Yavuz IŞIK
Yönetim Kurulu Başkanı
Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı
Türkiye Hazır Beton Birliği, üyelerinden ve değerli paydaşlarından aldığı güçle kurulduğu 1988 yılından bu yana, ülkemizde güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için gerekli olan kaliteli, doğru, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir beton üretiminin ve kullanımının yaygınlaşması için çalışmaktadır. Birliğimiz, hazır beton ile ilgili ürünlerin denetim ve belgelendirmelerini yaparak, ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunu sağlamaktadır. Türkiye Hazır Beton Birliği, 1991 yılından bu yana Avrupa Hazır Beton Birliği’nin (ERMCO) de tam üyesidir. Ayrıca bu yıl Eylül ayında önümüzdeki 3 yıl için Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) Başkanlığı’nı da yürütmek üzere seçilmiş bulunmaktayız… ERMCO’da temsil edilen Avrupa ülkelerinde bir yılda 215 milyon metreküp hazır beton üretiliyor. Türkiye ise tek başına 107 milyon metreküp beton üretiyor. Avrupa ülkelerine kıyasla hazır betonla 100 yıl sonra tanışan Türkiye bugün beton üretiminde lider konumda yer alıyor. Deneyimimizle Avrupa ve tabii ki Türkiye’de hazır beton sektörünün gelişimi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Son yıllarda hızla büyüyen hazır beton sektörü için birçok konuyla birlikte iş güvenliği konusu da önem arz etmektedir. İş kazalarını önlemek, insan sağlığına, insan hayatına verilen değerin altını çizmek adına Birlik olarak Mavi Baret İş Güvenliği Yarışması’nı düzenliyoruz. Yarışmaya katılan firmalar, işletmelerinin iş güvenliği ve ilgili mevzuat açısından da ne durumda olduklarını görerek, eksikliklerini giderme yolunda da hizmet almış olmaktadır.
İş güvenliği konusuna Birlik olarak büyük önem vermekteyiz. Beton transmikseri şoförlerini toplam 40 saatlik operatörlük eğitimine tabi tutuyor. Bu eğitim kapsamında beton transmikseri sürücüleri öncelikle ileri ve güvenli sürüş teknikleri dersi alıyor. Eğitimlerde, beton uygulamaları hakkında genel bilgilerin yanı sıra, araç bakımı ve kullanımı, lastik bakımı, öfke kontrolü, trafik, ilkyardım vb. değişik konularda dersler veriliyor. Güvenli sürüş eğitimleri kapsamında, virajlarda ağırlık transferi, özel mikser ile devrilme simülasyonu, devrilmeyi önlemek için kullanılan teknikler ve sert direksi yon hareketleri yerine, yumuşak direksiyon hareketlerinin önemi uygulamalı olarak anlatılıyor. 40 saatlik eğitim sonrasında başarılı olan şoförler belge almaya hak kazanıyor. Ek olarak araçlarda bulunan takometreler şoförleri hız sınırı konusunda uyaracak şekilde tasarlanıyor.
Uzun ömürlü ve depreme dayanıklı yapı üretimi için, betonun inşaatlarda zamanında ve tekniğine uygun şekilde işlenmesi büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda kolon, kiriş vb. taşıyıcı yapı elemanlarının beton dökümlerinin bir seferde yapılması gerekiyor. Bunun için de betonu taşıyan araçların trafiğe çıkış saatlerinin düzenlenmesi öneriliyor.
Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Türkiye Hazır Beton Birliği Başkanı olarak, çalışmalarımızın bu çerçevede tüm hızıyla devam edeceğini belirtmek isterim. Birlik olarak sektörün ve kamuoyunun yaşadığı sorunların yetkililerle paylaşılmasında öncülük etmeye hazırız. Birliğimizin üyesi olmayan tüm firmaları da, beton transmikseri şoförlerini eğitimlerimize göndermeye davet ediyoruz. Sadece güvenli ve dayanıklı yapıların inşası için değil aynı zamanda güvenli, kaliteli ve sürdürülebilir bir çalışma ahlakı için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz.
Büyük hedeflerimiz var: Sadece hazır betonun ekonomik ve pratik anlamda olumlu etkisini tüm dünyaya tanıtmak, sektörümüzü teknolojik olarak beslemek yeni işbirlikleri oluşturmak, aynı zamanda iş sağlığını ve güvenliğini öne çıkaran bir anlayış doğrultusunda çok çalışmamız gerekiyor.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version