Öznur Sun
Set Teknik Satış ve Teknik Hizmetler Direktörü

Covid-19 salgını tüm dünyayı sağlık ve ekonomik
olarak derinden etkiledi. Salgının etkileri konusundaki
genel görüşleriniz nelerdir?

21.yy’da teknolojinin çok hızlı şekilde ilerlediği bir dönemde dahi tüm dünyayı etkisi altına alan salgının aslında insanoğlunun alışkanlıklarını değiştirmesi ve öncelikli olarak da daha az tüketen ve daha az doğaya yük olan bir mekanizma oluşturması gerektiğini gösterdi.
Salgının ilk aşamada hissedilen sosyal ve ekonomik etkilerinin yanı sıra, özellikle ülke ekonomileri üzerinde orta ve uzun vadede etkileri ilerleyen dönemlerde daha net bir şekilde görülecektir.
Firmalar özelinde ise değişime ayak uydurabilen ve hızlı aksiyon alabilen organizasyon yapılarının ön plana çıkacağı bir dünyaya yelken açtığımızı düşünüyoruz.
Firma olarak bu salgından nasıl etkilendiniz? Ciro, satış, ihracat vb. hedeflerinizde herhangi bir değişiklik oldu mu?

Endüstriyel alanda çözüm üreten ve mühendislik hizmetleri veren bir firma olarak ana yatırımımız insan kaynaklarımızdır. Firmamızın öncelikli aksiyonu çalışanlarımız ve müşterilerimizin sağlığı ve güvenliği olduğundan, gerekli güvenlik önlemlerimizi tamamlayıncaya ve en yoğun salgın riskinin olduğu dönem geçinceye kadar saha hizmetlerimizi durdurma kararı aldık.
Gerekli güvenlik önlemleri kapsamında ve kademeli olarak da saha hizmetlerimize geri döndük.
Bu dönemde, finansal olarak güçlü alt yapımız ve hızlı aksiyon alabilmemize olanak sağlayan yönetim tarzımızla en az etkiyle atlatabilmemizi sağlayan kararlar almayı başardık.
Başarılı geçen 2019 yılının devamında, 2020 yılına da benzer bir tabloyla giriş yapmıştık. Tüm bunlardan aldığımız güçle 2020 yılı hedeflerimizi değiştirmeme kararı aldık. Bu zorlu süreçlerde gerek tedarikçilerimiz gerekse müşterilerimizle kurduğumuz güçlü iletişim sayesinde de olumlu bir grafik çizmeye devam ediyoruz.
Çalışma arkadaşlarımız için düzenlediğimiz teknik eğitimlerimize bu dönemde online olarak devam ederek, gelişim planlamamıza ara vermedik.
Yılın geri kalanında sizce nasıl bir süreç
yaşanacak, sektör nasıl etkilenecek?

Geçtiğimiz bilinmezlik süreci, ister istemez tüm firmalarda daha temkinli yatırım planlamalarına neden olacaktır. Özellikle salgının ne kadar süreceği öngörülemediği için yatırım planlamaları yılın 4. çeyreğine kadar yavaş seyredecektir diye düşünüyoruz.
Bu zor süreçte kendi kendine yetebilen ekonomilerin güçleneceği düşünüldüğünde de, üretim tesislerinin eskinden daha yoğun bir çalışma sürecine girmeleri beklenebilir. Firmaların yatırım kararlarında denetimlerin de büyük etkisi olacağından, yetkili kurumların alacağı kararlar da önemli olacaktır.
Firma olarak Covid-19 sonrası için nasıl
bir yapılanma ve süreç öngörüyorsunuz?

Covid-19 salgını sürecinde ana hedefimiz, çalışanlarımızın ve müşterilerimizin güvenliği ve sağlığı olduğu için ilerleyen zamanlarda aldığımız tüm kararlarda önceliğimiz bu olacaktır.
Geri döndüğümüz saha hizmetlerimize ilave olarak, sürecin olumlu gelişimini takip ederek satış ve müşteri odaklı ziyaretlerimize de ağırlık vermeyi planlamaktayız.
Salgın sonrası insan kaynakları arayışımıza kaldığımızdan yerden devam ederek, yapılanmamızı geliştirmeyi sürdüreceğiz. Özellikle teknik ve satış alanlarında teknolojinin değişimine ayak uydurmak için, sunduğumuz ürünlerden hizmetlere kadar ihtiyaçlar çerçevesinde planlarımızı takip edeceğiz.
Salgın sürecinde hep birlikte öğrendiğimiz uzaktan çalışma yönteminin gelecek çalışmalarımızda, daha verimli çalışmamızı sağlayacak şekilde işleyişimize adaptasyonunu sağlayıp; şirket içi ve dışı iletişimlerde online platformların kullanımlarına ağırlık verilmesine devam edeceğiz. Bilgi birikimimizi müşterilerimize aktarmak için ise orta ve uzun vadeli yeni yapılanmalar planlamaktayız.
 

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version