Haznedar Durer Refrakter

Genel Müdür

Salih EREZ
Haznedar Durer Refrakter olarak farklı alanlarda hizmetler
sunan bir şirketsiniz. Genel olarak yapılanmanız
ve faaliyet alanlarınızdan bahseder misiniz?

Şekilli ve monolitik refrakter üretmekte olan Haznedar ve Durer şirketlerimiz 2020’nin Ekim ayında Haznedar Durer Refrakter adı altında tek bir yapıda birleşti. Hem alümina silikat hem de bazik tuğla ve monolitik imalatımız bulunuyor. Bunun yanı sıra nitrit bağlı ürünler gibi, katma değeri çok yüksek olan pek çok ürünü ülkemizde üreten tek firmayız.
Yakın zamanda güçlerimizi 100 yılı aşkın deneyimiyle, küresel pazarlarda monolitik ve prekast refrakter çözümlerde büyük bir oyuncu olan Calderys ile birleştirdik. Birlikte ürün tedariğinden, teknik danışmanlığa, proje mühendisliğinden, denetim ve kurulum süpervizörlüğüne müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını yanıtlar nitelikte teklif sunabilen bir yapıda buluştuk. Haznedar Durer olarak hizmet verdiğimiz pazarlarımızda Calderys ürünlerinin tedariğini de üstlenmiş bulunuyoruz.
Şirketimizin ana müşteri grupları demir- çelik ve çimento sanayileridir. Bunun yanı sıra demir dışı metalürji, rafineriler, enerji santralleri, atık yakma tesisleri, geri dönüşüm ve geri kazanım fabrikaları ve petrokimya sektörleri büyümekte olan önemli pazarlarımızdır. Bu sektörler için ürettiğimiz malzemeler satışlarımızın oldukça yüksek bir payını kapsamaktadır. Satışlarımızın yaklaşık %60’ı yerel pazara, %40’ı ise ihracata yöneliktir. 5 kıtada müşterilerimize servis veriyoruz. İhracatın satışlarımızın önemli bir oranını oluşturması nedeniyle üretim standart ve prosedürlerimiz uluslararası kriterler çerçevesinde değerlendirilmektedir.
Çimento sektöründe de uzun yıllardır farklı çalışmalarınız
bulunuyor. Bu alanda müşterilerinize sunduğunuz
hizmet ve çalışmalar nelerdir?

Firmamız alümina bazlı tuğla ve monolitik refrakter alanında Türk çimento sektöründe en büyük pazar payına sahip. Ürünlerimizin çeşitliliği ve kalite seviyesi dolayısıyla elde ettiğimiz yüksek performans ve uzun malzeme ömrüyle sektörde lider konumdayız. Refrakter tuğlada da yine aynı çeşitliliğe sahibiz. En önemli ürünlerimizden biri olan HAZAL T 2AR ile çimento üretiminde üstün performans gerektiren tüm noktalarda hizmet vermekteyiz.
İçinde bulunduğumuz sıkıntılı dönem ve benzer ekonomik kısıtlamaların yaşandığı süreçlerde, müşterilerimizde oluşan anlayış ve tercih değişiklikleri bağlamında değişimlere hazırlıklı olmamız gerekiyor. Pro-aktif bir çalışma sistemiyle müşterilerin stratejik tercihlerine uygun çözümler üretiyoruz.
Haznedar Durer Refrakter olarak kısa süre önce alümino- silikat monolitik refrakterler alanında faaliyet gösteren Imerys ve yan şirketi Calderys ile bir iş birliği gerçekleştirdiğinizden bahsettiniz. Bu iş birliğinin detaylarından bahseder misiniz?
2020 yılı bizim için önemli adımlar attığımız bir dönem oldu. Aralık ayında yeni yapılanmamız olan Haznedar Durer Refrakter’in %60 hissesini, endüstriyel mineral çözümlerde dünya lideri olan Imerys firmasına devrettik. Bu anlaşma ile Imerys’in Yüksek Sıcaklık Malzemeleri ve Çözümleri kapsamında yüzde 100’üne iştirak olduğu yan kuruluşu Calderys ile güçlerimizi birleştirdik.
Haznedar Durer ve Calderys’in tedarik zincirleri göz önünde bulundurulduğunda coğrafi olarak da ürün bazında da örtüşmemiz bulunmuyor. Bu sebeple, yeni yapılanmamız aracılığıyla pazar payımızı arttırırken müşterilerimize de tüm ihtiyaçlarını kapsayan eksiksiz bir ürün ve servis yelpazesiyle hizmet verebileceğiz.
Ayrıca yapmış olduğumuz iş birliği çerçevesinde Haznedar Durer, Calderys ürünlerini mevcut pazarlarına sunarken, Calderys de Haznedar Durer ürünlerinin dünya genelinde tedariğini sağlayabilecek.
Bu iş birliği sonrasında nasıl bir yapılanma ile yolunuza
devam edeceksiniz?

Imerys’in Haznedar Durer’in %60 hissesini satın alırken %40’lık payını Erez ailesi himayesinde bırakmak istemesindeki ana neden üst yönetimin şirketin bugüne kadarki başarısındaki katkılarının farkında olmaları ve ilerleyen dönemlerde de şirketin gelişmesinde rol oynayacaklarına inanmalarıdır. Bu sebeple şirket yönetimi daha önce de olduğu gibi güçlü bir şekilde görevine devam edecektir.
Hissedarlar olarak bizler de Imerys’in birleşme ve satın almalarda entegrasyon dönemlerini ne kadar etkin şekilde yönettiğini uzun yıllardır gözlemliyoruz. Bu yaklaşımları Calderys ile ortak çalışmalarımız ve ilerisi için bizlere büyük bir güven veriyor.
Önümüzdeki dönemde iki şirketin de birbirinden öğreneceği pek çok şey olacak, iki şirketin çalışanları da bu entegrasyon sürecini en doğru şekilde ilerletmek adına eğitimler görecek. Değişim ve gelişim sürecimizi emin adımlarla yürütmek istiyoruz. Bu nedenle acele etmeden, ani değişikliklerle kaos yaratmadan ilerleyeceğiz.
Yeni anlaşma her iki şirket için nasıl bir değişiklik ve
gelecek öngörüyor? Yeni iş birliği ile sektöre sunulacak
ürün, hizmet ve yenilikler nelerdir?

Haznedar Durer ve Calderys’in birleşmesi her iki şirket açısından da birçok avantajı beraberinde getiriyor.
Haznedar Durer’in uzun yıllardır uzmanlaştığı yüksek kaliteli tuğla üretimi Calderys firmasının daha önce bulunmadığı bir alan. Calderys bugüne kadar müşterilerine geleneksel asidik monolitik ürünleri tedarik ediyordu ve sadece az sayıda müşteri yalnızca bu ürünleri kullanıyor. Calderys, Haznedar Durer ile birleşerek üretim portfolyosunu tamamlamış oldu.
Bu iş birliği ile Türkiye, Avrupa ve Orta Doğu başta olmak üzere tüm müşterilerimize eksiksiz refrakter çözümleri sunan ve tüm ihtiyaçları karşılayabilen tek adres olduk. Günümüzde müşteriler refrakter tedarikçilerinin, ürün tedariğinden teknik ve mühendislik konularında uzmanlık sunmaya ve hatta kurulum süreçlerini yürütmeye kadar tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen tek durak noktası olmalarını bekliyor. Dolayısıyla yeni yapılanmamız tam da bu ihtiyacı yanıtlar nitelikte kurulmuştur.
Haznedar Durer ise bu birleşme aracılığıyla Calderys’in iş sağlığı ve güvenliği standartlarından, çalışanların eğitim ve gelişimini merkez alan İK sistemlerinden, istikrarlı tedarik zincirinden, performans ve kalite sürekliliğini sağlayan endüstriyel süreçlerinden, ürün bilgisi ve operasyonel mükemmelik seviyesinden ve dünya genelindeki satış ağından faydalanacaktır. Bizim için güzel bir iyileştirme dönemi başlıyor.
Bu anlaşmanın çimento sektörleri için önemi nedir?

Haznedar Durer ve Calderys birleşmesi, çimento sanayi refrakterlerinde yeni bir dönemin başlangıcı olacaktır. Uzun yıllardır sektörün iki en önemli tedarikçisi olan şirketlerimizin tek çatı altında birleşmesinden doğacak sinerjiyi müşterilerimiz ile ivedilikle paylaşacağız.
Mevcutta Calderys tarafından tedarik edilen ithal ürünleri de yerli üretim olarak müşterilerimizin hizmetine sunacağız. Bununla beraber çimento refrakterlerinde dünyanın 1 numaralı monolitik tedarikçisi olan Calderys’in bütün teknolojik gelişmelerini de hızlı bir şekilde Türk çimento sanayinin hizmetine sunacağız.
Ar-Ge çalışmaları ile yeni teknolojilere yatırım yapan bir
şirketsiniz. Bu alandaki yapılanmanız ve çalışmalarınızdan
bahseder misiniz?

Ürünlerimizi ve tekliflerimizi iyileştirmek ana stratejilerimizden biridir. Bu sebeple pazar koşullarını ve müşterilerimizin değişen ihtiyaçlarını yakından takip ediyor ve en uygun çözümleri sunmak için çalışıyoruz. Ar&Ge çalışmalarımız da bu sürecin önemli bir parçasını oluşturuyor.
Bu aşamada, tuğla ve monolitik ürünlerimizin kalitesini ve ürün performansını sürekli iyileştirme hedefiyle Calderys ve Haznedar Durer’in teknik uzmanlıklarını birleştirmeye odaklandık. Yapmış olduğumuz anlaşma gereği Haznedar Durer, bundan böyle Calderys’in küresel Ar&Ge stratejisine dahil edilecek.
Hem sağlık hem de ekonomik açıdan çok zorlu bir yılı
geride bıraktık. Haznedar Durer Rekrafter olarak 2020
yılını nasıl geçirdiniz? Yılı hedeflediğiniz noktada kapatabildiniz
mi?

Pandeminin tüm dünyayı durma noktasına getirdiği 2020 yılında, ağır sanayinin yavaşlayarak da olsa devam etmesiyle bizi çok zora sokacak bir sorunla karşılaşmadık.
Dünya demir çelik sanayi daha sert bir darbe almışken yerli pazarda çok derin bir yansıma olmadı diyebiliriz. Fakat yeni yatırımların durmasıyla çimento sanayinde bu etki kendini daha çok hissettirdi. Haznedar Durer üretiminin önemli bir kısmının rafineriler, petro kimya tesisleri, enerji santralleri, atık yakma tesisleri, geri dönüşüm ve geri kazanım fabrikaları, demir bileşikleri metalürjisi gibi çok nitelikli malzemelerin kullanımının olduğu sektörlere ayrılması ise bu sıkıntıları minimize etmekte bizlere yardımcı oldu. Kısacası sektörlerde belli başlı pazar daralmaları olduysa da ürün ve müşteri çeşitliliğimiz bu dönemi olabildiğince sorunsuz geçirmemizi sağladı.
Hammade tedariğinde de bazı gecikmeler ve ani fiyat dalgalanmaları yaşandıysa da, stoklu çalışmamız ve üretim tesislerimizin esnekliği bize bu alanda avantaj sağladı. Böylelikle 2020 senesini yılın başında koyduğumuz hedeflerden çok uzak bir noktada kapamadık.
2020 senesinde şirketimiz için şüphesiz en önemli gelişme Caldery firması ile imzaladığımız ortaklık anlaşmasıydı. Bu birleşme vasıtasıyla bizim için yepyeni bir süreç başlıyor. Önümüzdeki dönem için heyecanlıyız.
Önümüzdeki dönem için stratejilerinizi neye göre belirleyeceksiniz?
Hedefleriniz neler olacak?

Önümüzdeki dönemde en büyük önceliğimiz tesislerimizdeki iş sağlığı ve güvenliği standartlarımızı Calderys’in küresel alanda uyguladığı düzeye yükseltmektir. Yeni İK yapılanmamız ile çalışanlarımıza sunacağımız eğitim olanakları çeşitlendirilecek, kişisel gelişimleri adına kurumsal destek verilecektir.
Ayrıca müşteri odaklı çalışma prensibimiz gereğince müşteri memnuniyetini en yüksek seviyede tutmak adına mütemadiyen çalışacağız. Operasyonel mükemmelliğe ulaşma yolunda üretimde verimlilik artışı, enerji tüketiminde iyileştirme ve kapasite arttırımı konuları üzerinde de çalışılmaktadır. 2021 yılını stratejilerimizin üç ana taşı olan insan, sürdürülebilirlik ve inovasyon üzerinde önemli bir iyileştirme ve geliştirme süreci olarak değerlendireceğiz.
Pandemi sürecinin ne zaman sona ereceği bilinmese de 2021 yılında da etkilerinin bir süre devam edeceğini tahmin ediyoruz. Bu noktada ihracat oranımız ve çok özel nitelikteki ürünlerle servis verdiğimiz sektörler bizlere yine avantaj sağlayacaktır. Atık yakma fırınları için ürettiğimiz tuğla taleplerinde de daralmanın aksine gittikçe artan bir talep grafiği gözlemliyoruz. Üstelik Calderys ile yaptığımız birleşmenin pazar payımızı arttırmasıyla talep artışını da beraberinde getireceğine inanıyoruz.
Rekabetin çok yoğun yaşandığı demir çelik ve çimento gibi sektörlerde dalgalanmalar çok fazla gözlemlenmektedir. Refrakter üreticileri de bu dalgalanmalardan olumsuz yönde etkilenirler. Öte yandan bu sektörlerdeki refrakter tüketimlerinin çok yüksek oranlarda olması refrakter üreticilerinin bu sanayilerle daima içiçe yaşamasını gerekli kılmaktadır. Bu sebeple bu sektörlere yapılan satışların payının miktar-ciro açısından dengeli tutulması önemli bir hedefimizdir.
 

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version