Martin Engineering

Çoğu bunker ve silo, inşa edildikleri andaki ihtiyaçlara ve çevreye göre tasarlanmıştır. Ancak üretim talepleri ve iklimdeki değişimler dinamiği değiştirmektedir. Nem içeriğindeki küçük değişiklikler silo duvarlarına yapışmaya neden olabilir. Düşük sıcaklıklar ve atmosferik basınçtaki değişiklikler (özellikle silonun uzun süre hareketsiz kalması durumunda) akış değişikliklerine neden olabilir.

Geçmişte, malzeme birikimi sorunları tekrar eden bir sorun haline geldiğinde, operatörler genellikle bir sonraki planlı duruşa kadar aksaklıklarla baş etmek zorunda kalıyorlardı. Bu, bir işletmeye günlük üretim kaybı nedeniyle yüzbinlerce liraya mal olabilir. Kaba malzeme bir kez yapıştığında, birikme genellikle hızlı ve yoğun olur ve sonuçta ortadan kaldırılması için ekstra duruş süresine neden olur. Uygun araçlara veya eğitime ihtiyaç duymadan bu sorunu hızlı bir şekilde çözmenin yollarını aramak, işyeri güvenliğinde riske neden olabilir.

Tıkanıklıkları gidermek için çekiç / balyoz kullanılması yapıyı zayıflatır ve tıkanmayı artıran pürüzlü yüzeylere yol açar.

Hava şokları tıkanmayı güvenli bir şekilde temizleyecek ve önleyecek, malzeme akışını sağlayacak ve maliyetli aksama sürelerini önleyecek şekilde tasarlanmıştır. Teknolojinin belirli bir uygulama için en iyi şekilde çalışıp çalışmayacağını bilmenin ilk adımı, herhangi bir siloda tıkanmaların nasıl, nerede, ne zaman ve neden meydana geldiğini anlamaktır. İkinci adım, tıkanıklığın temizlenmesinde otomatik bir sistem yok ise veya lojistik yazılım tarafından kontrol edilmiyorsa, hava şokunu etkinleştirmek için bir düğmeye basmak dışında, çalışanların katılımını ortadan kaldırmaktır.

Silo Tıkanması ve Güvenliği

Nedeni ne olursa olsun, bir haznedeki tıkanıklık türleri, çok ciddi güvenlik sorunlarının yanı sıra, boşaltma konusunda benzersiz zorluklara da yol açabilir. Siloların çevresinde, çoğunlukla yapışan malzemenin aniden boşalması ve sıkışma gibi ciddi işçi yaralanmaları veya ölümleriyle sonuçlanan birçok güvensiz uygulama vardır.

Çok uzun süre bırakılırsa malzeme birikmesi sertleşebilir ve silonun uzun süre hizmet dışı kalmasına neden olabilir.

Tıkanıklığın altından çıkış ağzına vurmak veya delmek, malzemenin ani bir şekilde düşmesine, aşağıdaki işçinin/işçilerin gömülmesine veya ezilmesine ve toplayıcı bandın ciddi şekilde hasar görmesine neden olabilir. Yapışan malzemeyi gevşetmek için hazne duvarlarına balyoz veya başka nesnelerle vurmak yaygındır. Bu yöntemi uygulayan operatörler, çekiç darbelerinden kalan boşluklar ve dalgacıklar ek malzeme birikimlere neden olduğundan, bunun zamanla durumu daha da kötüleştirdiğini fark ediyorlar.

Eğer bir işçi hazne içine girerse ve köprüleşen malzemenin üzerinde durursa, ani bir boşalma işçiyi boşluğa çekebilir. Bazen haznenin yanlarında biriken malzeme işçinin hizasından daha yükseğe ulaşıp yukarıdan düşerek ciddi yaralanmalara veya gömülmelere neden olabilir.

Malzeme Kaybı

Silolar belirli bir malzeme miktarını belirli bir miktarda tutacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle maksimum yükün bilinmesi önemlidir. Kapasiteye birçok koşulda tekrar tekrar ulaşıldığından, bunların tekrar tekrar doldurulması ve boşaltılması, bu durumlarda yük gereksinimlerini özellikle önemli hale getirir. Dökme malzemelerle çalışırken, yüksek nem ve donma bulunan ortamlarda düzenli olarak tıkanma yaşanır. Malzemenin boyutu ve şeklindeki geniş farklılıklar akış özelliklerini de etkileyerek birikmelere ve tıkanmalara neden olabilir.

Silo Tıkanıklıkları Çeşitleri

Yükleme sırasında malzeme kıvamı değiştiğinde veya üst malzeme daha fazla nem içerdiğinde kemerler oluşur. Aynı zamanda sadece yerçekiminden de kaynaklanabilir. Malzeme deşarjının düşme mesafesi uzun olduğundan bu durum çok tehlikelidir. Düz olan üst yüzey, işçilere yanlış bir sabit zemin hissi verebilir, bu nedenle hazneye giriş yapılması tavsiye edilmez. Malzemenin yapışmaya başladığı üst noktaya yerleştirilen hava şokları, yükün boşaltma ağzına doğru akmasını sağlar.

Tıkanmalara genellikle nemli malzemenin sıkışması veya uzun süre bırakılan içerik neden olur. Stratejik olarak yerleştirilmiş hava şokları malzemenin gevşetilmesine ve akmasına yardımcı olabilir. Bazen malzeme o kadar sertleşmiştir ki, sorunu daha hızlı çözmek için hava şoku sisteminin desteğinden yararlanan ve hizmetin maliyetini düşüren bir silo temizleme hizmetine ihtiyaç duyulur.

Birikmeler çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir: Hava durumu, silo tasarımı, silonun yüklenme şekli, silo yüzeyindeki metal çapaklar, malzemenin silika içeriği vb. Malzemenin boşaltma ağzına doğru akmasını sağlamak için ortak toplama noktalarına stratejik olarak yerleştirilmiş hava şokları kullanılarak birikmeler ekonomik olarak azaltılabilir. Kirli ve bakımsız boşluklar zamanla oluşur ve silonun kapasitesini azaltır. Malzeme aktığı için bunlar genellikle operatörler tarafından göz ardı edilir ancak üretimi ciddi şekilde etkileyebilir. Silonun ince duvarlarına ve yapısal desteklere uygulanan ciddi ağırlık, bükülme veya çökme meydana gelmesi durumunda ciddi bir güvenlik sorunu oluşturabilir.

Hava Şokları

Martin Engineering’in öncülüğünü yaptığı ve patentini aldığı düşük basınçlı hava şoku teknolojisi, ortaya çıkışından bu yana geçen 50 yılda katlanarak ilerledi. Martin malzeme birikimini ortadan kaldırmak amacıyla güçlü bir tahliye sağlamak için tesisin basınçlı hava sistemini kullanır. Bir boru düzeneği üzerine monte edilen temel bileşenler arasında bir hava tankı, tetik mekanizmalı hızlı etkili bir valf ve birikintiyi en etkili şekilde temizlemek için havayı istenen düzende dağıtan bir nozul bulunur.

Bir dizi hava şoku, maksimum fayda sağlamak üzere tam olarak zamanlanmış patlamalar sağlayacak şekilde programlanabilir.

Silo üzerinde stratejik olarak konumlandırılan tanktaki basınçlı hava (veya başka bir inert gaz), valf tarafından aniden serbest bırakıldığında, özel olarak tasarlanmış bir nozul aracılığıyla, nozulun tasarımına bağlı olarak özel veya genel konuma doğru yönlendirilir. Hava patlamaları malzeme birikimlerinin parçalanmasına ve tıkalı yolların temizlenmesine yardımcı olarak malzemelerin ve/veya gazların normal akışına devam etmesine olanak tanır.

Genellikle bir seri halinde monte edilen ve maksimum etki için hassas bir şekilde sıralanan ağ, münferit proses koşullarına veya malzeme özelliklerine en iyi şekilde uyacak şekilde zamanlanabilir. Hava şoku kurulumunu servis ortamına göre özelleştirmek için çalışma basıncını, tank hacmini, valf tasarımını ve nozül şeklini değiştirerek özel hava üfleme özellikleri elde edilebilir.

Valf Değişimi

Hava şokundaki valf, aşınan bir parça olarak kabul edilir, ancak bunları yenileriyle değiştirmek yerine yenilemek yaygın bir uygulamadır. Boşluklar ve geçmeler düzgün çalışma için kritik öneme sahip olduğundan, valfler üretici veya özel olarak eğitilmiş tesis bakım personeli tarafından yenilenmeli ve onarılmalıdır.

Yeni tasarımlar artık valf değişimi için tankın çıkarılmasını gerektirmiyor, zamandan ve insan gücünden tasarruf sağlıyor.

Martin Engineering, fabrikada yeniden üretilen hava şokunu tedarik etmek için bir program oluşturdu. Müşteriler, altı adet yenilenmiş valfe sahip standart palet boyutunda bir konteyner alabilirler, böylece kullanıcıların aşınmış bileşenleri onarmalarına gerek kalmaz. Değiştirme işlemi, yeni valflerin maliyetinin çok daha az bir maliyetle yalnızca on dakika içinde gerçekleştirilebilir. Kullanılmış valfler şirkete geri gönderilir ve burada üniteler fabrikada eğitim almış teknisyenler tarafından yeni duruma getirilecek şekilde yeniden oluşturulur. Müşteriler, onarım parçalarını stoklamaya veya onarım için eğitim/işgücü sağlamaya gerek kalmadan zamandan ve paradan tasarruf ederler.

Vaka Analizi

Filipinler’in Cebu kentindeki (Global Business Power Corporation’ın bir yan kuruluşu) toplam 246 MW kapasiteye sahip Toledo Elektrik Santrali, kömür silosunda tıkanma sorunları yaşıyordu. Malzemenin ıslak ve hafif yapışkan olması, silonun duvarlarına yapışmasına ve birikerek tıkanıklıklara ve plansız aksamalara neden oluyordu. Çalışanların malzemeyi silonun duvarlarından balyozlarla elle indirmesi nedeniyle geçici duruşlar üretimi etkiledi. Tıkanıklıklar, üretimin azalmasının yanı sıra iş gücünün diğer görevlerden alınmasını da neden oldu. Potansiyel olarak güvensiz bir çalışma ortamı yarattı ve işletme maliyetini artırdı.

Silo sistemi, operasyonun verimi ve verimliliği açısından çok önemlidir.

Sorunu değerlendirdikten sonra Martin Engineering 18 adet Martin ® Hava Şokunun kurulumunu önerdi. Basınçlı hava sistemiyle beslenen ve uygun bir merkezi konumdan belirli bir programa göre veya manuel olarak boşaltılan hava şokları, malzeme birikimlerini ortadan kaldıran ve dökme malzemelerin akışını artıran güçlü bir hava tahliyesi sağlayarak etkili performans sağlar. Birikmenin ve tıkanmaların en belirgin olduğu malzeme akışı yönünü gösteren nozullarla silo konik bölgesine monte edilen hava şokları, hem birikmiş malzemeyi temizledi hem de tutarlı üretim miktarını destekledi. Düşük bakım gereksinimleri ve yüksek hızlı boşaltma, Martin® Hava Şoklarını yüksek sıcaklık uygulamaları ve nemli koşullarda kullanıma uygun hale getirmenin yanı sıra, en zorlu malzemelerin depolanmasına da yardımcı olur.

Kurulumdan sonra, hava şoklarının basamaklı sırası açıkça görülüyor ve bu da malzeme akışının yönüne yardımcı oluyor.

Hava şokları tıkanmaları ortadan kaldırdı ve verimliliği etkileyen ve manuel temizlik için proses kesintilerini gerektiren malzeme birikimini başarıyla önledi. Silo konik bölgesine monte edilen Martin® Hava Şoku ile malzeme artık haznenin içinden helezon besleyiciye serbestçe akıyor. Martin tesise toplam 18 hava şoku yerleştirdi.

Silo Akışı

Hava şokları yeni değildir ancak teknoloji, bir tesisin basınçlı hava sistemindeki tüketiminin oldukça düşük olduğu bir noktaya kadar ilerlemiştir. Verimli silo akışı, tesis üretimi için çok önemlidir; bu nedenle, kurulum ve işletme masraflarının, arıza süresi maliyeti ve işyeri güvenliğinin önemiyle karşılaştırıldığında hesaplanması kolaydır.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version