“Ana sektörümüz çimento olarak başlamış olsak da kimya, boya, ilaç sektöründe çok büyük ve teknolojik tesisler devreye aldık. Bunun yanında proses olarak enerji santralleri, yem, maden, demir çelik, otomotiv, jant, gıda, içecek, beyaz eşya, petrokimya, liman, arıtma sektörlerinde projelerimiz ve hizmetlerimiz var. Tüm sektörlerde birbirinden farklı kapsamlarda makine otomasyonu, proses otomasyonu, safety projeleri, exproof projeleri, motion projeleri yapabilen tek firmayız.”
Fatih Em /
İndas Otomasyon Genel Müdürü
Endüstriyel otomasyon sistemleri alanında
uzun yıllara dayanan sektör tecrübesi ile çalışmalarını
sürdüren İndas’ın kuruluşu ve genel
olarak faaliyet alanlarından bahseder misiniz?
İndas Otomasyon’un 2005 yılındaki kuruluşunun ilk gününden itibaren ana çözüm sektörü çimento olmuştur. Sektöre PCS7, PLC ve SCADA yazılımları, server network kurulumları, PLC/MCC/RIO pano imalatları, OG/AG saha elektrik montaj işleri, projelendirme ve mühendislik hizmetleri sunuyoruz. 2017 yılında Manisa Celal Bayar Üniversitesi Teknokent’te kurduğumuz İndas Teknoloji firması ile yazılım ve Ar-Ge çalışmalarını hızlandırdık. PLC ve SCADA yazılımları yanında yeni teknolojilerle web/mobil yazılım geliştirme, veri toplama, entegrasyon, IoT sistemleri ile dijitalizasyon projeleri geliştiriyoruz.
Endüstriyel otomasyon, doğası gereği teknoloji ve
inovasyonu içerisinde barındıran ve sürekli güncellenen
bir olgu. Siz bu alandaki çalışmalarınızı
nasıl ilerletiyorsunuz? Nasıl bir Ar-Ge ekibi ile çalışıyorsunuz?
Uzun yıllar 20’den fazla sektörde makine ve fabrika proses otomasyon yazılımları geliştirdik. Sadece sistemi kendi içinde çalıştırmaktan öte sistemlerin birbirleriyle haberleşmesi gerektiğini, merkezi bir yazılım ile hepsinin izlenmesini, bu yapının merkezden yönetilmesi gerektiğini gördük. Teknokent bünyesindeki İndas Teknoloji firmamızda 15 kişilik yazılım ekibimiz ile her sektöre özel yazılımlar geliştiriyoruz.
Endüstri 4.0 daha gündemde yokken biz makineleri, hatları ağ üzerinden veya farklı lokasyondaki sistemleri GPRS üzerinden birbirleriyle haberleştirdik. O zaman adı IoT değildi sadece. Tüm tesisi tek merkezde toplayarak merkezi Scada yazılımları geliştirdik. Bu yazılımı web tabanlı hale getirerek lokalde bir bilgisayardan değil ağ üzerinde istenen yerden veya dışarıda web üzerinden erişilebilir hale getirdik. Daha sonra mobil uygulama yazılımları da geliştirerek yeni teknolojiye tam entegre yaptık. Merkezi yazılımlarımız kendi içinde OT kapsamında kalmasın, IT tarafını da entegre edelim düşüncesiyle ERP sistemleriyle de entegrasyon sağladık. Bu yapıyı yıllar önce öngörüp Ar-Ge çalışmalarını yaptıktan sonra sektörlerde Endüstri 4.0 yapılanması ve ihtiyacı başladığında biz zaten hazırdık. Pandemide de fabrikalarda üretim olsa da yönetim grubunun aniden evlere kapanmasıyla takip ve yönetim sorunu oldu. Bizim sistemlerimizde eve geçen yöneticiler aynı fabrika ofisinde gibi tesisi izlemeye, yönetmeye ve raporları almaya devam ettiler. Sektöre hakim olmak, ileriyi görmek, Ar-Ge yapmak ani bir durumda farkımızı daha da ortaya koydu.
Ağırlıklı olarak hizmet verdiğiniz sektörler hangileri?
Ana sektörümüz çimento olarak başlasak da kimya, boya, ilaç sektöründe çok büyük ve teknolojik tesisler devreye aldık. Bunun yanında proses olarak enerji santralleri, yem, maden, demir çelik, otomotiv, jant, gıda, içecek, beyaz eşya, petrokimya, liman, arıtma sektörlerinde projelerimiz ve hizmetlerimiz var. Tüm sektörlerde birbirinden farklı kapsamlarda makine otomasyonu, proses otomasyonu, safety projeleri, exproof projeleri, motion projeleri yapabilen tek firmayız.
Çimento sektörü özelinde endüstriyel otomasyonun
önemi ve kullanım alanları nedir?
Otomasyon sistemleri çimento gibi ağır sanayinin en önemli ihtiyacıdır. Kırıcı, kömür değirmeni, farin değirmeni, fırın, soğutma, çimento değirmeni, paketleme gibi her parçası ayrı önem arz eden ve hepsinin entegre bir şekilde çalışması gereken bu kadar büyük bir tesis yapısı merkezi DCS sistemleri ile çalışması gerekmektedir.
Birçok ülkeye ürünlerinizi ihraç ediyor ve buralarda
farklı çalışmalar yapıyorsunuz. En önemli pazarlarınız
hangileri? Yurt dışındaki müşteriler özelinde
hangi ürünleriniz daha çok tercih ediliyor?
Siemens PCS7 CEMAT çözümü ile çimento sektöründe yurtdışında büyük projelere devam ediyoruz. 2019 yılında İndas Libya Branch ofisimizi açtıktan sonra Alahlia Cement SukalKhamis fabrikasında başarılı bir tesis devreye aldık. Başarılı, tecrübeli ve işine hakim bir Türk firması olarak İndas Otomasyon Libya’ya hızla büyümektedir.
Ayrıca yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da kimya ve boya sektöründe de ANSI/ISA88 Batching standartlarını kullanarak yine Siemens PCS7 ile yurtdışında üst seviye yazılımlar geliştiriyoruz.

El terminali veya mobil cihazlar ile okutulan iş emri barkodunu ERP entegrasyonu üzerinden otomatik sorguluyoruz. Reçeteyi otomatik çekip otomasyon sistemine yüklüyoruz. Tüm reçeteyi adım adım işletip tam otomatik üretim yaptıktan sonra tüm kullanım sarf bilgilerini, çalışma ve arıza bilgilerini tekrar ERP’ye raporlayarak stokların da otomatik kontrolünü yapıyoruz. Sadece üretim hattı değil devamındaki dolum hatları, robot ve paketleme hatları ile de haberleşerek tam entegre kimya fabrikaları kuruyoruz.
Dijital dönüşüm son dönemde birçok sektörde değişimi
başlatan ve devam ettiren ana unsurlardan biri.
Bu alandaki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sizce dijital dönüşüm hangi süreçleri içeriyor?
Teknolojinin hızla gelişimi, cihazların haberleşme yapılarının gelişimi, internet hızının ve erişiminin artması, sistemlerin dijital ortamda izlenebilir hale gelmesi hayatımızı kolaylaştırdığı gibi üretim ve kaliteyi arttırıp, maliyetleri de düşürmektedir. Dijitalizasyon süreçlerinde; fabrikalarımızda endüstri 2.0 seviyesinde olan hatlara PLC takarak otomasyon ile çalışır hale getirmemiz gerekiyor. Bu sayede endüstri 3.0 seviyesine çıkacak kendi içinde otomatik çalışacaktır. Daha sonra lokalde çalışan otomasyon sistemlerini merkezi yapıya geçirerek, merkez yazılım ve kendi aralarında haberleşme ağı kurarak, intranet ve internet erişimi ile uzak izleme ve kontrol sağlayıp endüstri 4.0 yapısına ulaştırmalı ve ülkemizin dijitalizasyon seviyemizi yükseltmeliyiz.
Şirket olarak önümüzdeki dönem için hedef ve stratejileriniz
neler olacak?
Biz İndas olarak her işi en üst kalitede yapmayı hedefleriz. Otomasyon sistemlerine ve sektöre hakim tecrübeli ekiplerimiz ile de ülkemize katma değer sağlayacak başarılı projelere imza atarız. Şu anda devam eden, önümüzdeki yıl başlayacak ve daha başlamamış ön çalışmalarını yaptığımız birçok projemiz var. Önümüzdeki dönemlerde global krize, malzeme temin sıkıntılarına, piyasalardaki dalgalanmalara ve zorluklara göğüs gererek başarılı projelerimizi yapmaya devam edeceğiz.
Otomasyon yazılımları yanında diğer stratejik planlarımız ve hedeflerimiz arasında kestirimci bakım ve yapay zeka yazılımları vardır. Bu iki başlık geleceğin en önemli konularıdır. Dünyanın her yerinde her alanında çalışmalara başlandığı gibi Türkiye’de de İndas olarak biz de kestirimci bakım ve yapay zeka yazılımlarını geliştirmeye başladık. Fabrikalara, tesislere ve ülkemize daha katma değerli çözümler sunacağız.
Son olarak Siemens Solution partnerliği ile yeni bir
elektromekanik firmasının açılışını gerçekleştirdiniz.
Bu firmanın faaliyet alanı ve kapsamı nasıl olacak?
Sektöre ne tür hizmetler sunacaksınız?
İndas Otomasyon kuruluşundan itibaren Siemens çözümlerini kullanan ve Siemens bayrağını taşıyan bir firmaydı, resmi PCS7 Solution Partneri olarak daha üst seviyede çözümler sunmaya başladı.
Sadece otomasyon kalemi ile projelere anahtar teslimi çözüm sunabilmek önemlidir. Bu sebeple 2022 yılında İndas Elektromekanik firmamızı kurduk. Elektromekanik firmamız OG sistemleri, trafo/hücre montajı, enerji sistemleri, proje çizimi, pano imalatları ve saha montajı ile elektrik kapsamına tamamen çözüm sunabilen bir firma haline geldi. İndas Teknoloji firmamızdaki yazılım ekipleri geliştirdiği yazılımlar ile sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak üst seviye yazılımları geliştirirken Siemens PCS7 Solution Partneri olan İndas Otomasyon ana firmamız da tüm projenin yönetimini yaparak ana yüklenici firma seviyesine yükselmiştir. İndas grup olarak OG/AG, projelendirme, pano imalatı, saha montajı, otomasyon yazılımı, server kurulumları, proje yönetimi ve mühendislik olarak tüm projeyi 50 kişilik ekibi ile kendi bünyesinde anahtar teslimi çözüm sunan bir firma seviyesine geldik.
 

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version