Meltem Gizir Sancak
Eğitmen/Profesyonel Koç

Herkese Merhaba,

Bu sayımız itibariyle Dr. Rob Yeung’un “Kişilik–İçindeki gücü keşfet” kitabından esinlenerek hazırladığımız yeni yazı dizisiyle sizlerle birlikteyiz.

Bu yazı dizisini, kendi potansiyelinizin farkına varmanız ve bundan en iyi şekilde yararlanmanız için hazırladık. Öncelikle kişiliğinizi tanımanın başarıya etkisine değineceğiz. Ve yazı dizisinin her bir bölümünde kişiliğin 7 temel boyutuna değinerek, kişiliğinizi tanıma yolculuğunuzda sizlere eşlik edeceğiz.

Kişiliği tanımanın başarıya etkisi
Bazı insanlar neden daha başarılı olurlar?

Başarı, kim olduğunuzu bilmekle başlıyor. Kişisel güçleriniz neler? Zaaflarınız neler? Hangi alanlarda yeteneklisiniz?

Peki, bunları bilmek kişiyi nasıl başarıya götürüyor?

Kendini tanıyan kişiler, zaaflarını biliyor ve bu yanlarını ortaya çıkaracak durumlardan kaçınıyorlar. Yetenekli oldukları alanların bilincinde olup, onların peşini bırakmıyorlar. Ve herkesin gittiği yoldan gitmek yerine kendi yollarını çiziyorlar. Bu insanlar, kişiliklerinin eşsiz olduğunu ve bundan nasıl faydalanacaklarını çok iyi biliyorlar.

Hepimizin başarı yolculuğu farklıdır. Çünkü, her birimiz kendimize özgüyüzdür. Kişilik dediğimiz bireysel özelliklerimiz vardır. Mesela; bazı kişiler baskı altında gelişirken, bazıları bundan nefret eder. Bazı kişiler dikkat çekmekten hoşlanırken, bazıları gözlerden uzak, rahat bir şekilde yaşamayı tercih eder. Bazıları uyum isterken, bazı kişiler çekişmeden zevk alır.

Kısacası herkes farklıdır ve her bir kişinin başarılı olmak için seçtiği yollar da farklıdır.
Bu yazı dizisinde; Dr.Rob Yeung’ın kitabında yer alan testlere ve tavsiyelere yer vereceğiz. Sizlere etkinliği kanıtlanmış pek çok yöntem ve tavsiye sunacağız. Ve kişiliğin 7 temel boyutu üzerinde duracağız.
Sizlerle çıktığımız bu yolculuk, kişiliğinizi anlamanıza ve yeteneklerinizi keşfedip, kendi başarı yolunuzu çizmenize olanak sağlayacak.

Hazırsanız başlayalım.Kendinizden en iyi şekilde yararlanmak

Dr. Rob Yeung, insanları hayatta başarılı kılan şeyin ne olduğunu, nelerin bu başarının önünde engel teşkil ettiğini, bazıları başarıyı yakalarken bazılarının neden bu engellere takıldığını araştıran bir psikolog, eğitmen, yazardır. Bireysel olarak, farklı meslek gruplarında başarı gösteren birçok kişi ile çalışmıştır. Ve halen çeşitli şirket ve kurumların daha verimli ve başarılı olmalarına yardımcı olmaktadır.

Yaptığı çalışmalar sonrasında elde ettiği sonuç: En başarılı insanların her zaman en zeki ya da en eğitimli kişiler olmadığıydı. Eğitim kişileri bir yere kadar götürebilir. Etrafınıza bir bakın, çok zeki, zehir gibi olan ancak sosyal becerileri gelişmemiş insanlar vardır. Diğer yandan etrafınızda, üniversite mezunu olmayan hatta liseyi bile bitirmemiş fakat buna rağmen büyük başarılara imza atan insanlar da vardır. Bu kişiler azimleri, merakları, uyum sağlama ve ikna becerileri sayesinde başarılı olurlar. Bir başka değişle onları başarıyla götüren şey, kişisel özellikleri değil, kişilikleridir.

Kişilik ekip çalışmalarında da ön plandadır. Ekip üyeleri; birbirinin düşünce tarzlarını, kimi neyin motive ettiğini anladığı zaman daha iyi ilişkiler kurar, daha verimli çalışır birbirlerinin yaratıcılıklarını ateşlerler. Başka insanlarla nasıl daha etkili bir biçimde çalışabileceğinizi görmek için, kişilik konusundaki bu yazı dizisinden edineceğiniz bilgiler çok işinize yarayacak.

Kişiliğin ilk boyutu: Yeniliğe açıklık

Yeniliklere ne kadar açıksınız?
İşe kişiliğinizi ve sizi özel kılan şeyleri keşfedebileceğiniz hızlı bir test ile başlayalım. Evet elinize kağıt kalem almanın tam zamanı soruları okuyup ilk aklınıza geleni işaretleyin.

Yeniliğe açık kişiler yaratıcıdır fakat bir sonraki adımda ne olacağını merak ettikleri için dikkatleri çabuk dağılır. Yani başladıkları işin sonunu getiremeyebilirler. Yeniliğe kapalı kişilerinse ayakları yere basar, başladıkları işi bitirirler ama daha az yaratıcıdırlar. Bunlardan biri diğerinden daha iyi değildir. En başarılı insanlar yaratıcılığı işlevsellikle birleştirir, fikirlerini pratiğe dökerler.

Yeniliğe Ne Kadar Açıksınız? 
Cevaplarınız hazırsa başlayalım. 1,2,4,6,9,10 numaralı ifadelerden katıldıklarınıza 2’şer puan, 3,5,7, ve 8 numaralı ifadelerden katılmadıklarınıza 2’şer puan verin. Sonuç olarak, 0-20 arasında bir puanınız olmalıdır. 10 ya da daha düşük bir puan aldıysanız, yeniliğe kapalı bir kişisiniz. 16 ve üzeri bir puan aldıysanız yeniliğe çok açık bir kişiniz. 12 ile 14 arasında bir puan aldıysanız bu yeniliğe orta derecede açık bir kişi olduğunuzu gösterir. Siz yine de puanınıza çok takılmayın. İyi psikologlar kişilik testlerini sadece kişilik ölçümü yapmak için kullanır. Gerçek kişiliğinizi ancak sizi iyi tanıyan insanlardan öğrenebilirsiniz. Aşağıda yeniliğe açık ve yeniliğe kapalı insanların özelliklerini yazacağız. Kendinizi hangisine daha yakın hissediyorsunuz? Yoksa ikisinin ortasında bir yerde mi olduğunuzu düşünüyorsunuz? Yeniliğe açıklık konusunda ortalama bir puan aldıysanız. Yenilikçilik yelpazesinin her iki ucu içinde yazılanları okuyup size en uygun olanları uygulayabilirsiniz. Örneğin yaratıcılığınızı yükseltmek istiyorsanız, yeniliğe kapalı kişiler için yazılan tavsiyelerden faydalanabilirsiniz.

Yeniliğe Kapalı Kişilik: Gerçekçi ve Güvenilir
Pratik ve sorumluluk sahibi bir insansınız. Bir grup içinde çoğu zaman mantıklı düşünen kişi siz olursunuz. Kavramlar ve olasılıklardan çok, somut gerçeklerle ilgilenirsiniz. Hayal ürünü fikirlere

zamanınızı harcamak istemezsiniz. Soruları tartışmak yerine hemen cevaplara geçmek istersiniz.
Aklı havada olan insanlar sizi sinirlendirebilir. Böyleleri muhteşem fikirlerden bahsederken siz hiçbir heyecan duymaz, bu fikirlerin çoğunun hayata geçemeyeceğini deneyimlerinizden bilirsiniz. Sizin için önemli olan, bir fikrin hemen işe yarayıp yaramayacağıdır. Eğer bir fikir kısa sürede kullanabileceğiniz bir ürün, araç veya hizmete dönüşmüyorsa sizin için cazip değildir. Başkalarının hevesini kırmak gibi bir amacınız yoktur tabii. Sadece bu fikirlerin size nasıl yardımcı olacağını bilmek istersiniz. Faydaları nelerdir? Nasıl yaralanabilirsiniz? Uygulanabilirlikleri nedir?

Bir görevi nasıl daha iyi yapacağınız üzerine uzun uzun düşünmek size göre değil. Bunun yerine hemen işe koyulmayı tercih eder, başladığınız işleri çoğunlukla bitirirsiniz. Bir sorun karşısında, daha önce işe yaramış yöntemleri kullanır, deneyimlerinizden faydalanırsınız. Yeni bir yöntem keşfetmek için zaman harcamazsınız. Ne diye yeni bir yöntem keşfedesiniz ki?

Yeniliğe Açık Kişilik: Kalıpların Dışına Çıkanlar

Meraklı, hayal gücü yüksek, becerikli ve her şeyin nasıl çalıştığını anlamak isteyen, resmin bütününü görebilen bir insansınız. Soru sormayı bırakmaktansa ölmeyi tercih edersiniz. Yeni fikirler bulmak size heyecan verir. Hayaller kurup “Şöyle nasıl olur?” diye sormaktan büyük keyif alırsınız. Soru soran kişilerin tek bir yanıtla tatmin olması sizi deli eder. Gelecekte olabilecekler üzerine düşünmeyi seversiniz.
Farklı fikirleri ilginç bir şekilde bir araya getirme konusunda inanılmaz beceriklisiniz. Başkalarının alakasız gördüğü kavramları birleştirebilir, onların karmaşa gördükleri yerde siz şekiller görebilirsiniz. Bir sohbete yeni bakış açısı kazandırma konusunda herkes size güvenir. Sorunlara yeni çözümler bulur, özgün fikirler üretebilirsiniz. Etrafınızdakiler fikirlerinizin biraz çılgınca olduğunu düşünebilir. Çünkü sizin sahip olduğunuz hayal gücünün çeyreğine bile sahip değillerdir.

Dikkat süreniz kısadır. Kolaylıkla sıkılır, hayatınızın sonuna kadar tek bir şey yapma fikri sizi boğar. Birden fazla ilgi alanınız vardır. Dünyada yapabileceğiniz ve yaşayabileceğiniz birçok güzel şey olduğuna inanırsınız. Keşke hepsini yapabilecek vaktiniz olsa! Yeniliğe kapalı kişilerle, yeniliğe açık kişileri birbirinden ayıran özellikleri bir tabloda toplayalım:

Özetle …

Yeniliğe açıklık boyutunda bir tarafın diğerinden daha iyi olduğunu söyleyemeyiz. Yeniliğe açık kişiler yaratıcı fakat gerçekten uzak olabilirler. Yeniliğe kapalı kişilerinse ayakları yere basar fakat hayal gücünden yoksundurlar. Burada amaç, yeniliğe açık kişilerin yaratıcılığı ile yeniliğe kapalı kişilerin gerçekliği arasında yani hayal etmekle gerçekleştirmek arasında bir köprü kurmaktır.
Bu köprüyü kurmanıza yardımcı olacak, Dr. Rob Yeung’a ait birkaç öneri ile yazımızı sonlandırıyoruz.

Yeniliğe açıklık konusunda düşük puan aldıysanız;

  • Geçmişte işe yarayan bir şeyin, her zaman işinize yaramayacağını unutmayın. İlerlemek için çok çalışmak tek başına yeterli değildir. Hızla değişen dünyada, hem iyi fikirlere hem de çok çalışmaya ihtiyaç vardır.
  • Yaratıcılığın beslenebilen bir yetenek olduğunu unutmayın. Dünyayı keşfetmek ve yeni şeyler denemek için zaman ayırın. Beyninizi yeni şeylerin farkına varmaya teşvik edin, bu farklılıkları yakalayın ve kaydedin.
  • Ara sıra beyin fırtınası seansları yapın ya da karşılaştığınız sorundan daha büyük sorunları çözmeye çalışın. Resmin bütününe bakmak ya da başlangıçta acayip gibi görünen fikirleri dikkate almak hayatınızda dönüm noktaları yaratabilir.

Yeniliğe açıklık konusunda yüksek puan aldıysanız;

  • Kimsenin iyi bir sebep olmadan Amerika’yı yeniden keşfetmeyeceğini unutmayın. Doğanızda olan, her şeyi yeniden yaratma  arzunuza karşı gelmek durumunda kalabilirsiniz. Kendinize şunu sorun: “Baştan başlamak yerine, kullanabileceğim ya da uyarlayabileceğim bir şeyler var mı?
  • Yeniliğin hem keşif (yeni fikirler bulmak)hem de işleme (fikirleri hayata geçirmek) gerektirdiğini fark edin. Keşif konusunda heyecanlısınız fakat hayata geçirme konusunda pek de hevesli sayılmazsınız. Fikirlerinizi paylaşma, iletmek istediğiniz mesajı tekrarlama ve fikirlerinizi benimsetme konularında sabırlı olmanız gerekir. Hayata geçirilmeyen ve anlaşılmayan fikirler hiçbir şey ifade etmez.
  • Uygulama konusunda başarılı insanlar bulun. Birbirinizin güçlü yanlarının üzerinde durun. Hayalperestlik gerektiren işlere siz odaklanın, uygulamayı başkalarına bırakın.
Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version