Günümüzde farklı ürünler üreten, farklı prosesler ile işleyen birçok fabrika hammadde transferi sırasında silobas tırlar kullanıyor. Müşterilerine yenilikçi kompresörler, basınçlı hava sistemleri, azot ve oksijen jeneratörleri, servis planları sunan Atlas Copco Kompresör Tekniği, özellikle cam, çimento ve soda üretimi yapan firmaların sıklıkla kullandığı silobas tırların boşaltılması konusunda ölçümlemelerden uygun ürün seçimine kadar her konuda müşterilerine çözüm sunuyor.
Cam sektöründe harmanlama tesislerinde ortaya çıkan dolomit, kolemanit, kaolin, yanmış kireç gibi maddeler, çimento sektöründe üretimi tamamlanmış çimento ve soda üreticilerinin ürünleri silobas tırlar ile transfer edilip varış noktalarında bu tırlar basınçlı hava ile boşaltılıyor.
Silobasların Kompresör ile Boşaltılması %28’lere Varan Enerji Kaybına Yol Açıyor

Firmalar, sahasına ham madde getiren silobasları, mevcutta sahip olduğu kompresörler ile boşaltmayı tercih ederken silobasların maksimum 2-3 bar basınçlı hava girişine uygun olmaları nedeniyle, kompresörlerden aldıkları havayı önce bir basınç düşürücüden geçirmek durumunda kalıyor.
Kullanılan bu yöntem ise enerji kaybına yol açıyor. Basınç düşürücü ile her bir bar düşüm yapıldığında, %7 enerji kaybedilmiş olurken 6 bar’da çalışan bir kompresörden alınan basınçlı havanın, basınç düşürücü ile 2 bar’a düşürülmesi, %28’lere varan bir enerji kaybına yol açabiliyor.
Silobasın boşaltılması için gerekli debi tam olarak hesaplanmadan bu işlemin yapılması gerektiğinin altını çizen Atlas Copco Kompresör Tekniği Yağsız Hava Bölümü’nden Düşük Basınç Satış Mühendisi Taner Kasarcı, “Debi hesaplanmadan yapılan işlemlerde çoğu zaman boşaltım süreleri 45-60 dk süreleri bulabiliyor. Atlas Copco Kompresör Tekniği olarak, silobasların boşaltılması konusunda mühendislik hesaplamalarından başlayarak, doğru ekipman seçimine kadar müşterilerimize destek olabiliyoruz. Silobas boşaltma bir pnömatik taşıma işlemidir. Müşterilerimizin taşımak istediği malzeme ile ilgili; mikron çapı, yoğunluğu, taşınacak malzeme miktarı, talep edilen taşıma süresi ve hat bilgilerini alarak, en optimum debi ve basıncı hesaplayabiliyoruz. Bu kapasiteye uygun farklı blower çözümlerimiz ile müşterilerimize destek olabiliyoruz. Bu sayede hem enerji kaybının hem de zaman kaybının önüne geçmiş oluyoruz. Ayrıca kompresörlerden alınan ve üretime gitmesi gereken havanın kaybını da önlemiş oluyoruz.” dedi.
 

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version