Ahmet Sonay Ergül

Genel Müdür

Altınyaldız Uzay Sistemleri
Mimari ve endüstriyel amaçlı çelik uzay kafes sistemlerinde
mühendislik, tasarım, üretim ve montaj alanlarında faaliyet
gösteren Altınyaldız, Uzay Sistem Projeleri üzerinde
uzmanlaşmış durumda. Şirketin son dönemdeki çalışmaları
ve projelerinden genel olarak bahseder misiniz?

Son dönemde Türkiye’de yatırımların hızlanması ile Altınyaldız özellikle çimento sektöründe hammadde ve klinker stokholleri uzay sistem çatı dizayn ve imalatında sahip olduğu birikim ile 2 yeni çimento stokholü anlaşması yapmıştır. Medcem Çimento ve Türkmenistan Baherden Çimento stokholleri anlaşmaları ile stokhol yapımında 20 yıllık tecrübe ve birikim ile sektöre katkı sunmaya devam ediyoruz. Türkiye’de şu ana kadar uzay sistem ile mimarisi oluşturulan çimento stokhollerinin tamamı Altınyaldız tarafından yapılmıştır.
Bu tür ağır ve büyük açıklıklı, yüksekte çalışma ile montajı yapılabilen uzay sistemlerde fark yaratarak müşterilerimize güvenilir, ekonomik ve hızlı bir çözüm olanağı sunuyoruz. Çimento sektörü haricinde diğer uzay sistem projelerimiz Türkiye, Mısır Umman, BAE, Suudi Arabistan, Somali, Fas ve Türki Cumhuriyetler’de devam etmektedir.
Şirket olarak yurt içinde ve dışında çok sayıda önemli
projeye imza attınız. Uzay Kafes Sistemleri tam olarak
nedir ve diğer mimari-yapı türlerine göre farklılıkları,
avantajları nelerdir?

Altınyaldız Uzay Sistem Kontrüksiyonu, borular ve bağlantı elemanı tam dolu çelik kürelerden oluşan, mekanik bağlantılı %100 prefabrike bir çelik yapı sistemidir. Uzay sistemler yapısal olarak birçok avantaj sunmaktadır. Birim metrekare ağırlıkları düşüktür. Sistemin 3 boyutlu tasarımından dolayı daha az çelik malzeme ile büyük açıklıkları daha hafif ve ekonomik olarak geçebilme imkanı sunar. Düşük altyapı maliyeti, hızlı imalat ve hızlı montaj ile ekonomik bir çözümdür. Her türlü geometride 3 boyutlu tasarım imkanı sunan bir sistemdir. Konstrüksiyonda kullanılan tüm parçalar talebe göre galvanizli, toz boyalı veya hem galvaniz hem de toz boyalı yapılabilir.
Uzay sistemler genellikle konvansiyonel çelik ile karşılaştırılır. Ancak 25 metre açıklık üzerinde tüm yapılarda uzay sistemler sağladığı ekonomi, imalat ve montaj kolaylığı ve hızı ile sayısız avantaj sağlar. Özellikle endüstriyel yapılar, alışveriş merkezleri, depolar, yüzme havuzları, spor salonları ve benzeri yapılar için uzay sistem çatı sistemleri tercih edilebilir.
Yurt dışında gerçekleştirdiğiniz projelerinizden bahseder misiniz? Bunlar arasında dikkat çekici olanları hangileridir?

Yurt dışı projelerimizde havalimanı projeleri ve uçak hangarları dikkat çekici olarak tanımlanabilir. Ancak fark yaratan projeler denince 2014 yılında imalat ve montajını yaptığımız Ruwais ve Habshan Sülfür tesisleri uzay sisteme uygulanan 100 mikron galvaniz üzerine çift kat 200 mikron boya uygulaması şimdiye kadar yapılmamış bir toz boya kalınlığı ile öne çıkmaktadır. Sülfür aşırı korozif bir kimyasal olduğu için boya uygulamamız fabrikamızda özel tasarım boya kabinlerinde uygulanmıştır.
100 mikron epoksi ve 100 mikron poliüretan bazlı toz boya ile özel tasarım fırınlarda boya uygulaması yapılmıştır. 150.000 m2 uzay sisteme uygulanan bu boya şimdiye kadar uzay sistemlere uygulanan en kalın toz boya olmuştur.
Yurt dışında yapılan havalimanı projelerimizde Altınyaldız markasını tüm dünyaya duyurduğumuz projeler olmuştur. Makedonya Üsküp Havalimanı, Gürcistan Tiflis Havalimanı, Malta Havalimanı projelerimiz Altınyaldız markasının dünya markası olduğunu gösteren projeler olmuşlardır.
Farklı sektörlere yönelik etkin çözümler sunuyorsunuz.
Bu bağlamda çimento sektörü özelindeki çözümleriniz
ve hizmetleriniz nelerdir?

Son 16 yıla geriye dönüp baktığımızda 130 metre çaplı kubbe formundaki Çanakkale Çimento Klinker Stokholü ile başlayan sektördeki çalışmalarımız 16 adet stokholün başarı ile tamamlanması ile günümüze kadar geldi. Bu yıl başlayacağımız 2 stokhol ile ve önümüzdeki yıl yapılacak yatırımlar  ile bu sayıyı 25’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Çimento sektörü büyük açıklıklı iç hacim gerektiren kapalı alanlara ihtiyacı olan bir sektör. Bu yapısal ihtiyacı ülkemizde karşılayan en donanımlı firma olarak sunduğumuz çözümlerle ayrıştığımızı ve tercih edilen bir firma olduğumuzu düşünüyorum. Çimento sektöründe uzay sistemler tasarım, imalat ve montajı dahil her konuda uzmanlık gerektiren bir sektör olduğu için sahip olduğumuz tecrübe ile müşterilerimizin güvenini kazandık. Geçmişprojelerimizin listesini Altınyaldız web sitemizden takip edebilirsiniz. Gelecekte de bu güvene layık olmaya çalışacağız.
Yakın zamanda yeni projeler alarak büyümenizi sürdürdünüz. Bu projelerin detaylarından bahseder misiniz?

2018 yılında tasarım, imalat ve montajını tamamladığımız Katar’daki Salwa Dahab Mountains Water & Adventure Park at Salwa Resort projesi gerek tasarım zorluğu gerek imalat zorluğu açısından bizim için çok önemli bir kilometre taşı oldu. 2.000 ton çelik malzeme ile yapılan bu proje bize en zorlu ve en komplike sorunlarda nasıl reaksiyon vermemiz gerektiğine dair katkı yapmıştır.
Hem proje yönetimi hem de uzay sistem dizaynında karşılaşılan zorluklar ve projenin tamamının bizim tarafımızdan modifiye edilmesi ve buna rağmen zamanında tamamlanması Altınyaldız’ın geldiği noktayı göstermektedir.
2019 yılında Soma’da 96 metre açıklıklı Kömür Stokholleri projesi ve 2020 yılında pandemi ile beraber artan risklerin gölgesinde büyük firmaların firmamızın gücüne güvenerek bizimle beraber çalıştıkları Tufanbeyli Kireç Hangarı, Tufanbeyli A3 kırıcı ve devamında A4 Kırıcı Hangarları yüksek tonajlı işler olarak büyümemize katkı sunmuştur.
2021 yılında Soma Termik Santrali Kömür Stokhollerinin devam projesi olarak ilave 53.000 m2 Ekim ayı içerisinde tamamlanacaktır.
Bu projelerin tamamı firmamıza olan güven neticesinde yapıldıkları yıllarda lokomotif proje olarak yakın zamanda bitirilen projeler olmuşlardır.
Sizce bir çimento fabrikasında ya da üretim tesislerinde mimari ve tasarım olarak nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Biz Altınyaldız olarak hammadde veya katkı stokhollerinde projenin mimarisi ortaya çıkarken projelendirmenin bir parçası olmanın faydalı olacağını düşünüyoruz. Mimarilerde gösterilen uzay sistem kalınlığı, modulasyonu ve teknik spesifikasyonlarına daha işin başında müdahil olmayı tercih ediyoruz. Bu kapsamda doğru projelendirmenin önemini tüm mimari gruplara ziyaretlerimizde vurguluyoruz.
Burada amaçlanan konu stokhollerin yük dağılımda simetrik olmasını sağlamak, doğru kolon aks aralıkları ile en ekonomik modül aralıklarının yapılmasına olanak tanımaktır. Sonuç olarak amacımız mukavemeti en yüksek uzay sistem yapıları tasarım aşamasında ortaya çıkarmaktır. Bizi farklı kılan en önemli özelliklerden biri de sahip olduğumuz mühendislik birikimimiz sayesinde müşterilerimize daha tasarım aşamasında kazandıran bir firma olmamızdır.
Tasarım ve Ar-Ge olarak çok kuvvetli olunması gereken
bir alanda, Türkiye’de çalışma yapan nadir firmalardan
birisiniz. Şirketin bu alandaki vizyonu ve genel olarak
çalışmalarından bahseder misiniz?

Altınyaldız olarak hem imalatımızda otomasyona yönelik çalışmalarımız sürüyor hem de teknolojiye yatırım yapıyoruz. Fabrikamızda üretim bandımız ile ilgili iyileştirmeler, çevresel düzenlemeler, eğitimler ve yatırımlar yapıyoruz.
Uzay sistem çatılarımızın montajı tamamlandıktan sonra izlenmesi ve çatıda bir sorun olduğunda uyarı veren bir lazer izleme sistemi geliştirdik.
Uzay sisteme monte edilen lazer sensörler ile çatıda deprem, rüzgar kar veya başka etkenler altında yatay ya da düşey hareket gözlemlendiğinde uyarı veren bir sistem tasarladık. Lazer sensör ölçüm sonuçlarına göre bulut üzerinden müşterilerimizin bilgisayar ve cep telefonlarına uyarı mesajı gönderen bir yazılım geliştirdik. Lazer sensör cihazı prototiplerini yaparak fabrikamızda testlere başladık.
Burada amaç uzay çatıyı işverenimize teslim ettikten sonra yaşanabilecek olağanüstü bir kar yağışı veya rüzgar vs. sonrası limit deplasman değerlere yaklaşılması sonucu binayı tahliye etme veya çatıyı küreme gibi erken uyarı ve tahliye sistemleri kurmaktır. Yapıyı izleme ve önlem alma konusunda bir ilki yaparak yakında lazer sensörler için satış ve pazarlama işlerine başlamayı planlıyoruz.
Sizce beton ve çimentonun geleceğinde nasıl değişimler
olacak? Özellikle sizin hizmet sunduğunuz alanlarda nasıl
bir gelişim ve gelecek öngörüyorsunuz?

Her sektörde olduğu gibi uluslararası rekabetin artmasından dolayı bazı sektörlerin rolü giderek artmaktadır. Aynı rekabeti bizler de uzay sistem projelerinde hissediyoruz. Çimento sektörü bir ülke için ekonomik büyümenin yapıtaşlarından birini oluşturmaktadır. Gelecek dönemde çimento sektöründe ihracata dayalı üretimin artacağını düşünüyorum. Biz de müşterilerimize ekonomik ve hızlı bir çözüm sunduğumuz için bu rekabetten bir pay almayı planlıyoruz. Altınyaldız olarak geçmişte yurt dışında da çimento stokholleri ve kömür stokholleri yaptık. Biz yatırımcı firmalara bir çözüm ortağı olarak desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz.
Gelecek döneme dair hedef ve stratejileriniz nasıl şekillenecek?

Gelecek döneme dair çimento yatırımları tabii ki takibimizde olacak. Yurt dışında da takip ettiğimiz çimento ve kömür stok holleri olan 3 projeyi referanslar listemize almayı planlıyoruz. Bunların dışında Altınyaldız olarak daha çok zorluk derecesi yüksek ve sahip olduğumuz aylık 40.000 m2 imalat kapasitemizi verimli bir şekilde kullanmamızı sağlayacak projeleri hedefliyoruz. Fabrikamız 2 yıldır çift vardiya olarak çalışmaktadır. Ekonomik göstergeler ve piyasaların durumuna göre yeni yatırım veya yeni ürün geliştirme gibi hedeflerimiz var. Bunların çalışmaları devam ediyor.
Altınyaldız olarak sahip olduğumuz tasarım gücü ve yüksek imalat kapasitesi bizi zorlayıcı ve ağır işlere yönlendiriyor. Stratejimizi belirlerken gücümüzü bilerek Altınyaldız markasına olan güveni arkamıza alarak yeni pazarlara giriyoruz. Bunun yanında geçmişten gelen sağlam ve iyi müşterilerimize yeni müşteriler katmayı hedefliyoruz. Pandemi sonrası hedefimiz gelişen Afrika ülkelerine olan ihracatımızı arttırmak ve pandemi sebebiyle bir süredir durgun durumda olan Ortadoğu ülkelerine ihracat atağı olacaktır.
Altınyaldız-Çimento ve Kömür Stokholleri

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version