Kamil Gökhan BOZKURT
CEO
Nuh Çimento Grubu
Son yüzyılda maden kaynaklarının kullanımın 8 kat, fosil yakıt kullanımının 12 kat arttığı gerçeği göz önüne alındığında her sektörün hatta her bireyin enerji kaynaklarının kullanımı konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Önceki yıllarda varsayımlar ve teoriler ile gündeme gelen iklim değişikliğini günümüzde olumsuz etkileriyle ve tüm gerçekliliğiyle yaşamaktayız. Bu nedenle başta çimento, enerji üretimi, demir çelik gibi enerji yoğun sektörler olmak üzere tüm tüzel ve gerçek kişiler elini taşın altına koyarak çevresel sorumluluklarını yerine getirmelidir.
Çimento sektöründe çimentonun ana bileşeni klinkerdir. Klinker üretimi için kireçtaşı ve kil gibi hammaddeler ezildikten sonra döner fırında 14500C sıcaklıkta yakılmaktadır. Oluşan klinker alçı ile öğütülmektedir. Öğütme esnasında granül formundaki doğal puzolan ve kireçtaşı gibi katkı maddeleri eklenerek farklı tiplerde çimento üretilebilmektedir. İlk bakışta basit bir proses olarak gözüken çimentonun 1 tonunu üretmek için yaklaşık 110 kWh elektrik ve 3-4,0 GJ yakıt enerjisi gereklidir. Enerji, çimento sektörünün en büyük maliyet kalemi olup işletme maliyetlerinin yaklaşık %60’ını temsil etmektedir. Bu açıdan bakıldığında çimento sektöründe alternatif enerji kaynaklarının kullanımı küresel ısınma ve doğal kaynak kullanımının azaltılmasına katkı sağladığı gibi enerji maliyetlerinin düşürülmesi için bir fırsat doğurmaktadır.
Bugün birçok çimento fabrikası atık ısılarından enerji geri kazanımı sistemlerini kurarak, kullandıkları elektrik enerjisinin %20-25’ini atık gazlardan sağlayabilmektedir. Enerji tüketiminde başı çeken fosil yakıtların yerine alternatif yakıtların kullanımı konusunda ciddi yatırımlar gerçekleştirilmektedir. Böylelikle hem atıklar ekolojik döngüde başka sektörlerde girdi olarak kullanılmakta, hem de doğal kaynak kullanımının azaltımına gidilmektedir.
Nuh Çimento olarak alternatif enerji kaynaklarının kullanımı konusunda son 10 yılda ciddi yatırımlara imza atarak bu konuda sektöre öncü olma hedefiyle ilerlemekteyiz. Bu kapsamda 2006 yılında başladığımız alternatif yakıt kullanımını geliştirmek için Türkiye’nin Çimento sektörüne entegre ilk çamur kurutma tesisini 2009 yılında kurarak, belediye çamurlarının ekonomiye tekrar kazandırılmasının önünü açmış, bugün onlarca örneği olan teknolojinin özel sektörlere uygulanmasında öncülük etmiş bulunmaktayız.
18 MWh kapasiteli atık ısıdan elektrik üretiminin gerçekleştirildiği tesisimizle tüketilen elektrik enerjisinin %25’ini atık gazlarımızdan sağlamaktayız. Atık gazlarımızdan elektrik üretiminin yanı sıra çamur kurutma tesisinin ihtiyacı olan enerji, tüm ısıtma ve soğutma sistemleri için gerekli olan enerji sağlanmakta ve bu tüketimler için doğal kaynak kullanımı yapılmamaktadır.
Çimento sektörünün kullandığı fosil yakıtların büyük bir çoğunluğunun yurt dışından sağlanması göz önüne alındığında, alternatif enerji kaynaklarının kullanımında cari açığın kapatılması için ciddi bir faktör olduğunu görüyoruz. Atıkların enerji kaynaklarına dönüşmesi bir başka değişle milli enerji kaynaklarının kullanımı anlamına gelmektedir.
Enerji kaynaklarının azaltılmasındaki en temel etken ise çimento içerisindeki klinker oranlarıdır. İçerisinde bulunduğumuz pazarda ülke ortalamasının en yüksek olduğu klinker oranları ile piyasaya ürün sürülmektedir. Buda beraberinde piyasaya sürülen ürün başına kullanılan doğal enerji kaynağının artması anlamına gelmektedir.
Gerek cari açığın kapanmasına yol açacak olan, gerekse çevresel açıdan dünyaya sera gazı azaltımı olarak katkı sağlayacak olan yukarıda saydığımız tüm çalışmalar, özel sektörün sorumluluğuna yüklenmiş ve fizibilite sonuçlarında uygun çıkıp çıkmaması ile hayata geçer hale gelmiştir. Oysa devlet teşviklerinin ve katkılı çimento kullanımı ile ilgili yasal uygulama çıkarmak ciddi bir kaldıraç etkisi yaratması ile kişilere ve sektöre bırakılmaksızın yönetilmesi gereken bir konudur.
Nuh Çimento olarak bugüne kadar yaptığımız tüm alternatif enerji kullanımı projelerinde kar gütmeksizin yatırımlara imza atmış ve hayata geçirmiş bulunmaktayız. Ancak sektör adına sürdürülebilir yatırımların oluşması için bazı kaldıraçların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Tüm Çimento sektörü temsilcileri de elini taşın altına koyarak çevresel yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Çimento sektörü gelecek on yılda doğaya verdikleri zararlarla değil, doğadan aldıkları atıklar ve geri kazanımlarla gündeme gelmelidir.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version