi aşamaları göz önünde bulunduruyorsunuz?
Yani müşteriye anahtar teslim süreci nasıl işliyor?

Açıkçası endüstriyel müşterilerimizin teknik bilgilerinin ileri sevide olması çözüm süreçlerimizi kısaltmaktadır. Müşterimize sunduğumuz teknik bilgi güvencesini, imalat, montaj ve devreye alma güvencesi ile sunabilme yeteneğimiz karar süreçlerine etki etmektedir. Tesislerde kullanılan tüm malzemeler (sac, çelik, enstrümanlar, kablolar, vs.) Avrupa menşeili olup sektörümüzün kabul görmüş markalarıdır. Aslında öncelikle prensip olarak kendimizi müşterimizin yerine koyarak gerçek ihtiyaçlarının belirlenmesinde, çözüm önerilerimizin maliyet avantajlarını ve karşılaşacakları sorunlara karşı alacakları tedbirleri paylaşarak müşterimizle aramızda güven duygusunu sağlamaktayız. Düşünün ki; Dünya’nın kabul etmiş olduğu teknolojileri uygun şartlarda Avrupa’daki mühendislik şirketimiz ile uygun maliyetle müşterilerimize sunmaktayız. Bugüne kadar ihale süreçlerinde teknik çözüm olarak, sunduğumuz çözümlerde hep kabul gördük. Dolayısı ile müşterilerimiz için deneyimi yüksek, referansları sağlam, rakiplerine göre birkaç adım önde bir marka olduğumuzu söyleyebilirim.
Genel anlamda anahtar teslim projelerin temel aşamalarını belirtmek istersek;

• İhtiyacın belirlenmesi

• Alternatifli teknik çözüm önerimiz

• İhale onay süreci ve projenin başlangıcı

• Mühendislik çalışmalarımız

• Ürünlerin imalatı ve satın alma işlemlerinin başlatılması

• Montaj ve devreye alma çalışmaları

• Süreç izleme ve iyileştirme çalışmaları
Anahtar teslim (EPC) projelerde müşterimiz ile izlediğimiz temel yöntemlerdir.
Anahtar teslimi sonrası yaşanan sorunlarda nasıl bir aksiyon planı izliyorsunuz?

Müşterimize tek seferlik müşteri gözü ile bakmak şirketimizin prensiplerinden biri değildir.
Anahtar teslim (EPC) projeler sonrasında, süreç izleme ve iyileştirme çalışmaları başarıya ulaşmamızda en önemli etkendir. 7 / 24 Müşterilerimize hizmet verecek teknik destek ekibimiz göreve hazır beklemektedir. Çıkan sorunlara derhal müdahale edilmesi tesislerin durmasının önüne geçilmesi müşterimizin güvenini kazanmamıza yardımcı olmaktadır.
Sektörünüzde gördüğünüz sorunlar nelerdir? Sorunların
çözümünde nasıl rol alıyorsunuz?

Sektördeki daralma ve artan maliyetler, rekabeti artırırken sektörde birçok marka müşterilere sunulan kaliteden ödün vermeye başladı. Kalite ve kaliteli hizmet, CTN şirketinin vazgeçilmezi olduğu için bizler daralan sektörün dışına çıkarak zorluklar ile başa çıkmaya çalıştık. Yeni pazarlar, yeni ürünler, AR-GE çalışmaları ile üründe farklılaşmaya yoğunlaştık.
İş sağlığı ve güvenliği konusunda ne tür çalışmalar
yapmaktasınız?

İşçi sağlığı ve güvenliği bizim için yaşam biçimi olmuştur. Bu kültürü sürekli çalışma hayatımızda olmasını sağlamak için Beyaz ve Mavi yaka personelimize ihtiyaçlarına yönelik uzman ekiplerce sürekli İSG eğitimi vermekteyiz. Tüm çalışanlarımızı her akşam sağlıklı bir şekilde ailelerine kavuşturmak en temel hedefimizdir.
Biraz da sizden bahsedebilir miyiz? Gökhan Akkaya kimdir?

1967 Almanya doğumluyum. Yıldız Üniversitesi Elektrik Mühendisliğinden mezunum.1991-1995 yılları arasında ÇİTOSAN Denizli Çimento Fabrikasında Elektrik Mühendisi olarak göreve başlayıp, özelleştirme süreci yaşadım ve çeşitli kademelerde çalıştım. 1995-2002 yılları arasında Batısöke Çimento yatırım ve bakım olarak çeşitli kademelerde görevde bulundum. 2002-2017 yılları arasında OYAK Çimento grubunda Çimento ve Kağıt fabrikalarında Enerji Şefliği, Teknik Hizmetler Müdürlüğü, İşletme Müdürlüğü ve Satış Müdürlüğü görevlerinde çalıştım.
2017 yılından beri CTN’de Fabrika Direktörü olarak çalışmaktayım. Evli ve 2 çocuk babasıyım.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version