Onur ATAKAY

Kurucu Ortak

Sintek Group
2021 yılında çimento, enerji, demir-çelik ve lojistik başta olmak üzere birçok sektör pandeminin devam eden etkilerini olumsuz şartlar altında yaşamayı sürdürdü. 2020 yılı ile başlayan bu etki özellikle ağır sanayi ve çimento sektörünü de derinden etkiledi. Ancak birçok alanda olumsuz etkilerin yaşandığı 2020 yılında, çimento sektörü ihracat çalışmalarının da etkisiyle büyümesini devam ettirdi ve yıl sonu raporlarına bakıldığında yüzde 23’lük bir sektörel büyüme ile yılı kapattı. Ülkemizin ekonomisi için çok büyük bir önem teşkil eden çimento sektörü 2021 yılında da büyümesini sürdürerek küresel bağlamda yerini daha da sağlamlaştırdı. 2021’in 9 aylık dönemi özelinde çimento üretiminde 2020’ye oranla %11.7’lik bir artış yaşandı. Bugün baktığımızda 2022 için hazırlanan raporlarda ise %4.0-%4.4 bandında bir büyüme olacağının öngörülüyor. Sektör her geçen gün artan bir ivme ile çalışmalarına devam ediyor ve büyümesini sürdürüyor. Burada şirketlerin yaptığı yatırımlar, teknolojik gelişmeler ve Ar-Ge çalışmalarının büyük etkisi bulunuyor. Biz Sintek Group olarak çimento, enerji, demir-çelik ve lojistik başta olmak üzere birçok sektör için anahtar teslimi kurduğumuz ve işletmeye aldığımız tesislerin yanı sıra proje geliştirme, mühendislik ve danışmanlık alanlarında da hizmetler sunuyoruz. Bu çerçeve ile firmaların yaptıkları yatırımları yakından takip etme imkanımız bulunuyor. Çimento sektörü tam anlamıyla bir öncü görevi görerek teknolojiyi yakından takip ediyor. Bu yapısıyla da tüm olumsuzluklara rağmen büyümeye devam ediyor.
Çimento firmaları yeni pazarlarda kuvvetlenecek

Pandemi lokal olmayan, iş ve özel hayatı tüm dünyada derinden etkileyen ve dönüştüren bir süreci bizlere getirdi. Bu dönem hemen her sektörü etkilediği gibi çimento sektörünün faaliyetlerini de sekmeye uğrattı. Ancak bu süreçten en hızlı çıkan sektörlerden biri çimento oldu. 2021 yılı ile aşılamanın da etkisiyle pandeminin etkilerinin bir nebze olsun azalması, bunu sınırların açılmasının izlemesi ile birlikte uluslararası çalışmalar ve yeni iş fırsatları ile pazarlar artmaya başladı. Pandeminin getirdiği şartlar altında iç pazarda kuvvetli olan ve çalışmalarına bu bölgede daha da ağırlık veren Türk müteahhitlerin yurt dışındaki yeni pazarlar ve fırsatlara yöneldiğini gördük. Rusya, Ortadoğu ve Afrika’da yoğunlaşan yatırım çalışmaları ile birlikte 2022 yılında özellikle ABD yatırımlarının çoğalacağını görüyoruz. Türk çimento firmaları tüm dünyada genişleyerek artan bir pazar payına sahip olmayı sürdürecek, hem bulundukları pazarlarda güçlenmeyi hem de yeni pazarlara açılmayı sürdürecekler.
Avrupa merkezli çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz

Biz de dünyanın farklı bölgelerinde müşterilerimize hizmet veren bir şirket olarak bugüne kadar edindiğimiz tecrübe ve deneyimleri 2022 yılında da yeni pazarlarda kullanmaya devam edeceğiz. Sintek Group olarak özellikle Avrupa merkezli operasyonlarımıza ağırlık vermeyi hedefliyoruz. Yürüttüğümüz tüm operasyonlarda Türk mühendisliğine uluslararası alanda etkin rol oynayan bir yapı kazandırmak için çalışıyoruz. Bugüne kadar sürdürdüğümüz ve bundan sonra da devam ettirmeyi hedeflediğimiz ana stratejimiz, yurt içine ve dışında katma değeri yüksek projeler üretmek ve müşterilerimize sunmak. 2022 yılında ve ötesinde de bu tarz projelerle adımızdan söz ettirmeye ve fark yaratacak, anahtar teslim projelere imza atmaya devam edeceğiz.
 
 

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version