FTR  Makina Satış Yöneticisi Harun Koçak: “FTR Makina’nın bu ülke sanayisine getirdiği en büyük katma değer, Cooling Control® markasıyla gaz soğutma sistemlerinin dizaynı, imalatı ve ihracatıdır. Bu ürün gamını tüm dünyada üreten firma sayısı bir elin 5 parmağını geçmez. İddialı bir söylemle, rakiplerimiz bizim çok gerimizdeler ve biz konunun en iyisiyiz.”
FTR Makina’nın kuruluş süreci ve günümüze gelene kadar geçirdiği 
aşamalar hakkında bilgi verir misiniz? Kapasitesi ve istihdam 
edilen personel sayısı, üretim hacmi gibi veriler de göz 
önüne alındığında firmanızın günümüzdeki yapısı nedir?
FTR Makina 2003 yılında kurulmuş olup, ilk iş hayatına temsilcilik bazında başlamıştır. İlerleyen yıllarda bazı sanayi ürünleri için distribütörlük yapmaya başlamış ve son kullanıcılara İstanbul’daki depolarımızdan ürünler sağlanmaya devam etmiştir. Son 4 yıldır ise yukarıdaki çalışma sistemine mekanik ve teknolojik çelik imalatını dahil etmiştir. Ayrıca, yabancı bir firma ile know-how anlaşması yapıp, iki farklı tipteki makinayı lisans altında Türkiye’de imal edip yurt dışına ihraç etmektedir.
FTR Makina başlıca hangi sektörlere, ne tür ürünler sağlıyor? 
Firmanızın ürün, marka ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?
FTR Makina ağırlıklı olarak çimento sanayi olmak üzere, madenler, linyitle çalışan enerji santralleri, liman tesisleri başta olmak üzere, distribütörlüğünü yapmış olduğu ürün gamıyla da tüm sanayi kollarında aktif olarak çalışmaktadır.
Firmamızın, Cooling Control® markasıyla imal edip Türkiye ve dünyaya sattığı bir ürün gamı da bulunmakta olup, Magotteaux by FTR adıyla da lisans altında bilya tasnif ve bilya yükleme makinalarını imal etmektedir.
Özel üretim ürünleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Özel imalatlarımızdan birincisi, Cooling Control® ismiyle pazarlamasını yaptığımız, mühendislik hesapları, dizayn ve imalatının %100 tarafımıza ait olduğu gaz soğutma ve su enjekte sistemleridir. Bu sistemler, genel olarak çimento fabrikalarında gaz soğutma kulelerinde, baca gazı kanalında, en üst siklonda ve klinker soğutucuda kullanılmakta olup, ısı balans hesapları son derece yüksek mühendislik bilgisi gerektirmektedir. Bunların yanında, bilyalı çimento değirmenlerine birinci veya ikinci kamaradan su verme sistemleri ile valsli dik değirmenlerin içine yatak üstü su enjekte sistemlerini de imal etmekteyiz. Bunlarla sınırlı kalmayıp, özellikle spreylenen soğutma suyunun veya sıvısının %100 buharlaşmasının gerekli olduğu çelik veya kimya sanayilerinde gaz soğutma uygulamalarımızda bulunmaktadır.
Özel imalatlarımızdan ikincisi, Magotteaux by FTR markasıyla, knowhow’ını Magotteaux S.A. firmasından lisans altında transfer ettiğimiz bilya ayıklama ve bilya tasnif makinalarının yerel imalatı, yurt içi satışı ve yurt dışı ihracatıdır.
Bilindiği üzere, bilyalı değirmenlerin içinde ara diyafram olup olmamasına bağlı ve değirmenin ebatlarına bağlı olarak ortalama 3,6 – 4,2 milyon adet bilya bulunmaktadır. Bu bilyaların her yıl veya 2 yılda bir defa tasnif edilip değirmene doğru şarjın yapılması değirmen verimliliğini etkileyen çok önemli unsurlardan birisidir. Çoğu zaman elle yapılan bu işlemde, tasnifleme sağlıksız olur ve uzun sürer. Bu işlem bilya ayıklama makinalarımız ile saatler içinde tonlarca bilya ayıklanarak kolayca yapılabilmektedir.
Satış sonrası hizmetleriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?
Satış sonrası hizmetlerimizi 2 temel başlıkta toplayabiliriz. FTR üretimi olan makina ve sistemlerin satış sonrası hizmetleri FTR ekibi tarafından sağlanmaktadır. Temsilcilik bazında Türkiye’ye getirilmiş olan ürünlerin satış sonrası hizmetleri genellikle FTR destekli olarak o firmaların uzman mühendisleri tarafından gerçekleştirilmektedir.
2018 şirketiniz için finansal anlamda ve yatırımlar açısından 
nasıl geçti?
2018 yılının 2. yarısı tüm sektörlerde olduğu gibi bizler için yurt içi pazarında daralma ile neticelendi. Ancak bu daralmayı hali hazırda yaptığımız ihracatlar ile kolayca atlattık diyebiliriz.
2019 büyüme hedefiniz nedir? Önümüzdeki dönemler için yatırım 
planlarınız var mı, varsa nelerdir?
2018 yılının etkileri nedeniyle, 2018 yılının 2. yarısından sonra mevcut ihracat işlerimizi daha hızlandırmaya başladık. Aynı ivmenin, 2019 yılı için devam etmesi planlanmıştır.
Ayrıca, 2018 yılında yurt içinde oluşturduğumuz yüksek kromlu bilya stoklarımızı, 2019 yılında 3-4 katına çıkarmayı planlıyoruz. Bu sayede, 24 saatte stoktan teslimat sloganıyla bilya satışlarımızın geçmiş yıllara göre daha da artmasını hedefliyoruz.
FTR Makina için yeni ortak arayışınız var mı?
FTR Makina bünyesine ortak arayışımız yoktur, ancak başka firmalara ve konulara yatırımcı veya ortak olma planlarımız vardır. Bu karar için 2019 yılın 2. yarısını görmek istiyoruz.
FTR Makina’nın uluslararası sanayide ve Türkiye sanayisinde yaptığı çalışmalardan söz eder misiniz?
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, FTR Makina’nın bu ülke sanayisine getirdiği en büyük katma değer, Cooling Control® markasıyla gaz soğutma sistemlerinin dizaynı, imalatı ve ihracatıdır. Bu ürün gamını tüm dünyada üreten firma sayısı bir elin 5 parmağını geçmez. İddialı bir söylemle, rakiplerimiz bizim çok arkamızdalar ve biz konunun en iyisiyiz.
FTR Makina olarak sektörde fark yarattığınız noktalar neler?
En temel farkımız, FTR’deki tüm ekip arkadaşlarımızın işlerinde son derece bilgili, dürüst, çözüm ve iş birlik odaklı olmasıdır. Bu da şirket içindeki önemli pozitif sinerjiden kaynaklanmaktadır. Sonuç; doğru ve hızlı hizmet, mutlu müşteri.
Çevre politikası ve sürdürülebilirlik yaklaşımı hakkında bilgi verir misiniz?
FTR olarak, imalat gamımız sınırlı ancak çevre dostu ürünlerdir. Bunun dışında, FTR uzun yıllardır ağaç dikme kampanyasını bir sosyal sorumluluk çalışması haline getirmiştir.
Türkiye çimento sektörünü son gelişmeler ışığında değerlendirebilir misiniz?
2018 yılının ikinci yarısı çimento sektörü için zor oldu. 2019 yılı için de aynı durum söylenebilir. Buna istinaden sektörde maliyet düşürücü yatırımlar daha da hız kazanmıştır. Çevre ülkelerde oluşacak stabil bir durumda, sektörün ivme kazanacağına inanıyoruz.
Dünya pazarlarına açılmak isteyen KOBİ’lere ne tavsiye edersiniz?
Dünya pazarlarına açılmak sanıldığı kadar zor değildir. Ancak, bu pazarlara çıkılmadan önce verilecek olan hizmet veya ürün konusunda hem kalite hem de fiyat anlamında iyi seviyede olunduğundan emin olunmalıdır. Türkiye, üretim kalitesi ve maliyeti anlamlarında diğer birçok ülkelere göre daha iyi durumdadır. İşin kurallarını ulusal boyutlara değil, uluslararası normlara göre değerlendirerek yola çıkılmalıdır.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version