Keramik Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş
Giriş
Ambalajlamanın günlük tüketim alışkanlarına belirgin etkisi net bir şekilde ortadadır. Ambalaj sektöründeki çeşitlilik, görsellik, dayanıklılık gibi yükselen eğilimler endüstri alanında da kendine yer ve talep bulmaya başlamıştır. Özellikle çimento gibi yüksek kapasitelerde üretim yapan sektörlerin ambalaj tarafında; çimento sektöründeki ambalajlama yeniliklerini takip eden bir çimento üreticisi müşterimiz;  sağlamlık, iyi yalıtım ve maliyet düşürme başlıkları dikkatlice gözden geçirilmiş ve 30 yılı aşkın paketleme deneyimi olan Keramik ile Paletsiz İstifleme ve Paketleme Hattı’nı yatırımları arasına ekleyerek daimi partnerliğine başlamış oldu.
Faaliyetlerine 2014 yılında başlayan ve yıllık klinker kapasitesi 1,7 milyon ton, çimento kapasitesi ise 2 milyon ton olan bir müşterimiz için gerçekleştirdiğimiz paletsiz paketleme hattından bahsedeceğiz.
Keramik’in Rolü
Keramik firması olarak paletleme ve paketlemenin olduğu her alanda aktif rol oynuyoruz. Özellikle çimento, yapı kimyasalları, alçı, kireç gibi sektörlerde uzmanlaşan firmamız dünyanın birçok yerine sürdürülebilir ve yenilikçi çözümler üretmektedir. Portföyümüz arasında robotik paletleme, konvansiyonel mekanik paletleme, yüksek kapasiteli paletleme, streç sarma, çemberleme, palet şirinkleme, stretchhood, paletsiz istifleme ve paketleme hatları yer almaktadır.
Bu müşterimizde de ürün çeşitliliğini ve kapasitesini yönetebilen ve aynı zamanda ilk yatırım ve işletme maliyetlerini düşüren esnek, modüler paletsiz istifleme ve paketleme hattını devreye aldık.

Paletsiz İstifleme ve Paketleme Hattı
İhtiyaç üzerine 50 kg, 42,5 kg, 25 kg kraft ve PP torba üretimi yapabiliyoruz. Hattın toplam kapasitesi 2400 torba/saat’tir. 5’li ve 6’lı dizilim yapılabilir. İki farklı dolum istasyonundan gelen torbalar hat birleştirme yapılarak istifleme-paketleme alanına transfer edilir.
Bahsi geçen hat yüksek hızlı torba transfer konveyörleri, tartım-red istasyonu, yüksek kapasiteli paletizer(palet magazinlik dahil), üst film serme ünitesi, I. Stretchhood, istif çevirme ünitesi, II. Stretchhood, sling bag giydirme ara istasyonu, istif kaldırma ve yonca sling giydirme istasyonu bölümlerinden oluşmaktadır.
Hat Birleştirme Konveyörleri
İki farklı dolum hattından gelen torbalar hat birleştirme yapılarak trafik akışına göre tek bir hat ile yoluna devam eder.
Tartım-red sistemi
Torba ağırlıkları hat durmadan sürekli olarak kontrol edilir. Tolerans dışı bir durum olduğunda red sistemi ürünü hattan ayırır.
Yüksek Kapasiteli Paletleme
Ana ekipmanlar; avare akümülasyon konveyörü, torba düzgünleştirme ünitesi, torba çevirme ünitesi,  torba itici perdeler ve mekanik istifleme grubu.
Avare Akümülasyon Konveyörü; hız ve besleme sürekliliğini sağlar.
Torba Düzgünleştirme Ünitesi; torba içindeki malzemeyi homojenize ederek daha stabil ve düzgün bir istif sağlanmış olur.
Torba çevirme ünitesi; dizilim bilgisine göre torbalar çevrilir veya doğrudan geçişine izin verilir.
İtici Perde Sistemi; ilgi dizilim şekline göre kat oluşturulur ve mekanik istifleme grubuna aktarılır.
Mekanik İstifleme Grubu; oluşturulan katlar asansör vasıtasıyla üst üste dizilir.
Palet Magazin, modüler hatta palet magazinlik eklendiğinde istifler paletli olarak da sevk edilebilir.
Üst Film Serme Ünitesi
Stretchhood öncesi taban koruma için istifin üzerine film serilir.
I.Stretchhood Makinesi
İstif belirli bir yere kadar giydirilir. Kalan kısım ise II.strechhood makinesinde tamamlanır.
İstif Çevirme Ünitesi
İlk stretchhood işleminden sonra istif çevrilerek ikinci stretchhooda aktarılır.
II.Stretchhood Makinesi
İstifin geri kalanı kaplanır.

Sling Bag Giydirme İstasyonu
İstif çevirme ünitesinden önce I.Stretchhood’tan giydirilmeden gelen istifler manuel olarak operatörler tarafından giydirilir. Daha sonra istif çevrilerek sling bag’in ağzı balanır.
İstif Kaldırma ve Yonca Sling Giydirme
Platformun üzerine operatör vasıtasıyla yonca sling serilir. Sonrasında kaldırma ünitesi istifi kaldırıp platformun üzerine yerleştirir. Operatörler sapanları bağlayıp forklift çatallarına tutturur.
Sonuç
Firmanın kendi limanına sahip olması farklı ülke ve kıtalara ihracat yapabilmeyi kolaylıkla mümkün kılmaktadır. Bu noktada Keramik’in kurduğu yeni hatla firma ihracata odaklanırken, diğer taraftan ambalaj ve lojistik maliyetlerini uzun mesafelerde düşürerek kaliteyi en üst seviyeye çıkarmaktadır.
Bu hat sayesinde müşterimiz hem paletli, paletsiz, sling bag veya yonca sling ile stretchhood ambalaj tiplerini aynı hat üzerinde üretebilmektedir.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version