İtalyan CTP Team Şirketi, 2019 Mart ayında Sönmez Çimento Yapı ve Madencilik Şirketiyle Atık Isı Geri Kazanımı için anahtar teslim EPC Sözleşmesine imza attı.  Proje çift çevrim yapısına sahip bir WHR sisteminden oluşmaktadır, ısı Sönmez Çimento fabrikasında mevcut iki kaynaktan geri kazanılacaktır: Fırın ön ısıtıcısı ve klinker soğutucusu.  İki farklı ısı eşanjörü termal yağ ile beslenecek olup, klinker üretim sürecinden gelen dış atık gazının ısısını düşürmek için belirli sıcaklıklara ve giriş gaz akışına uygun tasarlanacaktır.  
WHR modülünde,  son derece verimli 3,000 rpm 7.8 MW bir türbin 9.2 MVA Turbo Jeneratöre bağlanacak olup çimento fabrikasının elektrik ihtiyacının bir kısmını üretecektir. Kanıtlanmış elektrik üretim performansı sayesinde, yeni ORC yılda 51 milyon kWh net elektrik üretimi sağlaması beklenmekte olup fabrikanın mevcut elektrik ihtiyacının %30’unu karşılayacaktır.  
Çevre açısından, yeni sistem çimento fabrikasının yıllık CO
2
emisyonunu 23.500 ton gibi yüksek bir mertebede azaltacaktır.  Buna ilaveten, CTP tarafından sağlanan sistem hiçbir şekilde su kullanmamakta olup sonuç olarak süreçten kaynaklanan suyun arıtılmasına duyulan gerekliliği ortadan kaldırmaktadır.  
CTP, günlük faaliyet sırasında operatör gözetimini büyük ölçüde azaltan tam otomatik bir sistem geliştirecektir. Organik çevrimlerin özgül avantajı ve su arıtımının tamamen ortadan kaldırılması sayesinde, İşletme Giderleri, geleneksel Buharlı Rankin çevrimi kullanan eşdeğer WHR’ye göre %75 azalacaktır.  
CTP Team’in süreç koşullarına ilişkin derin bilgi birikimi, WHR’in mevcut tesise tam olarak entegre edilmesini sağlayarak üretim parametrelerini etkilemeden akıllı bir bağlantıyı garanti etmektedir. Ayrıca, CTP Team, WHR için Isı Geri Kazanım Kazanlarını kendisi tasarlayarak üretmekte ve müşterilerinin en yüksek standartlarda kalite gerekliliklerini karşılamaktadır.  
WHR tesisinin 2020 yılının ilk ayı içinde hizmete alınması planlanmaktadır. Sönmez Çimento Fabrikası için geliştirilen WHR çözümü elektrik enerjisi üretimini en yüksek düzeye çıkarmakla birlikte su tüketimini ortadan kaldırarak daha düşük çevre etkisi ve daha az şebekeye bağlılık gibi faydalar sunacaktır.
CTP Team İtalya
CTP Team genel merkezi, İtalya’nın kuzeyinde bulunan ve Avrupa’nın lider inovasyon merkezleri arasında yer alan Kilometro Rosso İnovasyon Merkezinde bulunmaktadır. Daha fazla bilgi için, www.ctp.mi.it internet sitemizi ziyaret ediniz.
 

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version