CTP Team Italy ve CTN Makina Türkiye, Portekiz Outão Cement Factory için enerji tasarrufu sağlayacak yeni bir proje teslim edecek.
Portekiz’de bulunan fabrika için yeni bir Atık Isı Geri Kazanım Sistemi’ni içeren proje özelinde CTP Team Italy, Seçil Grup ile anahtar teslimi EPC sözleşmesi imzaladı. Proje, atık ısıyı geri kazanmak ve üç farklı kaynaktan (fırın ön ısıtıcısı, mevcut 4000 TPD çimento ünitesi N ° 9’un klinker soğutucusu ve Secil’in üretim hattının yakınına kuracağı yeni bir güneş enerjisi sahası) elektrik üretmek için çift döngülü bir sistemi (termal yağ + organik) beslemek üzere özel- leştirilmiş bir çözüm sağlayan birkaç yeni gelişimini kapsıyor.
CTP tarafından tasarlanan ve CTN Makina tarafından imal edilen yeni ısı eşanjörleri, turboden tarafından 7,2 MW’lık son teknoloji ürünü bir eksenel türbin ile donatılmış yeni bir ORC’yi beslemek üzere 29MW’a kadar atık ısıyı geri kazanacak. Yeni WHR’nin yılda yaklaşık 50 milyon kWh üretmesi ve mev- cut tesisin elektrik ihtiyacının %30’undan fazlasını karşılaması bekleniyor. İlk kW jenerasyonu ise 2022’nin ikinci yarısı için planlanıyor.
Çevre açısından bakıldığında, sadece yeni WHR sistemi yeşil enerji sağlayacak ve çimento fabrikasının karbon ayak izini yılda toplam 14.000 ton eşdeğer CO2 gibi önemli bir oranda azaltacak. Dahası, CTP tarafından sağlanan sistem, işlemden kalan suların arıtılmasına gerek kalmayacak şekilde hiç su içermeyecek.
WHR sistemi uzaktan kontrol ediliyor (endüstri 4.0) ve günlük çalışma sırasında operatörlerin fiziksel olarak orada bulunma ihtiyacını büyük ölçüde azaltıyor. Organik döngülerin bu özel avantajı ve süreçteki su arıtımların hiç olmaması sayesinde, OPEX, geleneksel Buhar Rankine döngüsüne dayalı eşdeğer bir WHR’ye kıyasla %75 oranında azalıyor ve buna ek olarak tesisin bugünlerde yaşadığımız gibi sorunlu durumlarda bile uzaktan otonom olarak çalışabilmesini sağlıyor.
WHR Projesi, Secil Group’un Portekiz’deki Outão Çimento Fabrikası’nda üstlendiği büyük Ar-Ge Temiz Çimento Hattı Projesi’nin (CCL Projesi) bir parçası. Fabrikayı Avrupalı çimen- to üreticileri arasında enerji verimliliği ve en düşük CO2 emis- yonlarında ön plana çıkarmayı amaçlamayan CCL Projesi, kısmi olarak Portekiz 2020 Hükümeti teşvik programı tarafından da finanse ediliyor.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version