Mehmet Çelikkol
Hensel Teknik Pazarlama Mühendisi 
Çimento bazlı malzemeler günümüz sağlam binalarının yapıtaşlarından birini oluşturur. Çimento üretimi, her kademesinde önemli miktarda enerjiye ihtiyaç duyulan, üretim kademelerinde dökme malzemenin birçok sayıda, uzun ya da kısa mesafelere taşınmasını da içeren karmaşık bir prosestir. Bu nedenle, çimento üretiminde zorlayıcı ortam şartları birçok endüstriyel ürünün çalışmasını zorlaştırmaktadır. Ağır çevre koşulları, toz ve nemin yoğun olduğu bu ortamlarda elektrik enerjisinin dağıtımını kesintisiz bir şekilde sağlamak için güvenilir ve standartlara uygun, yüksek kalitede ürünler gerekmektedir.
Özelikle bu tarz zorlu çevre koşullarının bulunduğu ortamlarda üretimin devamlı ve verimli bir şekilde olabilmesi için çalışan makinaların bakımlarının düzenli aralıklarla ve standartlara uygun bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu noktada lokal emniyet şalteri üretim tesisleri için bakım ve arıza durumunda, çalışan makinaların sahip olduğu motorların güvenli bir şekilde durdurulması için büyük kolaylık sağlamaktadır.Endüstriyel tesislerde karşılaşılan bu durumlar karşısında Hensel, zorlu çevre koşullarında bile sorunsuz ve güvenli bir şekilde hizmet veren lokal emniyet şalterleriyle, endüstriyel sahalarda emniyet ve bakım prosedürlerinde de önemli bir rol üstlenmiştir. Peki bu lokal emniyet şalteri tam olarak ne işe yaramaktadır?
Endüstriyel Tesislerde Lokal Emniyet Şalteri

Lokal Emniyet Şalteri (LEŞ), bakım şalteri olarak adlandırılan makine ya da motora yakın bir noktada konumlandırılan bu yük ayırıcı şalterler bakım faaliyetleri için emniyetli bir çalışma ortamı sağlarlar. TS EN 60204-1, Makinalarda güvenlik – Makinaların elektrik donanımı standardı, herhangi bir bakım ya da onarım sırasında ilgili motorun yada makinanın sistemden izole edilmesi gerektiğini belirtir. Bu sayede işlem sırasında istenmeyen bir enerjilenmenin önüne geçilmiş ve operatörün sağlığı güven altında tutulmuş olur.
Yüksek kaliteli polikarbonat malzemeden imal edilmiş olan, yeni nesil alçak gerilim lokal emniyet şalter kutuları, endüstride maruz kalınabilecek olan toz, su ve çeşitli kimyasal etkilere karşı son derece dayanıklıdır. IP 65 koruma sınıfını garanti eden bu şalterler ile açık hava uygulamalarında bile kesintisiz hizmet alabilirsiniz. Kullanılan polikarbonat (PC) malzemenin özel yapısı sayesinde “tam yalıtkan” özellik gösterir. Hensel’in yeni geliştirmiş olduğu bu özel çözüm ürünü, aynı zamanda silikon ve halojen içermeyen, UV ışınlarına karşı dayanıklı ve yüksek kalitede bir yapıya sahiptir. Sahip olduğu yüksek darbe dayanım derecesi (IK 08) sayesinde dayanıklı bir yapı sunar.
Hensel ürünleri her zaman insan güvenliğini ön planda tutar. Yeni nesil lokal emniyet şalteri, yük ayırıcı devrede iken pano kapağının açılmasına izin vermeyen özel kilitleme mekanizmasına sahiptir. Bu sayede meydana gelebilecek kazaların önüne geçilmiş olur. Aynı zamanda motor ya da makina başlarında bulunan bu yük ayırıcı şalterlere ek olarak kumanda ve kontrol amaçlı yardımcı devreler de eklenebilmektedir.
Tercihe göre pako şalter, sinyal butonu ve ek olarak acil stop butonu içeren bu devreler sayesinde saha ile motor kontrol merkezi arasındaki koordinasyon sağlanarak güvenlik bir adım daha ileriye taşınmış olur.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version