Osman İlgen / KÜB Yönetim Kurulu Başkanı

Sektör 2022 yılını genel olarak nasıl geçirdi?

Türkiye ekonomisi genel olarak 2022 yılının ilk iki çeyreğinde iyi bir büyüme performansı göstererek beklentilerin üzerinde bir seyir izledi. Bu temelde çok önemli bir başarı olmasına rağmen bir de işin diğer yüzü bulunuyor. Sektörel olarak bakıldığında hem beton üreticilerinin hem de inşaat sektörü paydaşlarının endişeleri devam ediyor. 2022 yılı içerisinde inşaat sektörü iki çeyrekte küçülme yaşadı. İnşaat sektörü, diğer sektörler ile karşılaştırıldığında reel kesim güven endeksinde güven düzeyi en düşük sektör olarak öne çıkıyor. Bunun en temel nedeni de sektörün makro ekonomik dengelerden diğer sektörlere göre çok daha hızlı etkilenmesi. Genel çerçeveden baktığımızda 2021 yılında 82 milyon ton olan çimento üretiminin, 2022 yılında 73 milyon tona düşeceği öngörülmektedir.

Bunun yanında beton katkı sektörü de büyüme trendi olarak inşaat sektörü ile oldukça paralel bir seyir izlemekte. Bu sektörlerdeki tüm büyüme ya da küçülmeler doğrudan bizim sektörümüze de yansıyor. Bunun için de beton katkı sektöründe yatırımların olabilmesi için öngörülebilirlik ve güven oldukça çok büyük önem taşıyor.

Öte yandan kimyasal katkı sektörünün en büyük şanssızlıklarından biri de hammaddelerin neredeyse tamamının yurt dışından gelmesi. Döviz kurunda meydana gelen tüm değişimler sektörü önemli oranda etkiliyor. Bu hammaddelerin yerli üretim olması da şu an itibariyle söz konusu değil. Bunun için büyük petrokimya tesisleri gibi yatırımlar gerekiyor.

Dernek olarak 2022 yılında hangi çalışmaları yaptınız? 2023 yılı ve devamı için genel çalışmalarınız neler olacak?

Kimyasal katkı sektörünün ilk ve tek temsilcisi KÜB (Katkı Üreticileri Birliği) sektörünün nabzını tutuyor ve üyelerinin ortak çalışmaları ile tüm paydaşlarına hizmet sağlıyor. Yaptığı anketlerde, sektörün oyuncularının faaliyet ve beklentisi ölçülüyor. Analiz sonuçları, sektör oyuncularının ekonomiye olan güvenlerinin ve geleceğe yönelik beklentilerinin olması gereken seviyenin oldukça gerisinde olduğunu ortaya koymuştur.

Tüm bu tabloya rağmen üyesi olduğumuz EFCA’nın (Avrupa Beton Katkı Üreticileri Federasyonu), üye ülke dernekleri arasında yaptığı beton katkı satış istatistiklerine baktığımızda, 2022 yılında da Türkiye, Avrupa’nın hacim olarak en büyük temsilcisi konumundadır. Türkiye, Avrupa pazarında hacimsel bazda her zaman açık ara önde olmaya devam ediyor.

2022 yılında üyelerimiz KÜB çatısı altında; 9. Uluslararası Çimento Endüstrisi ve Teknolojileri Konferansı, 2. Beton Yollar Kongre ve Sergisi ve IMO’nun düzenlediği 18. Uluslararası Teknik Kongre’ye tüm üyeleri ile birlikte katıldılar.

KÜB’ün 25. yılını kutladığımız 2023 yılında, önemli çalışmalara ve organizasyonlara yine tüm üyelerimiz ile bir arada imza atacağız.

2023 ve devamı için sektörde hangi konular öne çıkacak?

Beton ve Harç Kimyasal Katkıları sektöründeki üreticilerden aldığımız tahmini satış verilerine göre 2021 yılında 565 bin ton düzeyinde bir hacimden söz edebiliyoruz. Ürün bazında ise su azaltıcı ve yüksek oranda su azaltıcı Beton Katkıları, söz konusu toplam tonajın %80’i düzeyinde gerçekleşmiştir.

Birliğimiz üyelerinin sahip olduğu en temel hedeflerden ve stratejilerden biri dünya ile uyumlu hale gelmek ve standartları uluslararası düzeye eriştirmek. Buna ek olarak KÜB’ün diğer önemli gündemlerinden biri de ülkemizin imzaladığı yeni iklim sözleşmeleri ekseninde çevreye duyarlı ürünlerin üretimi ve daha fazla kullanımı. Bu alanda önümüzdeki dönemde çok daha fazla regülasyonların yayınlanacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla sektörde faaliyet gösteren tüm üretici ve paydaşların uyması gereken yeni standartlar ortaya çıkacak ve herkesin bunlara uyum sağlaması gerekecek. Birlik olarak bu süreç için sürekli şekilde hazırlanmaya devam ediyoruz.

Bugün yeni teknolojilerin ışığında üretilen yeni nesil beton katkı malzemelerinin daha fazla kullanımı ile birlikte inşaat sektörünün çevreye verdiği zarar her geçen gün azalmaya devam ediyor. KÜB’e üye firmaların ülkemizin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine olan katkısı ve desteği bu anlamda artarak devam edecek.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version