Onur Atakay
Sintek Kurucu Ortak
Uzun yıllara dayanan çimento sektörü deneyimi ile
kurulan ve mühendislik, danışmanlık hizmetleri ve
proje geliştirme alanlarında etkin çözümler üreten
Sintek’in genel yapılanması ve faaliyet alanlarından
kısaca bahseder misiniz?

Öncelikle Covid-19 nedeni ile beklenmedik ve sıra dışı gelişmeler yaşadığımız bu zor günlerde tüm dostlarımıza ve halkımıza sabır ve sağlıklı günler diliyorum. Sintek bilindiği üzere anahtar teslimi endüstriyel tesisler kurmaktadır. Faaliyet alanlarımız içerisinde çimento fabrikaları, enerji tesisleri, WHR tesisleri ve FGD-FGT tesisleri bulunmaktadır. Ülkemiz içinde özellikle çimento endüstrisine özel olarak gerçekleştirdiğimiz onlarca anahtar teslimi projemiz mevcut. Ancak bizi ayrıcalıklı kılan ana unsurlardan biri yurt dışı yapılanmamız ve yurt dışında Türk müteahhitliği adına verdiğimiz hizmetler. Sintek olarak Fildişi Sahilleri, Mozambik, Özbekistan ve Litvanya da resmi şubelerimiz bulunuyor ve fiili olarak buralarda referanslara sahibiz. Bir Türk şirketi ve markası olarak özellikle CIS bölgesi ve Afrika’da daha fazla aktif olmak adına çalışmalarımız devam ediyor.
Sintek, çimento sektöründe uzmanlaşmış bir
şirket ancak farklı alanlarda da önemli çalışmalara
imza atıyor. Şirketin öne çıktığı hizmet
alanları nelerdir?

Mühendislik firması olarak çıktığımız bu yolda, her zaman yenilikçi, çağdaş ve güvene dayalı bir yönetim tarzını seçtik. Bu değerler ile sadece endüstriyel alanda değil katma değer yaratabileceğimiz farklı sektörler arasında da yatırımcı olarak kendimize yer edindik. Turizm sektöründe Tatildekirala markası ile lüks villa ve yat kiralama platformu kurduk ve 2 yıl gibi kısa bir sürede Tatildekirala markamızı pazar liderliğine taşıdık. Aynı zamanda firmamızın bir iştiraki olarak Sintek Lojistik firmasını kurarak iş verenlerimize gerek proje taşımacılığı gerekse kara, hava, deniz taşımacılığında hizmet vermeye başladık. Çimento sektöründe uzmanlaşmış bir firma olmak ile beraber ağır sanayii endüstrisinde özellikle yurt dışında daha aktif olmak adına Sintek Heavy Industry (SintekHI) firmasını sektörden çok iyi tanıdığımız ve takdir ettiğimiz Hüseyin Özkan ile kurarak faaliyete geçirdik.
Yurt içinde ve dışında özellikle ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak, katma değer yaratacak üretim tesisleri konusunda çalışmalarımız devam ediyor. İlerleyen yıllarda yatırımcı kimliğimizi daha fazla ön plana çıkararak özellikle ülkemiz ihtiyaçlarını karşılamak adına hizmet sektöründe yeni yatırımlar yapıyor olacağız.
Sintek olarak yurt dışında faaliyet gösteren önemli ekipman ve makinecilerle de iş birlikleriniz ve ortaklarınız bulunuyor. Bu çalışmalarınızdan
da genel olarak bahseder misiniz?

4 kıtada anahtar teslimi endüstriyel tesis kuran bir Türk Müteahhit firması olarak önceliğimiz Türk markalarını ve ekipmanlarını kullanmak olmak ile birlikte gerek organizasyon gerekse kalite olarak firmamızı yukarıya taşıyabilecek yabancı firmalar ile de iş birliği yapıyoruz. Ayrıca günümüz koşullarında proje finansmanı ve uygun şartlarda yatırımın kredilendirilmesi önem arz ediyor. O nedenle Sintek olarak O&M partnerlerimizin yanında, konusunda uzman ve uluslararası alanda kendini kanıtlamış finans kurumları ile de iş birliği yapıyor ve işverenlerimize EPC+F modeli ile hizmet veriyoruz.
Sizi sektördeki diğer rakiplerinizden ayıran
özellikleriniz nelerdir?

Bu soru ile ilgili daha ziyade referanslarımızın vereceği bilgiler daha kabul görür olacaktır. 16 yıldır sektöre hizmet veren bir firma olarak yurt dışından ve yurt içinden referans listemizde mevcut herhangi bir işverenimiz aranarak Sintek performansı hakkında sorgulama yapılabileceğini gönül rahatlığı ile tavsiye edebilirim. Belki de bizi rakiplerimizden ayıran en büyük konfor budur. Biz dahil hiçbir firma mükemmel değildir. Sintek mükemmele yakın hizmet vermek için en yüksek çabayı göstermekte ve bunu yaparken şeffaflık ve dürüstlük ilkesini kendine ödev edinmektedir. 
Türk çimento sektörü hakkındaki genel görüş ve
düşüncelerinizi alabilir miyiz? Sizce dünyada daha
iyi bir konuma gelebilmemiz için ne tür adımların
atılması gerekiyor?

Bilindiği üzere Türk çimento sektörü Avrupa’da kapasite anlamında 1. üretici konumunda. Bu konum sadece üretim kapasitesi olarak değil bence yetişmiş eleman kapasitesi olarak da geçerli. O nedenle bu bilgi birikiminin yurt dışına açılması ve uluslararası piyasada da daha fazla söz sahibi olması gerektiği kanaatindeyim. Ülkemizin çimento tüketimi doygunluk seviyesine ulaştığından dolayı yurt dışında özellikle Afrika ve Latin Amerika bölgesinde yapılacak yeni yatırımlar ile hem uluslararası piyasada daha fazla söz sahibi olunabilir, hem de yurt dışı kaynaklı gelir elde etmek sureti ile yurt içi darboğazı aşılabilir.
Son dönemdeki gelişmeler ve Covid-19 salgını sektörü
nasıl etkiledi? Önümüzdeki dönem için öngörüleriniz
nelerdir?

Covid-19 salgınının iş dünyasına verdiği en büyük zarar; yarattığı belirsizlik ve bu belirsizlikten kaynaklı ekonomik ortam. Sanayii sektörü uzun vadeli planlamalar ile yürüyen ve ayakta kalan bir sektör. Ne yazık ki Covid-19 salgını, yaşanabilecek sıkıntılar ile ilgili ipucu verse de bu sıkıntının ne kadar süreceği ve arkasında ne gibi sıkıntılar bırakacağı belirsizliğini sürdürmektedir. Bu belirsizlik ortamı gerek yeni yatırımları gerekse mevcut yönetim parametrelerini olumsuz etkilemekte ve alınacak önlemlerin dozu kanaatimce net anlaşılamamaktadır. Dünya genelinde pandemi deklarasyonunun bitmesi ile birlikte piyasaların ve ekonomik verilerin yeniden öngörülebilir duruma geleceği ve zamanla yeni alışkanlıklar ile normale döneceğini düşünmekteyim.
Şirket olarak önümüzdeki dönem için hedefleriniz
ve stratejileriniz nelerdir?

Firma olarak ait olduğumuz çimento ve ağır sanayi sektörlerinde markalaşmak ve nesilden nesile devam edecek gerek eğitim gerekse firma duruşu olarak bizi temsil edecek bir gelenek yaratmak istiyoruz. O nedenle eğitime önem veriyor, hamurunu kendimiz yoğurduğumuz, ülkesine ve etik değerlere bağlı genç mühendislere yatırım yapıyoruz. Böylelikle gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yakalamış olduğumuz başarıyı daha yükseğe çıkarabileceğimizi düşünüyoruz.
 
 

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version