Beton katkı sektörünün şu anki durumunu değerlendirir misiniz? Yıllar itibarıyla sektörün gelişimini nasıl yorumluyorsunuz? Sektöre dair kısa ve orta vadeli öngörüleriniz nelerdir?
Beton ve Harç Kimyasal Katkı Maddeleri Üreticileri Derneği (KÜB) olarak, kuruluşumuzun 18. yaşında, hizmet verdiğimiz beton ve inşaat sektörünün oldukça hareketli, zaman zaman inişliçıkışlı ancak büyüme trendinin devam ettiği bir dönemini yaşıyoruz. Kurulduğumuz yıllarda beton imalatında kimyasal katkı kullanılması neredeyse özel bir durum iken günümüzde hem pratikte hem de ilgili standartlarda kimyasal katkılar betonun vazgeçilmez bir bileşeni haline gelmiştir. Ülkemizde ve Dünya’da son 20 yılda inşaatı mümkün olan bir çok olağanüstü yapının beton imalatı esnasında karşılaşılan zorluklar beton kimyasal katkı teknolojisinin sağladığı özellikler sayesinde aşılabilmiştir. Beton katkıları, beton yapılarda yüksek mukavemet, dayanım, geçirisimsizlik gibi özellikleri sağladığı gibi çok uzun ve yüksek mesafelere pompalanabilmeye, çok farklı kalıp şekillerinde, çok soğuk ve çok sıcak havalarda beton dökülmesine imkan tanımaktadır. Aynı zamanla yapıların sürdürülebilirliğine de katkı sağlamaktadırlar. Beton kimyasal katkı teknolojileri, bilimsel gelişmeler ve inovasyonlar ile önümüzdeki dönemde de beton ve inşaat sektörüne hem teknik ve ekonomik hem çevresel katkılar sağlamaya devam ederken, bazı yeni uygulamalar ve imalatlar için de ilham verecektir.
Sektörün 2015 yılında sergilediği performansı değerlendirir misiniz? Üretim kapasitesi, yıllık tüketim miktarı, ciro, büyüme oranı, toplam firma sayısı, yaklaşık istihdam gibi elinizde bulunan rakamsal verileri paylaşabilir misiniz?
KÜB üye firmalarımızdan aldığımız verilere göre 2015 yılında beton katkı sektörünün hacimsel büyüklüğü 480 bin ton mertebesinde gerçekleşmiştir. Bu hacmin takribi %80’i beton içerisindeki su miktarını azaltmaya yönelik normal ve süper akışkanlaştırıcı katkılardır.
Beton katkı sektörünün yıllık büyüme trendleri hazır beton ve inşaat sektörlerinin verileri ile paraleldir. Sektörümüzdeki üretici firma sayısı 30’un üzerindedir.
2016, Beton Katkı sektörü için nasıl bir yıl oluyor? Rakamsal verilerle açıklar mısınız? Sektörün üretim, büyüme konularındaki hedef ve beklentilerini bizimle paylaşır mısınız?
2016 yılının ilk çeyreği inşaat ve beton sektörü için olumlu geçti. Dolaysıyla bizim çatı ve iş veren sektörlerimizde olumlu durum beton katkı sektörüne de yansıdı. İlk çeyrekte sektörümüzün, ülke gayri safi milli hasıla büyümesinin üstünde %6-7 mertebesinde büyüdüğünü düşünüyoruz.. İkinci çeyrekte ise göreceli bir yavaşlama gözlemledik. Ancak yine de büyüme trendi %4-5 mertebelerinde devam etti. Ülkemizin içinden geçtiği zorlu ve meşakatli üçüncü çeyreğin başında Temmuz ayında ciddi bir daralma yaşanırken Ağustos ve Ekim döneminde göreceli bir toparlanma oldu. KÜB olarak beklentimiz ve dileğimiz, ülkemizin ve milletimizin huzur, barış ve birliktelik içerisinde yaşamasıdır. Bu ortam beraberinde ülke ekonomisine ve inşaat sektörüne pozitif bir momentum getirecektir.
 
Sektörün 2015 yılı ihracat ve ithalat değerleri nelerdir? Bu yıla dair ihracat tahminleri nelerdir? Daha çok hangi ülkelere/bölgelere ihracat yapılıyor ve hedef pazarlar nelerdir?
Son beş yılda Türk müteahhit firmalarının yurt dışında aldıkları 2000’in üzerindeki projenin değeri 125 milyar USD’yi aştı. Bu kadar büyük rakamların konuşulduğu ve yılda takribi 2 milyon kişiye istihdam sağlayan, inşaat sektörüne hizmet veren yapı kimyasalları ve beton katkıları pazarına giren yerel üretici ve global üreticilerin sayısı özellikle son beş yılda katlanarak ve sektörün büyüme oranlarının çok üstünde arttı. Beton katkı sektöründe onlarca üretici ve yüzlerce üreticidağıtıcı değişik oyuncu var. Böyle bir ortamda derneğimiz KÜB’ün misyonu ve bu doğrultuda faaliyetleri daha da önem kazanmıştır.
Derneğimizin temel amaçlarını ve misyonumuzu şu şekilde sıralayabiliriz; beton ve harç kimyasal katkı maddeleri üreticilerini bir çatı altında toplayarak, aralarındaki koordi nasyonu sağlamak, beton ve harç katkıları üretiminin evrensel kalite ölçülerine, ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak yapılmasına katkıda bulunmak, sektörün ilgili kişi ve kuruluşlarına teknik, ekonomik ve sosyal yönden konu üzerinde rehberlik yaparak tüketiciyi bilinçlendirmek ve yeni teknolojilerin sektöre tanıtılmasını ve uygulanmasını sağlamak.
Bu misyon doğrultusunda Katkı Üreticileri Birliği (KÜB) olarak, üyesi olduğumuz İMSAD(Türkıye Inşaat Malzemesı Sanayıcılerı Dernegı) YÜF (Yapı Ürünlerı Üretıcılerı Federasyonu) ve EFCA (Avrupa Beton Katkıcıları Federasyonu) kuruluşlarıyla ve inşaat ve beton sektörünün diğer paydaş kuruluş ve dernekleriyle aktif bir birliktelik yürütmekteyiz. Üye firmalarımızın ürünlerinin yapılan testlerle kalite standartlarının takibinde, uygunluk testlerinin yaptırılmasında ve raporlanmasında, KGS (Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi) ile işbirliği içerisinde çalışmaktayız
Türkiye haricinde Türk Müteaahitleri’nin etkin olduğu Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika pazarlarına, Rusya, Kafkasya ve yakın Balkan coğrafyasına beton katkı ve yapı kimyasalları ihracatı yapılıyor.
 
Sektörün uluslararası pazarlarda rekabet düzeyi nedir? Pazar payının daha çok olduğu ülkeler hangileridir? Bu bağlamda Türkiye’nin dünya ve Avrupa’daki konumunu değerlendirir misiniz?
KÜB olarak üyesi olduğumuz EFCA (Avrupa Beton Katkı Federasyonu) verilerine göre Avrupa’nın hacimsel olarak en büyük beton ve beton katkı pazarı Türkiye’dir.
Almanya, İngiltere, İspanya, Fransa ve İtalya gibi Avrupa’nın inşaat ve beton pazarının önde gelen ülkeleri dahil olmak üzere EFCA’nın 11 üye ülkesinin verilerine göre 2015 yılında Avrupa’daki beton katkı pazarı hacimsel olarak takribi 1.2 milyon ton mertebesindedir. Türkiye, kabaca 480 bin ton ile bu pazarın %40’ını temsil etmektedir. Esasen bu doğal ve beklenmesi gereken bir orandır. Nitekim ülkemiz, yıllık 110 milyon m3 mertebesindeki hazır beton üretim hacmi ile Avrupa’nın birinci, Dünya’nın dördüncü hazır beton pazarıdır.
Bu hacimsel öncülüğün haricinde Türkiye inşaat ve beton sektörü uyguladığı yenilikler, zor şartlardaki imalat teknikleri ve ürün teknolojileri ile Avrupa’da sektöründe söz sahibi ve etkin konumdadır.
Sektörün şu anda en önemli gündem maddeleri nedir? Önemli sıkıntı ve problemleriniz ile bu sorunların çözümüne ilişkin öneri ve beklentilerinizi aktarır mısınız?
Sektörde beton uygulamaları ve betonda kullanılan kimyasal katkı teknolojileri konularında mevzuatların ve tekik şartnamelerin yenilenmeye ve güncellenmeye ihtiyacı var. Bu noktada ilgili devlet birimleri ve inşaat sektörü derneklerinin ortak bir platformda teknik çözümleri üretebilmek için birlikte çalışması gerekiyor. Teknik komiteler kurarak çözüm aranması ve bu kapsamda sektörü, paydaşları ile daha ileriye götürmek gerekiyor. Sektörde zaman zaman karşılaşılan haksız rekabetin önüne geçilmesi için tüketicinin bilinçlendirilmesi ve kalitenin bir zorunluluk hatta rutin hale getirilmesi gerektiğine inanıyoruz.
KÜB olarak gündemimizde yer alan bir diğer önemli konu da Çevre Ürün Beyannamesidir. Bu beyannamede ürünlerin, kullanıldıkları alanda yaşam döngüleri boyunca çevreye yaptıkları etkiler, şeffaf, ölçülebilir ve karşılaştırılabilir bir şekilde tüketicinin bilgisine sunulmaktadır. Bu beyan name ile beton katkılarının içerdikleri hammaddelere göre çevre etkileri kamuya açılabilecek ve kayıt altına alınacaktır. Üyesi olduğumuz Avrupa Beton Katkıcıları Federasyonu (EFCA)’nın oluşturduğu, ilgili organlarca onaylanmış ve kabul görmüş model ve hesap şekline göre beton katkıları sektöründe sadece KÜB üyesi firmalar ürettikleri beton ve harç katkılarının çevre etki beyannamelerini yayınlama imkanına sahiptirler.
Eklemek istedikleriniz?
KÜB olarak 2016-2017 dönemindeki önde gelen gündem maddelerimiz;
1. KÜB bünyesindeki firmaların imzaladığı Etik Taahütna mesine uygun olarak bütün üyelerimizin faaliyetlerinde kanunlara ve ilgili mevzuatlara bağlı, dürüstlükten ödün vermeden, yüksek ahlaki standartlarda hareket etmesi ve iş yapmasının sağlanması ve takip edilmesi.
2. KÜB’ün sektörde bilinirliğinin ve etkinliğinin artırılmasına yönelik teknik faaliyetler ve sosyal medyanın etkin kullanım.
Dört ayda bir KÜB bülteni çıkarıyoruz. Bültenimizde sektör ve faaliyetlerimizle ilgili haberlerin yanı sıra teknik makalelere ağırlık veriyoruz ve bu makaleleri web sitemiz üzerinden de paylaşıyoruz. Avrupa’daki beton kimyasal katkı gündemini ve sektöre yönelik uygulamaları takip ediyoruz. EFCA’nın, yurtiçi ve yurt dışında yapılan genel kurul toplantılarına ve diğer aktivitelerine katılıyoruz. Haziran ayında faaliyete geçen Facebook ve Linkedin sayfamız üzerinden sektörle ilgili teknolojik gelişmeleri çok daha geniş bir profile ulaştırmayı hedefliyoruz.
3. Sektörün diğer paydaşları ile beton yol imalatının kamuya ve özel sektöre doğru tanıtılması ve şartname tarafında üzerimize düşen katkı ve desteğin sağlanması.
Beton yol konusu, beton sektörünün diğer önde gelen birlik ve kuruluşlarında olduğu gibi KÜB’ün de ana gündem maddelerinden biridir. Hem ilk yapım maliyetlerinde hem de yaşam döngüsü maliyetlerinde, bağlayıcı malzemesi asfalt olan, esnek üst yapılar ile rekabet edebilir duruma gelmiştir. Beton yollar, dışarıya bağımlı olmadan öz kaynaklarımız ile üretilebildiği, servis ömrünün uzun olması ve bakım masraflarının göreceli olarak daha düşük olması sebebiyle uzun vadede daha ekonomik bir imalat yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Beton yollar Avrupa’da, özellikle Almanya ve Orta Avrupa’da ve ABD’de uzun yıllardır işletim halindedir ve tercih edilen yol imalatı şeklidir. Son on yılda Orta Asya’da da birçok beton yol imalatı yapıldığını görmekteyiz.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version