İnsanı yaşamda harekete geçiren şeylerden bir tanesi de kişinin kendine güçlü sorular sorabilmesidir. Sorduğumuz sorulara verdiğimiz cevaplardır bize yaşamla bağ kurdurtan şey. Yerinde ve etkili sorulan her sorunun, insan yaşamındaki değişime ve gelişime olan katkısı yadsınamaz. Özel hayatta olduğu gibi iş hayatında da etkili soru sorma yetkinliğinin; verimlilik, hız, güven, kendini tanıma ve yüksek performansa olan katkısı bilinen bir gerçektir. Yapılan bilimsel araştırmalar, sorulan güçlü soruların insanların gelecekteki seçimlerini etkilediği ispatlanmıştır.
Basit ama kuvvetli soru sorma konusunda çocuklar son derece başarılıdırlar. Özellikle 3-6 yaş arasındaki çocukların sorduğu sorulara çoğu zaman şaşırırız. Onların soruları basit olmakla beraber bizleri derinden düşündürecek kadar da güçlüdür. Yetişkinler ise genellikle karşılaştıkları olaylar ve durumlar karşısında probleme ait kök nedeni bulmak yerine, kişisel deneyim ve bakış açısıyla harekete geçme eğilimi gösterirler. Güçlü sorulardan destek almayan bireyler yakın çevreleri tarafından çok tepkisel olduklarına dair eleştiriler alırlar.
Değişken, belirsiz ve karmaşık zamanları yaşadığımız bu günlerde iş ve özel yaşantımızda soruların gücünden faydalanmak; doğru seçimler yaparak etki alanımızı geliştirmemizi mümkün kılar. Bugün itibari ile kemikleşen alışkanlıkları değiştirmek, öğrenilmiş çaresizliklerle başa çıkmak, paradigmaları fark etmek, daha etkili, daha farkındalıklı bireyler olmak için soruların gücünü kullanmak akılcı bir hareket olacaktır.
Fark ettiğiniz ve dönüştüğünüz her olayda kendinizi özgür kılmanın hafifliğini yaşayacaksınız. Yaşamda tesadüfler yoktur. Kişi hazır olduğunda hangi konuda dönüşüme ihtiyaç varsa o alanda onu dönüştürecek bilgi doğru sorulara cevap olarak gelecektir.
Acaba, en son ne zaman kendinize sizi gerçekten zorlayacak bir soru sordunuz?
Yaşam yolculuğunda ilerlerken yolu göremediğimiz zamanlar olur. Yola devam edebilmek için netliğe, ışığa ihtiyaç duyarız. İşte tam da böyle zamanlarda kendinize sorabileceğiniz ve yaşam yolculuğunuzda size kılavuzluk edebilecek birkaç soruyu paylaşmak istiyorum.
Soruları yazarak cevaplamınız ve sonrasında “Yazdıklarım bana benimle ilgili ne anlatıyor? Neleri fark ettim?” gibi takip sorularına vereceğiniz cevaplar size yeni farkındalıklar sağlayacaktır.
Kendinize ayıracağınız bir zaman içerisinde bu sorulara vereceğiniz cevapların yolunuza ışık, yaşamınıza nefes getirmesini dilerim.

• Amacından çıkmış nasıl bir senaryo içindeyim?

• Bugün itibari ile hedeflerim neler? Bu hedeflere ulaşmak için yapmam gerekenleri yapıyor muyum?

• Şuan yaşamımda iyi olan ne var? Bunu nasıl çoğaltabilirim?

• Sabahları beni yataktan kaldıran şey ne? Yaşam amacım ne?

• İyiki’lerim dediğim, şükrettiğim neler var hayatımda?

• Bugün sahip olduğum korkularım veya engellerim olmasaydı nasıl biri olurdum?

• Motivasyon kaynaklarım neler? Motivasyona ihtiyacım olduğunda bu kaynaklara nasıl ulaşabilirim?
 

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version