Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) tarafından hazırlanan, “Çimento, Cam ve Seramik Sektörleri İhracatta Yerli Katma Değer” raporu açıklandı. Sektörün yarattığı katma değerin hesaplandığı rapor, ülke ekonomisine ihracat performanslarının çok üzerinde bir katkı sağladığını ortaya koydu.
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB), sektörün yarattığı yerli katma değeri tüm yönleri ile ortaya koyan, “Çimento, Cam ve Seramik Sektörleri İhracatta Yerli Katma Değer” başlıklı bir rapor hazırladı. Çimento, cam ve seramik sektörlerinin yarattığı yüksek yerli katma değerle, ülke ekonomisine ihracat performanslarının çok üzerinde bir katkı verdiklerini ortaya koyan rapor, ÇCSİB Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel tarafından hazırlandı.
Çimento, cam, seramik ve toprak ürünlerinin

son 10 yıldaki ihracat performansı incelendi
Üç sektörün son 10 yıldaki ihracat performanslarının incelendiği rapora göre, çimento sektörünün ihracatındaki yerli katma değer oranı ortalama %68 olarak gerçekleşirken, bu oran cam sektöründe %78,6, seramik sektöründe ise %81,1 oldu. Yani çimento sektörünün her 100 dolarlık ihracatının 68 doları, seramik sektörünün 81.1 doları, cam sektörünün ise 78.6 doları ülkemizde kalıyor. Rapor 2009-2018 döneminde 26.5 milyar dolar ihracat gerçekleştiren çimento, cam ve seramik sektörlerinin bu dönemde 20.3 milyar dolar yerli katma değer yarattığını da ortaya koydu. Cam ve seramik sektörlerinin ihracatlarının alt sektörler bazında da incelendiği rapora göre; düz camda %77.1, ambalaj camlarında %63, cam ev eşyasında %85 ve işlenmiş camlarda %70 olarak gerçekleşen ihracatta yerli katma değer oranı, seramik sektörünün alt sektörlerinden seramik kaplama malzemelerinde %81, seramik sağlık gereçlerinde %82, diğer seramik ürünlerinde ise %81.5 olarak gerçekleşti.
2019’da ihracat %16 artış göstererek
bu üç sektörün ihracatımızın gizli şampiyonları oldu
Raporun tanıtımı için düzenlenen basın toplantısında konuşan Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, üretiminde çok yüksek oranda yerli kaynak kullanılan ve net döviz girişi ile Türkiye’nin dış ticaret dengesine pozitif katkı yapan sektörlerinin tek ve koordinatör birliği olduklarını vurguladı. Raporu üç sektörün sahip olduğu yüksek yerli katma değer potansiyelini ortaya koymak üzere hazırladıklarını anlatan Erdem Çenesiz, “Önemle vurgulamak isterim ki bu 3 sektör de tam anlamıyla ihracatçı sektörlerdir. Ama bundan daha önemlisi yerli katma değer oranımız. Bu anlamda bu üç sektörün ihracatımızın gizli şampiyonları olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 2019 yılı ihracatı, 2018 yılına göre %16 artış göstererek, 3.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl seramik sektöründe değer bazında %6’lık artışla ile 896 milyon Dolar ihracat rakamına ulaşıldı.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version