Ender KARTAL
Makine Yüksek Mühendisi – Genel Müdür
Meksis
Mobil Santral Nedir?
Mobil Santral, taşınabilir bir konteyner içerisinde, size kalorifer suyu, kullanma suyu, veya buhar üretebilen ekipman ve cihazları barındıran komple bir ısı/buhar santralidir. Santral tüm donanımları içerisinde barındırdığından sadece bir düğmeye basılarak çalıştırılabilir ve istenilen her yere rahatlıkla taşınabilir.
Mobil Santralinin Avantajları
Birçok farklı amaç için kullanılabilen mobil buhar santralinin başlıca avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
*Tam otomatik paket sistemdir. Elektrik, yakıt, su, tasfiye ve tüm tesisat donanımlarını üzerinde ihtiva eder. Devre- ye girmesi için sadece bir düğmeye basmanız yeterlidir.
*Seyyar bir ünitedir. Özel konteynerlerinden dolayı rahatlıkla taşınıp istenilen yerde ve şartta problemsiz kullanılabilir. Gerektiğinde başka yere taşınabilir.
*Bünyesinde özel dizayn edilmiş buhar jeneratörü ve kazanlar sayesinde çok kısa zamanda yüksek verimli buhar, sıcak su ve kullanma suyu ihtiyaçlarınıza derhal cevap verir.
*Konteyner ısı izolasyonlu olduğundan her türlü hava şartında başarı ile çalışır.
*İsteğe bağlı olarak sadece buhar, sıcak su, kullanma suyu veya hepsini üretecek şekilde tamamı ile ihtiyaca göre dizayn edilip, üretilebilir. Farklı ihtiyaçlara göre özel dizayn edilir.
*Tüm tesisat bağlantıları tek noktadan çıktığından kullanımı, montajı ve bakımı çok pratiktir.
*Konteynerler kullanılan ekipmanlara göre özel olarak dizayn edildiğinden çok sağlam, kullanışlı ve uzun ömürlüdür.
*Ebatları ufaktır, tır veya konteyner ile nakledilmeye uygundur ve iç kullanımı işletmecilerin rahat hareket edebileceği şekilde dizayn edilmiştir.
*Konteynerler tüm ekipmanların kolaylıkla dışarı çıkartılması ve içeri alınabileceği şekilde dizayn edilmiştir. Ön kapak komple açılabilir şekildedir, bu nedenle bakımı ve tamiri çok kolaydır. Gerekirse yan kısımlara kapılar yapılabilir.
*Her yakıta uygun (motorin, fuel-oil, gaz, lpg vs.) olarak üretilebilir. Yakıt deposu üzerindedir.
Mobil Santralin Başlıca Kullanım Alanları
A- Buhar Kürleme Santrali Olarak
Hepimizin bildiği gibi günümüzde beton kullanımı büyük oranda ‘’Prefabrik Beton’’ kullanımına dönmüştür.
Beton belli merkezlerde beton kalıplarının içerisine dökülerek burada ısı+buhar etkisi ile kısa sürede kürlendirilerek prizi alınır ve kullanılabilir hale getirilir. Normal pirizlenme süresi 12-15 gün olan beton, buhar ile kürlenme sayesinde 7-8 saat içerisinde kullanılabilir hale gelir, üstelik hem daha nitelikli ve sağlam ve de kalıplarla istenilen şekil ve formlar verilir.
Bugün karayollarından üzerinden geçtiğimiz viyadük ve köprüler, dağları delip geçtiğimiz tüneller, hızla yükselen devasa binalar, su ve kanalizasyon sistemimizin boruları ve birleştirme parçaları, fabrikalarımızın trafo merkezleri, fabrikalarımızın kolon ve kirişleri, karayollarındaki ayırma ve bölme parçaları ve duvarları, demiryolu traversleri ve binlerce uygulama beton kürleme santralleri sayesinde hem hızlı hem de çok seri ve sağlam olarak üretilebilmektedir.
B-Beton Santralleri Uygulamaları
Bilindiği üzere eskiden kış döneminde inşaatlarımıza ara verilir, çalışanlarımız memleketlerine gönderilir veya evlerinde beklerlerdi. Yurt dışında iş yapan firmalarımızda iş yapabilme kabiliyeti de büyük oranda kısıtlanırdı.
Beton santralinin dizaynına bağlı olarak santrale beton yapımında sıcak su, agrega depolanması, transferi ve kullanımı esnasında buhar, buhar + sıcak su ve kızgın su gerekebilir.
Özellik sıcaklığın -10 0C – -55 0C’lere düştüğü bölgelerde agrega veya çakıl, kum bir bunkere doldurduğunda tanecikler birbirine yapışarak bir kütle haline geldiğinden bu tür malzemelerin kullanımı, transferi mümkün olmamaktadır. Mikser ‘e sıcak su karıştırarak doldurduğumuz sıcak beton kilometrelerce taşınabilmekte, istenilen yerde uygulama yapılabilmektedir. Bugün Mobil Santraller sayesinde çok düşük sıcaklıklarda yaz/kış demeden inşaatlar devam edebilmektedir. Çok hızlı yapılan hava alanları, hızla yükselen gökdelenler, hızla ilerleyen yollar, köprüler, viyadükler ve tünellerin ve yurt dışında başarıdan başarıya koşan müteahhitlerimizin arkasındaki göze batmayan gizli destek de Mobil Sant- rallerin payı çok büyüktür.
C-Şantiyelerdeki Tüm Zaruri İhtiyaçlar İçin
Bilindiği üzere inşaatların yapımı esnasında;
-Konteynerin ısıtılmasında kalorifer suyuna
-Duş ve mutfak ihtiyaçları için kullanma suyuna
-Mutfak veya bulaşıkhane için buhar+sıcak kullanma suyuna ihtiyaç duyulmaktadır.
Bunların her birini tek tek ayrı ayrı olarak veya hepsini tekbir Mobil Santral’den temin edebilmek mümkündür. Sadece kalorifer suyu üreten santral veya buhar/ kullanma suyu /kalorifer suyunu tek santralde üretmek mümkündür.
*Çok gayeli (Buhar + Sıcak Su + Kalorifer Sistemi) üretebilen mobil santraldir.
Ayrıca aşağıda resimde görüleceği üzere 1500 kişinin aynı anda duş alabileceği mobil santrallerin de üretimi mümkündür.
İçerisinde birçok ayrı fonksiyonu oluşturabilecek çok farklı amaçlı mobil santrallerin üretimi de mümkündür. Örnek olarak içerisinde hidrofor, arıtma sistemi, yakıt depoları ve yakıt ring istasyonunda bulunduğu çok değişik amaçlar için mobil santraller üretilebilir.
Mobil Santral’in en büyük avantajlarından biri de taşınabilir olmasıdır. Bir şantiyede işin bitmesi durumunda başka işyerleri veya şantiyelere rahatlıkla taşınabilmektedir.
Son zamanlarda ülkemizde çok hızlı gelişen inşaat sektörüne ve dünyanın her köşesinde çok başarılı eserler yapan ve yapmakta olan Türk Müteahhitlik Sektörü’ne Mobil Santraller’in çok büyük katkıları olmaktadır. Ayrıca son zamanlarda binalardaki ‘Tünel kalıp sistemlerin de’ buharlı kürleme yönteminin yerinde uygulamaları ile Mobil Santraller çok başarılı şekilde kullanılmaktadır. Çok bariz şekilde görünmektedir ki Mobil Santraller uzun vade de Türk İnşaat Sektörü’nün önünü açacak, rekabet olanaklarını kuvvetlendirecek çok güçlü olanak olarak görülmektedir.

Paylaş

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Yorum Yap

© 2022 CemenTürk Dergisi - Tüm Hakları Saklıdır.

HAKKIMIZDA

CemenTürk, 2008 yılından itibaren iki ayda bir yayınlanan hazır beton ve çimento sektörüne ait bir sektör dergisidir. AjansGN’nin öncü, yenilikçi ve istikrarlı kimliğiyle sektörel yayıncılığa önemli bir ivme kazandıran CemenTürk, sektörün ortak sesi olmaya devam etmektedir.

Exit mobile version