CTP / CTN Group, Ağustos 2020’de, Portekiz Outão Cement fabrikası için yeni bir Atık Isı Geri Kazanım (WHR) Sistemi için Secil Group ile anahtar teslimi bir EPC sözleşmesi imzaladı. Proje, atık ısıyı geri kazanarak elektrik üreten, termal yağ ve organik rankin cycle ile çalışan oldukça spesifik bir çözüm sunmaktadir.
CTP / CTN Group tarafından tasarlanan sistem, toplamda 7,2 MW’lık son teknoloji eksenel türbin ile donatılmış yeni bir ORC sistemini beslemek için 29 MW’a kadar atık ısıyı geri kazanmayi hedefliyor. Yeni WHR sistemi, mevcut santralin elektrik ihtiyacının % 30’undan fazlasını karşılayacak ve bir yılda yaklaşık 50 milyon kWh elektrik üretecek. İlk enerji üretimininin 2022 yılının ikinci yarısında başlaması planlanıyor.
Çevresel etkilerinin azaltılması açısından bakıldığında, yeni WHR sistemi tek başına çimento uretim tesisinin karbon ayak izini yılda toplam 14.000-ton eşdeğer CO2 ile önemli ölçüde azaltacaktır. Ek olarak, CTP / CTN Group tarafından tasarlanan ve Türkiye’de üretilecek olan sistem, yer altı suyu kullanmasını engelleyerek su arıtım masraflarının ve doğal kaynakların yok edilmesinin de önüne geçecektir.
WHR sistemi tam otomatik bir sistem olup, günlük çalışma sırasında operatörlerin fiziki olarak çalışma alanında bulunmasını gerektirmemektedir. Bu ilave avantajın yanı sıra çalışması sırasında suya ve su arıtımına ihtiyaç duyulmaması sayesinde, OPEX (üretim masrafları), geleneksel su buharı ile çalışan çevrime dayanan eşdeğer bir WHR sistemine göre % 75 oranında daha azdır. Tesisin ayrıca Endüstri 4.0 teknolojisine dayalı olarak bağımsız olarak çalışabilmesi ve uzaktan denetlenebilmesi de en önemli avantajlardan biridir.
WHR Projesi, SECIL Group ‘un Portekiz’deki Outão çimento fabrikasında yürütülen Ar-Ge Temiz Çimento Hattı Projesinin (CCL Project) bir parçasıdır. CCL Projesi, Outão çimento fabrikasını Avrupalı çimento üreticileri arasında enerji verimliliği ve düşük CO2 emisyonları ile ön plana çıkarmayı amaçlamaktadır. CCL Projesinin bir kismi Portekiz Hükümeti 2020 teşvik programı tarafından finanse edilmektedir.
CTP / CTN Group ekibi tarafından tasarlanan yeni çözüm, elektrik üretmek için farklı ısı kaynaklarını kolayca entegre eder:

• AQC kazanı (klinker soğutucusunda)

• PH Kazanı (fırın ön ısıtıcısında)

• Yeni güneş enerjisinde
Bu proje, CTP / CTN Group ekibi tarafından desteklenen müşterimiz Seçil Group’un karbon nötrlüğü ve enerji geçiş hedeflerine doğru atılmış somut bir adımdır.
Enerji Geri Kazanımı & Güneş Enerjisi

Enerji geri kazanim sistemleri, düşük karbon emisyonu ile sıfır emisyon hedefine ulaşılmasında aktif rol oynamaktadır.
Portekiz’de gerçekleştirilen projede, güneş enerjisinden gelen enerji, çimento prosesinden gelen ısı ile bütünleştirilmektedir. Güneş enerjisi sisteminden kazanilan 2.100 kWt’lik enerji, CTP / CTN Group tarafından geliştirilen WHR sistemlerinin farklı ısı kaynaklarını nasıl kolayca entegre edebildiğini ve elektrik üretebildiğini göstermektedir.
Güneş Enerji Sistemi, ön ısıtıcı kazana paralel olarak bağlanmıştır. CTP / CTN Group tarafından kurulan önceki WHR sistemlerine göre, bu çözüm dolaşımdaki termik yağ miktarını azaltmaya izin verir. Bu durum, WHR sisteminin ne kadar esnek olduğunu göstermektedir. Güneş enerji sisteminin katkısı, çimento fabrikasında kullanılacak sıfır karbonlu enerji miktarını daha da artırmaya izin verecektir (Şekil 1).
Tasarlanan yenilikçi atık ısı kazanım sistemi ile doğal kaynaklarımız olan su ve fosil yakıtları kullanmamaktadir. Aynı zamanda bu sistem CO2 emisyonunu sıfıra indirmeyi, ilave olarak güneş alanından gelen enerjiyi entegre ederek yılda 53.4 milyon kwh enerji üretmeyi hedeflemektedir.
Genel olarak, CTP/CTN sektörde firmalarin ihtiyacı olan en verimli çözümü bulmak için duruma göre en uygun tasarımı geliştirmektedir.

 

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version