Yasemin ŞANLI
GCP Türkiye&Stans Genel Müdürü

Geçmişi uzun yıllara dayanan ve küresel düzeyde kendi alanındaki uzman
şirketlerden biri olan GCP Uygulamalı Teknolojiler, nasıl bir yapılanma
ile çalışıyor? Şirketin kuruluşu ve faaliyet alanlarından genel
olarak bahseder misiniz?

GCP Uygulamalı Teknolojileri zengin bir tarihe sahip olmakla beraber, inovasyon ve teknolojiye inancıyla son yıllarda tekrar yapılanan küresel bir şirket. 2016 yılında W.R Grace, Grace ve merkezi Cambridge, Massachusetts’te yer alan GCP Uygulamalı Teknolojiler olmak üzere halka açık iki şirkete ayrıldı. GCP, 50 yıldan fazla endüstri ekspertizi olan, yıllardır yeni ürün yaratma konusunda başarısını ispatlamış beton & çimento katkısı ve yapı malzemeleri üreten inovatif, teknoloji odaklı bir firma.
İnşaat sektörü için beton ve çimento katkı maddeleri, yapı malzemeleri
ve teknolojileri üretimi gerçekleştiriyorsunuz. Ürün portföyünüz ve
sunduğunuz hizmetler nelerdir?

GCP olarak, küreselde beton katkı malzemeleri, mimari beton ürünleri, renkli beton için sıvı pigmentler, çimento katkı maddeleri, yangın ve su yalıtım malzemelerini de içeren yenilikçi, özel ve geniş bir yapı kimyasalları ürün yelpazesi sunmaktayız. 1986 yılından bu yana Türkiye’de faaliyetlerimizi sürdürmekte olup, son iki yıldır küresel ürün portföyünden ayrı olarak beton katkı üretimine ara verip çimento katkı ve su yalıtım malzemeleri ile devam etmekteyiz. Küreselde geliştirdiğimiz, VERIFI® transit halinde beton yönetim sistemi gibi hazır beton sektöründe inovatif ürünler için bizim coğrafyamızda piyasa şartları oluştuğunda yeniden beton katkı üretimini ve VERIFI® sistemini Türkiye’de de en kısa zamanda portföyümüze eklemeyi planlıyoruz.
Yakın zamanda gerçekleştirdiğimiz inovasyonlara örnek vermek gerekirse; VERIFI® Transit Beton Yönetim Sistemi, CONCERA™ Akışkan Beton Kontrol Katkısı, SILCOR® Sıvı Su Yalıtımı, TYTRO® Shotcrete Sistemi gibi ürünleri sayabiliriz.
GCP, yaklaşık 85 yıl önce çimento öğütme prosesini daha verimli hale getirecek çimento katkılarını geliştirmeye başlamış ve sektöre öncülük etmiştir. O günden beri çimento öğütülebilirliğini ve performansını artırıcı katkıların geliştirilmesinde liderliğini sürdürmeye devam etmiştir.
Çimento katkı tarafında son zamanlardaki yeniliklere gelirsek TAVERO® VM dik değirmenler için öğütme kolaylaştırıcı ve OPTEVA® kalite artırıcı katkımızdan söz edebiliriz. TAVERO ® VM dik değirmenlerin performansını optimize etmeye yardımcı olur. Dik değirmenler konvansiyonellere nazaran verimlilik artırdığı ve enerji tüketimini azalttığı için dikkat çekicidir. Ancak çimento pre-hidratasyonu nedeniyle çimentoda kalite problemlerine sebebiyet verebilir. İşte TAVERO® VM stabil bir değirmen üretimi için gereken su ihtiyacını azaltarak ortaya çıkabilecek kalite problemlerini önler.
Bugün dünyada birçok çimento üreticisi bizlerin inovatif ürünlerini güvenle kullanmaya devam etmektedir. Çimento üreticileri ile olan yakın iş birliğimiz çimento üretim biliminin gelişimine katkı sağlamış, böylelikle GCP’nin Ar-Ge ekiplerinin de inovatif, müşteri odaklı çözümler üretmesinde kilit rol oynamıştır. Sahada çalışan mühendislerimiz, teknik satış ekiplerimiz derin bilgi ve donanımlarını müşterileriyle gururla paylaşır ve üretim süreçlerine katkı sağlamaya devam ederler.
Küresel ve yerel üretim ve dağıtım noktalarımız sayesinde 100 ülkede çimento üreticilerine ürün tedariği ve desteği verebilir konumdayız. 
Küresel bir şirket olarak ürün ve hizmetlerinizle müşterilerinize
ne tür farklılıklar sunuyorsunuz?

Her katkı verimlilik, üretkenlik ve karlılığı artırırken yüksek kalite çimento üretimini de sağlamalıdır. Bizim çimento katkı ürünlerimiz, yüksek performanslı öğütme kolaylaştırıcılar, fonksiyonel katkılar ve su azaltıcı katkıları içerir. Aynı zamanda GCP olarak, müşteri talebine göre özelleştirilmiş ve optimize edilmiş formüller konusunda dünyanın en önde gelen tedarikçilerindeniz. Ar-Ge’miz ve yıllar içinde oluşan veri tabanımız sayesinde sıvı öğütme kolaylaştırıcılarımız, çimento akışkanlığını iyileştirirken öğütme verimliliğini ve değirmen çıktısını da iyileştirir. Başlıca çimento katkı markalarımız; müşteri talebine göre özelleştirilmiş katkıların yanında, HEA2®; Daragrind®; TDA®; ESE®; CBA®, OPTEVA ve TAVERO olarak sıralanabilir.
Bunların yanında fonksiyonel katkı portföyümüzde krom indirgeyici olarak Synchro™; ve yüksek performanslı TYTRON®, HYDROPHOBE® ve AIRALON® yer alır. Bu ürünler de EU Reach regülasyonuna uygun olarak geliştirilmiştir.
Çimento katkılarımız; CO2 emisyonunu düşürerek, klinker miktarını azaltarak ve çimento değirmenlerinin ürün çıktısını artırarak sürdürülebilir çimento üretiminde kilit rol oynar. Böylelikle BLUE 360SM Sürdürülebilirlik Avantajı’na da katkı sağlamış olur.
Ürünleriniz arasında bulunan BLUE 360SM Avantaj, müşterilerinize
önemli avantajlar sunuyor. Bu sistemin nasıl
işlediğini ve sunduğu avantajları söyler misiniz?

BLUE 360SM Avantaj, kısaca entegre edilmiş ürün, teknoloji ve ekspertiz teklifidir. GCP olarak, müşterilerimizin işlerini büyütmelerine ve optimize etmelerine yardımcı olacak; özelleştirilmiş ürünler, teknolojiler, ihtiyaca göre özel dizayn edilmiş çözüm ve desteği bir arada sağlıyoruz.
Müşterilerimize katma değer sağlamak adına beş BLUE 360SM Avantajını kombine ediyoruz:

• Ürün performans avantajı

• Dizayn Avantajı

• Saha Avantajı

• Bilgi ve Zeka Avantajı

• Sürdürülebilirlik Avantajı
BLUE 360SM Sürdürülebilirlik Avantajı sloganımız
‘Dünyayı Düşünerek İnşa Edelim’

GCP, bugün birçok lider şirket için özellikle yapı kimyasalları, yapı malzemeleri ve beton teknolojileri sağlayan, stratejik bir tedarikçi ve iş ortağı konumundadır. Projelerinin sorunsuz devamı, nihai ürünlerinin daha iyi çalışması için bizlerin tedarik edeceği ürüne, veriye, yazılım ve servislere güven duyarlar.
Her çözümle birlikte uzman teknik servis ve desteği de gelir. Amacımız, çimento üreticisi iş ortaklarımızın tüm öğütme sürecinde daha verimli ve daha karlı olmasına yardımcı olmaktır. BLUE 360SM Saha Avantajı uzmanlarımız uzun zamandır çimento sektörünün içindedirler. Üreticilerin, üretim süreçlerinde karşılaştığı zorluklarla baş etmelerine, proses optimizasyonu için yeni fırsatlar yaratmalarına yardımcı olur; aynı zamanda öne çıkan en iyi uygulamaları ve son teknolojiyi kendileriyle paylaşırlar.
BLUE 360SM Saha Avantajı dediğimiz servislerin içinde çimento üreticisi iş ortaklarımız için neler var dersek:

• Uygulamalı saha denemeleri; değirmenlerin devreye alınması ve ilk kabullerin yapılması, ürün kullanımı ve dozajlanmaları

• Fabrika müdürleri ve teknisyenleri için çimento katkı kullanımı ve öğütme sistemleri optimizasyonu teknik seminerleri

• Değirmen denetimleri

• Maliyet/değer analizi yapmalarına yardımcı olabilecek modellemeler

• Sahada ve uzaktan tam destek ve problem çözme desteği
BLUE 360SM Saha Avantajı takımında olan arkadaşlar, aynı zamanda Ar-Ge’deki bilim adamlarımızla çok yakın çalışırlar. Böylelikle teknik problemlerin çözümünde, yeni uygulama alanlarının bulunmasında, yeni kimyasalların denenmesinde, özelleştirilmiş çözüm üretilmesinde çok büyük emekleri ve katkıları olur.
GCP’nin teknolojiye ve geleceğe yatırım yaptığını söylediniz.Bunu güncel bir örnekle açabilir misiniz?

2019 yılında, çimento üreticilerinin karşılaştığı; içinde karbon ayak izini düşürmenin de olduğu temel zorluklara, çözüm üretmeye odaklandık ve bu alanda teknolojiye yatırım yapmaya devam ediyoruz.
Doğru yapıldığında, her fabrikanın kendi girdilerine ve süreçlerine göre özel tasarlanmış ürün tanımlamak vakit alan bir süreçtir. İşte bu süreci daha verimli hale getirmek için, gerekli veri temininden sonra, eş ve gerçek zamanlı ürün seçimi yapmaya yardımcı olmak üzere GCP DASHsm i geliştirdik. DASHSM uygulaması sayesinde; çimento formülasyon uzmanlarımızın liderliğinde algoritmalar geliştirerek müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak en doğru katkının en hızlı şekilde önerilmesini sağlayabilir hale geldik.
Özetle, müşterimizin fabrikalardaki süreçlerine ve teknik ihtiyaçlarına ait bir takım verileri kullanarak, hemen o anda ihtiyaca en uygun ürünü satış müdürümüzle birlikte seçebilir haldeyiz. DASHSM uygulaması ile:

– Daha iyi bir fayda/maliyet oranında, optimum sonucu verecek formül seçilebilir,

– Ürün doğrulama sürecini hızlandırarak fabrika ve kaynakların daha verimli kullanımını sağlanabilir,

– Karbon emilimini azaltacak, operasyonel tasarruf sağlayacak şekilde tamamlayıcı çimentolu malzemelerin kullanabilirliği artabilir.

Açıkcası, bu yeni uygulama ve getirdiği faydalar bizi çok heyecanlandırıyor, umarım müşterilerimiz de kullanımını gördükçe memnun kalırlar.
Türk çimento ve hazır beton sektörleri hakkındaki genel
görüş ve düşüncelerinizi alabilir miyiz? Sizce dünyada
daha iyi bir konuma gelebilmemiz için ne tür adımların
atılması gerekiyor?

Türkiye’de iç göç hareketlerinin yoğunluğu, kentleşmedeki artış, genç nüfusun büyüklüğü ve toplum tarafından konut sektörünün yatırım aracı olarak görülmesinin de etkisiyle inşaat sektörü geçmişte olduğu gibi günümüzde de çok önemlidir.Çimento üreticileri, dünyada ve Türkiye’de sürdürülebilirlik ve düşük karbon emisyonu üzerine odaklanmış durumda, ve günümüzde bu iki konuya samimi yatırımlar yapan üretici ve ülkeler gelecekte mutlaka daha öne çıkacaktır kanaatindeyim. Çimento üretimi atmosfere yılda 500.000 tondan fazla kükürt dioksit, azot dioksit ve karbon dioksit salınımına neden oluyor Çevreye duyarlılıkla birlikte, çimento üreticilerini sürdürülebilir uygulamalara yönlendiren ekonomik nedenler de olduğu düşünüldüğünde, sürdürülebilirlik ve düşük karbon emisyonu konularındaki yatırımlar Türkiye çimento sektörünü de dünya üreticileri arasında öne çıkaracaktır.
Şirket olarak önümüzdeki dönem için hedefleriniz ve stratejileriniz
nelerdir?

GCP Türkiye olarak, Covid-19 ortamındaki ekonomik ve sosyal zorlukların ve etkilerin farkındayız. Ancak bizi geleceğe taşıyacak konulara yatırım yapmaya, özellikle de AR-GE çalışmalarımıza devam edeceğiz. Daha önce de belirttiğim gibi teknoloji ve inovasyon odaklı bir firma olarak bu hedeften şaşmayacağız. GCP ilk öğütme kolaylaştırıcı çimento katkısını, 1935 yılında piyasaya sürdüğünde bir ilki gerçekleştirmişti. GCP Uygulamalı Teknolojiler, o günden bugüne birçok özelleştirilmiş, inovatif ürünü piyasaya çıkararak (örn. OPTEVA ® CBA® and ESE®, TAVERO® VM, CO2ST® İndirgeyici vs) klinker kullanımının azaltılmasına, CO2 emisyonu tasarrufuna katkı sağlamıştır. Bugün de hızlı ve doğru ürün önermemizi sağlayan yeni bir akıllı dijital çözümle GCP DASHsm iş ortaklarının karşısına çıkmıştır. OPTEVA®, TAVERO® ürünleri ve DASH dijital platformunun birlikte kullanımı sayesinde CO2 emiliminin çimento üretiminde ciddi oranda azaltılmasına katkı sağlayabilecek durumdadır. GCP Uygulamalı Teknolojiler olarak çimento sektörüne ciddi fayda sağlayacağını düşündüğümüzde bu konuda çalışmalarımız, inovatif çözüm arayışlarımızla durmadan yola devam edeceğiz.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version